Να αλλάξει το νομικό πλαίσιο ώστε να επιτραπεί στους γονείς που φοιτούν σε πανεπιστημιακό ίδρυμα της πατρίδας μας να αποκτήσουν δικαίωμα μετεγγραφής σε αντίστοιχη σχολή στην πόλη όπου φοιτούν τα παιδιά τους ζητά ο Θεόδωρος Καράογλου, με ερώτηση που κατέθεσε στον Υπουργό Παιδείας, Θρησκευμάτων και Αθλητισμού.
Ο Βουλευτής Β΄ Θεσσαλονίκης της Νέας Δημοκρατίας αναδεικνύει ένα ζήτημα που απασχολεί έντονα πολλές ελληνικές οικογένειες, καλώντας τον αρμόδιο Υπουργό να μεριμνήσει ώστε η δυνατότητα που δίνεται σήμερα σε αδέλφια να φοιτούν στην ίδια πόλη, να καλύπτει και την περίπτωση φοιτητών γονέων με τα παιδιά τους.
Ενδεικτικά ο κ. Καράογλου αναφέρει το παράδειγμα μητέρας που ενώ ζει στη Θεσσαλονίκη, σπουδάζει εδώ και τρία χρόνια στο Τμήμα Εκπαίδευσης και Αγωγής στην Προσχολική Ηλικία στο Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών, την ίδια στιγμή που τα δύο παιδιά της ακολουθούν τη δική τους φοιτητική πορεία στο Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο Θράκης και στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης.
Όπως επισημαίνει στην ερώτησή του ο Βουλευτής, η εν λόγω μητέρα και φοιτήτρια δεν μπορεί να παρακολουθεί επί ίσοις όροις με τους συμφοιτητές της τα μαθήματα της σχολής στην Αθήνα, ενώ παράλληλα αντιμετωπίζει αντικειμενικές δυσκολίες ως προς την ολοκλήρωση της πρακτικής άσκησης που απαιτείται καθώς αδυνατεί να βρίσκεται καθημερινά στην πρωτεύουσα. Και όλα αυτά γιατί το νομοθετικό πλαίσιο της στερεί τη δυνατότητα να μετεγγραφεί στην ίδια σχολή του Α.Π.Θ., επειδή δεν υπάρχει σχετική πρόβλεψη.
Με αφορμή και αυτήν την περίπτωση, που είναι μια από τις πολλές που έχουν καταγραφεί, ο κ. Καράογλου ρωτά τον αρμόδιο Υπουργό εάν προτίθεται να μεριμνήσει για την επίλυση ενός πρακτικού ζητήματος που αφενός θέτει εμπόδια στους γονείς φοιτητές να πραγματοποιήσουν το όνειρο της απόκτησης ενός τίτλου πανεπιστημιακών σπουδών και αφετέρου τους δημιουργεί τεράστια οικονομικά προβλήματα.
Σε δήλωσή του ο κ. Καράογλου εξηγεί ότι: «Η Πολιτεία πρέπει να εξετάσει με προσοχή και να διαχειριστεί με κοινωνική ευαισθησία το συγκεκριμένο ζήτημα. Το δικαίωμα στη μόρφωση είναι αναφαίρετο και δεν υπόκειται σε ηλικιακά κριτήρια. Ως Πολιτεία οφείλουμε να ενθαρρύνουμε όσες και όσους αποφασίζουν να σπουδάσουν σε μεγαλύτερη ηλικία και ως εκ τούτου πρέπει να τους διευκολύνουμε να κάνουν πράξη το όνειρό τους, δίνοντας τους το δικαίωμα να φοιτούν στην ίδια πόλη με τα παιδιά τους. Ιδιαίτερα στην εποχή της αυξημένης πληθωριστικής πίεσης, μια τέτοια πρόνοια από την πλευρά του αρμόδιου Υπουργείου θα είναι λυτρωτική και σε οικονομικό επίπεδο, αφού εκατοντάδες είναι οι οικογένειες που αδυνατούν να ανταπεξέλθουν στις υποχρεώσεις τους και πολλές φορές καλούνται να επιλέξουν ποιό μέλος τους θα ολοκληρώσει τις σπουδές του».
Δείτε επίσης: Έλενα Ακρίτα: Οι ευχές της για τον γάμο του Στέφανου Κασσελάκη – «Καλοστέριωτοι! Να ζήσετε και να γεράσετε στο ίδιο μαξιλάρι»