Την κοινή βούληση για οικοδόμηση στενότερης, θεσμοθετημένης, τακτικής συνεργασίας μεταξύ των υπουργείων Εξωτερικών Ελλάδας και Ιταλίας, εξέφρασαν οι επικεφαλής της ελληνικής και της ιταλικής διπλωματίας Νίκος Δένδιας και Έντσο Μοαβέρο Μιλανέζι. «Είναι ήδη μέσα σε ένα μήνα η δεύτερη φορά που συναντιώμαστε μετά το Συμβούλιο Εξωτερικών. Αυτό είναι ενδεικτικό των άριστων σχέσεων ανάμεσα στην Ελλάδα και στην Ιταλία. Και οι δύο χώρες ανήκουν στον στενό πυρήνα της ΕΕ, μοιραζόμαστε ένα κοινό πολιτιστικό παρελθόν, έχουμε τις ίδιες αξίες, οι λαοί μας είχαν για χιλιάδες χρόνια και διατηρούν μια στενή σχέση, μια πολύ φιλική σχέση» παρατήρησε χαρακτηριστικά ο Έλληνας υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας σε κοινές δηλώσεις με τον Ιταλό ομόλογό του μετά τη συνάντησή τους στο υπουργείο.
Όπως έγινε γνωστό, στο τραπέζι της συζήτησης βρέθηκε ένα ευρύ φάσμα θεμάτων, τόσο διμερούς όσο και ευρωπαϊκού ενδιαφέροντος, με έμφαση στην κατάσταση στην Ανατολική Μεσόγειο, στα ενεργειακά, στο Brexit και στο μεταναστευτικό.
Αναφερόμενος στην κατάφωρη παραβίαση των κυριαρχικών δικαιωμάτων και της κυριαρχίας της Κύπρου, ο κ. Δένδιας ευχαρίστησε τον Ιταλό υπουργό Εξωτερικών για τη θέση που «ο ίδιος έχει λάβει στο ζήτημα και την ευθεία διατύπωση των σκέψεων του στο Συμβούλιο Υπουργών, τη διατύπωση υπεράσπισης των ευρωπαϊκών αξιών και της ευρωπαϊκής αλληλεγγύης».
Ιδιαίτερη αναφορά έγινε κατά τη συνάντηση για τα ενεργειακά θέματα, όπου στο επίκεντρο βρέθηκαν η επικείμενη ολοκλήρωση του ΤΑΡ όσο και ο αγωγός East-Med, ο οποίος καταλήγει κατά τη σχεδίασή του στην Ιταλία. Ειδικότερα για τον East-Med, ο κ. Δένδιας υπογράμμισε την αποφασιστικότητα της Ελλάδας να υπογραφεί το συντομότερο δυνατό η σχετική συμφωνία.
Ως προς τα ευρωπαϊκά θέματα οι υπουργοί Εξωτερικών, όπως έκανε γνωστό ο κ. Δένδιας, αναφέρθηκαν στις τελευταίες εξελίξεις στην ΕΕ για το πώς διαμορφώνεται το τοπίο και ποιους κινδύνους αντιμετωπίζει η Ένωση διά του BREXIT.
Επίσης, ιδιαίτερη αναφορά έγινε για το μεταναστευτικό. «Συζητήσαμε πώς μπορούμε να διαμορφώσουμε μια από κοινού θέση, πώς μπορούμε να θεραπεύσουμε όχι μόνο το σύμπτωμα, αλλά κυρίως τις αιτίες που αναγκάζουν ανθρώπους να μεταναστεύσουν από την πατρίδα τους, πώς μπορεί η ΕΕ να βοηθήσει τις χώρες αυτές με την επένδυση χρημάτων, ώστε οι άνθρωποι αυτοί να μην αναγκάζονται να μεταναστεύουν» ανέφερε ο κ. Δένδιας. Μιλώντας για το ίδιο θέμα, ο Ιταλός υπουργός Εξωτερικών τόνισε την ανάγκη κοινής πολιτικής της ΕΕ, «που λείπει σήμερα και να δώσει πραγματικό περιεχόμενο», όπως επισήμανε, και προσέθεσε: «Οφείλουμε να κάνουμε πολύ περισσότερα πράγματα γι΄ αυτό το θέμα της μετανάστευσης παρά να είμαστε μόνο θεατές».
Οι δύο υπουργοί Εξωτερικών συζήτησαν και για την κατάσταση στα Δυτικά Βαλκάνια και την ενταξιακή τους προοπτική, με τον υπουργό Εξωτερικών της Ιταλίας να τη χαρακτηρίζει μια άλλη γεωγραφική περιοχή μέγιστου ενδιαφέροντος για αμφότερες την Ελλάδα και την Ιταλία.
Ιταλός ΥΠΕΞ: Η διάσταση του Νότου για την ενέργεια περνάει μέσα από την Ελλάδα και μέσω Ιταλίας καταλήγει στην καρδιά της Ευρώπης
Αναλυτικότερα ο κ. Μιλανέζι ξεκίνησε τις δηλώσεις λέγοντας πως είναι ιδιαίτερα ευτυχής που βρίσκεται στην Αθήνα ελάχιστες εβδομάδες μετά την ορκωμοσία της νέας κυβέρνησης και ευχαρίστησε τον κ. Δένδια για «την εξαιρετική υποδοχή».
Εστιάζοντας στις σχέσεις των δύο χωρών, ο Ιταλός υπουργός Εξωτερικών έκανε λόγο για θερμότατη φιλία και στάθηκε ιδιαίτερη στη γεωγραφική γειτνίαση αλλά και στις κοινές πολιτιστικές αξίες και στη μακραίωνης ιστορία των δύο λαών.
«Βρισκόμαστε στη Μεσογειακή λεκάνη, βρισκόμαστε στην κεντρική Μεσόγειο, προσβλέπουμε προς την ανατολική πλευρά της Μεσογειακής λεκάνης και αυτή η πολιτική κατάσταση, συνεπώς, μας θέτει προκλήσεις αλλά μας προσφέρει και νέες ευκαιρίες» ανέφερε και ανέδειξε πως σταθερότητα στη Μεσόγειο σημαίνει για την Ελλάδα και την Ιταλία μια καινούργια οικονομική ευκαιρία. Αποκρυσταλλώνοντας περαιτέρω τη θέση του, μίλησε για τη δυνατότητα ανοικοδόμησης ενός μεγάλου εμπορικού χώρου στη Μεσόγειο που μπορεί να προσφέρει οικονομικές ευκαιρίες στην Ελλάδα και στην Ιταλία.
Ξεχωριστή αναφορά έκανε ο κ. Μιλανέζι στα ενεργειακά θέματα, υπογραμμίζοντας πως «για άλλη μια φορά βρίσκουμε έναν κοινό παρανομαστή με κοινά συμφέροντα. «Οι αγωγοί φυσικού αερίου και η διάσταση του Νότου για την ενέργεια περνάει μέσα από την Ελλάδα για να καταλήξει στην Ιταλία και να βρεθεί στην καρδιά της Ευρώπης» διαμήνυσε ενώ τόνισε την ανάγκη συντονισμού των δύο κρατών για τις υποδομές λιμένων.