Ν. Παππάς: Το θεμέλιο της έκθεσης Πισσαρίδη καταρρίπτεται από διεθνείς μελέτες και στοιχεία

Ν. Παππάς: Το θεμέλιο της έκθεσης Πισσαρίδη καταρρίπτεται από διεθνείς μελέτες και στοιχεία

Στην ανάγκη να «αντιμετωπιστεί -με τη “συνάντηση” πολιτικών, επιστημονικών και συνδικαλιστικών δυνάμεων και στη βάση του πλούτου των ιδεών και των προτάσεων πολιτικής- η θεμελιώδης ιδέα ότι η μικρή και μεσαία επιχείρηση είναι το δομικό πρόβλημα της ελληνικής οικονομίας, όπως περιγράφει η έκθεση Πισσαρίδη», αναφέρθηκε ο Νίκος Παππάς, κατά την τοποθέτησή του στην εκδήλωση παρουσίασης της έκθεσης του ΙΜΕ ΓΣΕΒΕΕ (Ινστιτούτο Μικρών Επιχειρήσεων της Γενικής Συνομοσπονδίας Επαγγελματιών Βιοτεχνών Εμπόρων Ελλάδας), «Ανταγωνισμός και Μικρές Επιχειρήσεις».

Ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος και τομεάρχης Οικονομικών, Οικονομίας και Ανάπτυξης της ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία σημείωσε, ακόμα, ότι βάσει στοιχείων προκύπτει ότι το ποσοστό των πολύ μικρών επιχειρήσεων στην Ελλάδα είναι αντίστοιχο του ποσοστού στην ΕΕ και ότι οι ελληνικές ΜμΕ δεν είναι χαμηλότερης παραγωγικότητας σε σχέση με τις ευρωπαϊκές. «Τα στοιχεία, λοιπόν, δεν δικαιώνουν τον πυρήνα της έκθεσης Πισσαρίδη, στο οποίο βασίζεται η κυβερνητική πολιτική», είπε. «Όπως δεν δικαιώνουν τη στρατηγική της συγκέντρωσης της οικονομικής δραστηριότητας στα χέρια λίγων, κάτι που έχει αποδείξει διεθνής μελέτη του 2020», συνέχισε, για να εξηγήσει: «Με βάση δεδομένα της τελευταίας 30ετίας από 47 χώρες, η συγκέντρωση της κεφαλαιοποίησης στο χρηματιστήριο, δηλαδή της οικονομικής δραστηριότητας, δεν έχει θετικά αποτελέσματα για την οικονομία».

Αναφέρθηκε στον αποκλεισμό της συντριπτικής πλειονότητας των επιχειρήσεων από τον τραπεζικό δανεισμό, αλλά και από τα συγχρηματοδοτούμενα προγράμματα και το Ταμείο Ανάκαμψης. Τόνισε ότι «όπως προέκυψε από απάντηση του υπουργείου σε ερώτησή μας, μόνο επτά πολύ μικρές επιχειρήσεις έχουν λάβει δάνεια από το Ταμείο Ανάκαμψη όταν 150 μεγάλες επιχειρήσεις έχουν μοιραστεί 9,5 δισ. ευρώ δάνεια».

Ο Νίκος Παππάς σημείωσε, στη συνέχεια, ότι ο ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία έχει ζητήσει με τροπολογία την κατάργηση της τεκμαρτής φορολόγησης των ελεύθερων επαγγελματιών και των ατομικών επιχειρήσεων, που όμως απορρίφθηκε από τη ΝΔ, ενώ θύμισε ότι ο Σωκράτης Φάμελλος έχει καταθέσει σχετική επίκαιρη ερώτηση προς τον Κυριάκο Μητσοτάκη, αλλά μέχρι στιγμής δεν έχει υπάρξει ανταπόκριση. Πρόσθεσε ότι, «όπως αποδείχθηκε από τα δημοσιονομικά αποτελέσματα, όπου στο 5μηνο είχαμε 2,4 δισ. ευρώ υπερπλεόνασμα, η συγκεκριμένη ρύθμιση δεν εισήχθη για να σώσει τον προϋπολογισμό». Λέγοντας, ακόμα, ότι «με την υπεραπόδοση της οικονομίας σε τέτοιο βαθμό, δεν γίνεται να λένε ότι δεν μπορούν να μειώσουν κάποιον φόρο».

Στο κλείσιμο της τοποθέτησής του, αναγνώρισε ότι οι προτάσεις του ΣΥΡΙΖΑ για τη διαχείριση του ιδιωτικού χρέους και τις ειδικές γραμμές χρηματοδότησης για τις ΜμΕ συμπίπτουν με αυτές του ΠΑΣΟΚ, όπως τις παρουσίασε ο Νίκος Ανδρουλάκης στην ίδια εκδήλωση και ζήτησε να ληφθούν υπόψη οι προτάσεις των φορέων, όπως του Επαγγελματικού Επιμελητηρίου Αθηνών και της ΓΣΕΒΕΕ για ειδικά εργαλεία για το Ταμείο Ανάκαμψης, κά. Παρακίνησε δε για τη μέγιστη δυνατή συνεργασία, «συσπειρώνοντας δυνάμεις και μέσα στη Βουλή και έξω, σε διάφορα πεδία, για να δώσουμε ανάσα στην πραγματική οικονομία αντί να περιμένουμε αμέριμνοι την κρίση, διότι εκεί μας οδηγεί η εμμονική στάση της ΝΔ».

©Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Loading

Play