Να αναλάβει την ευθύνη της η ΕΕ, ζήτησε ο ΥΕΘΑ Ν. Παναγιωτόπουλος

Να αναλάβει την ευθύνη της η ΕΕ, ζήτησε ο ΥΕΘΑ Ν. Παναγιωτόπουλος

Τον γενικό γραμματέα του ΝΑΤΟ Γιενς Στόλτεμπεργκ (Jens Stoltenberg), τον αναπληρωτή γ.γ. των Ηνωμένων Εθνών, αρμόδιο για τις ειρηνευτικές επιχειρήσεις, Ζαν – Πιερ Λακρουά (Jean – Pierre Lacroix), τον νέο ύπατο εκπρόσωπο της ΕΕ για θέματα Εξωτερικής Πολιτικής και Πολιτικής Ασφάλειας, Γιοσέπ Μπορέλ καθώς και τους ομολόγους του στην Ε.Ε. ενημέρωσε εκτενώς σχετικώς με τις μεταναστευτικές πιέσεις που δέχονται τα ελληνικά σύνορα με υποκίνηση της Τουρκίας, ο υπουργός Εθνικής Άμυνας, Νικόλαος Παναγιωτόπουλος, κατά τη διάρκεια της άτυπης συνόδου των υπουργών ‘Αμυνας της Ε.Ε. που πραγματοποιήθηκε 4 και 5 Μαρτίου  στο Ζάγκρεμπ της Κροατίας. 

Ο κ. Παναγιωτόπουλος κάλεσε την Ε.Ε. να επιδείξει έμπρακτη και ουσιαστική αλληλεγγύη και να αναλάβει την ευθύνη της απέναντι σε ένα πρόβλημα διεθνές που ελλοχεύει και μπορεί να εξελιχθεί σε σοβαρή κρίση εντός των συνόρων της. Στη δήλωση του ο υπουργός Εθνικής ‘Αμυνας επισήμανε ότι ενημέρωσε “για την αιφνίδια, μαζική και οργανωμένη πίεση μέσω μετακίνησης πληθυσμών στα ανατολικά σύνορά μας, με υποκίνηση από την Τουρκία και με όρους πραγματικής και οργανωμένης εισβολής. Η Τουρκία, συνέχισε, χρησιμοποιεί την ανθρώπινη απόγνωση ως μέσο προώθησης της γεωπολιτικής της ατζέντας, δρώντας ως ένας επίσημος κρατικός πλέον διακινητής μεταναστών, παραβιάζοντας το Διεθνές Δίκαιο και την Κοινή Δήλωση με την Ε.Ε., σύμφωνα με την οποία οφείλει να συγκρατεί πρόσφυγες στο έδαφός της και να εμποδίζει την παράνομη είσοδό τους σε ελληνικά εδάφη. Διεξάγει μια καλά μελετημένη εκστρατεία παραπληροφόρησης, η οποία όπως είναι γνωστό αποτελεί βασική συνιστώσα των υβριδικών απειλών, τελικά υλοποίησε την αρχική της απειλή ότι θα ανοίξει τις οδούς προς την Ευρώπη, στέλνοντας μεθοδευμένα χιλιάδες ανθρώπους προς τα εδάφη μας. Κατέστησα σαφές στους ομολόγους μου ότι η Ελλάδα, υπερασπίζεται στο έπακρο την εθνική της κυριαρχία, τα σύνορα της που είναι και εξωτερικά σύνορα της ΕΕ, αναδεικνύοντας παράλληλα το σημαντικό και δύσκολο έργο των ελληνικών αρχών, δηλαδή Στρατού, Αστυνομίας και Λιμενικού στη θάλασσα, απέναντι σε αυτή την ασύμμετρη απειλή”. 

Το ζήτημα της προσφυγικής κρίσης στα σύνορα και οι επιμέρους δράσεις διμερούς συνεργασίας στα επίπεδα άμυνας και ασφάλειας  βρέθηκαν στο επίκεντρο της συνάντησης του υπουργού Εθνικής ‘Αμυνας με τις ομολόγους του  από την Αυστρία, Κλαούντια Τάννερ (Klaudia Tanner) και τη Γερμανία, Αννεγκρέτ Κραμπ – Καρενμπάουερ (Annegret Kramp-Karrenbauer) και της τετραμερούς συνάντησης με τη Γαλλίδα ομόλογό του, Φλωράνς Παρλύ (Florance Parly), τον Ιταλό ομόλογό του, Λορέντζο Γκουερίνι (Lorenzo Guerini) και τον Κύπριο ομόλογό του, Σάββα Αγγελίδη. Ο κ. Παναγιωτόπουλος επανέλαβε “την ιδιαίτερη σημασία που αποδίδουμε στην περαιτέρω ενίσχυση της συμμαχικής δραστηριότητας στο Αιγαίο και τη Μεσόγειο για την ανάσχεση των μεταναστευτικών ροών από την Τουρκία, αλλά και στην γενικά ενισχυμένη ναυτική παρουσία μας στην Ανατολική Μεσόγειο”.

Στο πλαίσιο της συζήτησης για τις επιχειρησιακές προτεραιότητες της Ε.Ε., ο κ. Παναγιωτόπουλος τόνισε τη σημασία διατήρησης της σταθερότητας στην περιοχή του Σαχέλ, η οποία έχει ιδιαίτερο στρατηγικό ενδιαφέρον για την ΕΕ, ενώ εξέφρασε την πλήρη στήριξη της χώρας μας στη νέα επιχείρηση της ΕΕ στη Μεσόγειο (Irene) με κύρια αποστολή την εφαρμογή του εμπάργκο όπλων στη Λιβύη. Παράλληλα επανέλαβε ότι η παρέμβαση της Τουρκίας στη λιβυκή κρίση και οι συμφωνίες με την κυβέρνηση της Τρίπολης κατά παράβαση του Διεθνούς Δικαίου, αποτελούν παράγοντες μεγάλης ανησυχίας για μας, καθώς συμβάλλουν στην αποσταθεροποίηση της Ανατολικής Μεσογείου.

Αναφορικά με τις αμυντικές προτεραιότητες της Ε.Ε., ο κ. Παναγιωτόπουλος τόνισε την ιδιαίτερη σημασία που αποδίδει η Ελλάδα στη σύνταξη κοινής εκτίμησης απειλών όπου θα λαμβάνονται υπόψη όλες οι ανησυχίες όλων των κρατών – μελών σχετικά με τις απειλές ασφαλείας που αντιμετωπίζουν. Επισήμανε, δε, ότι έμφαση θα πρέπει να δοθεί στην ενίσχυση των αμυντικών δυνατοτήτων τους αλλά και στην προστασία και ανθεκτικότητα της Ένωσης έναντι των αναδυόμενων προκλήσεων ασφαλείας.

Αναφορικά με τη Στρατηγική Πυξίδα και τη Στρατηγική Αναθεώρηση της Μόνιμης Διαρθρωμένης Συνεργασίας, ο υπουργός Εθνικής ‘Αμυνας υπογράμμισε ιδιαιτέρως ότι δεν θα πρέπει σε καμία περίπτωση να μειωθεί το επίπεδο φιλοδοξίας της Ε.Ε. κατά πλήρη εφαρμογή της Παγκόσμιας Στρατηγικής της και να αναπτυχθεί κοινή στρατηγική κουλτούρα εντός της Ένωσης, προκειμένου να είναι σε θέση να αναλάβει αυτόνομη δράση, όπου οι περιστάσεις το απαιτούν.

Τέλος ο κ. Παναγιωτόπουλος εξέφρασε προς το νέο ύπατο εκπρόσωπο της Ε.Ε. για θέματα Εξωτερικής Πολιτικής και Πολιτικής Ασφάλειας, Γιοσέπ Μπορέλ “τη δέσμευσή μας να συνεργαστούμε στενά μαζί του προκειμένου να καθορίσουμε και να προωθήσουμε περαιτέρω τα συμφέροντα ασφαλείας της Ε.Ε., ανταποκρινόμενοι σε κάθε πρόκληση που αντιμετωπίζουμε».

©Πηγή: amna.gr

Loading

Play