Ναι μεν, αλλά… για την ελληνική οικονομία

Ένα μεγάλο ναι μεν, αλλά… πλανάται γύρω από την ελληνική οικονομία μετά τις αισιόδοξες επισημάνσεις από την 11η έκθεση αξιολόγησης των θεσμών που δόθηκε στη δημοσιότητα από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή. Σαφώς και είναι θετικό ότι οι δείκτες πάνε καλά, το μέγα ζητούμενο όμως να πάνε καλά και τα νοικοκυριά που καλούνται να πληρώσουν ακριβά τις ανατιμήσεις σε βασικά προϊόντα.

Όσον αφορά στις θετικές επισημάνεις για την ελληνική οικονομία, η πρώτη διαπίστωση είναι ότι εμφανίζει ανάκαμψη ταχύτερα του αναμενομένου, παρόλο που η επανέναρξη της οικονομικής δραστηριότητας έγινε αργότερα απ’ ό,τι είχε προβλεφθεί κατά την προηγούμενη Έκθεση Αξιολόγησης.
Επίσης υπογραμμίζεται η αποτελεσματικότητα των μέτρων στήριξης της απασχόλησης και τόνωσης της ρευστότητας των επιχειρήσεων και κάνει αναφορές στα μέτρα ανακούφισης και ενίσχυσης των πληγέντων από τις πρόσφατες μεγάλες πυρκαγιές.

propoli

Κατά τα λοιπά οι Θεσμοί αναγνωρίζουν ότι η κυβέρνηση συνέχισε, με καλό ρυθμό, την εφαρμογή μεταρρυθμίσεων σε μια σειρά από τομείς, όπως είναι οι αποκρατικοποιήσεις -όπου επικροτεί τη σημαντική πρόοδο στο εμβληματικό έργο του Ελληνικού, στην Εγνατία Οδό και στη ΔΕΠΑ Υποδομών- η βελτίωση του επιχειρηματικού και επενδυτικού περιβάλλοντος και η Ψηφιακή Διακυβέρνηση.
Ακόμη αναδεικνύεται ο κομβικός ρόλος του Εθνικού Σχεδίου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας «Ελλάδα 2.0», ώστε να βγει η χώρα μας από την υγειονομική κρίση πιο δυνατή και να αυξηθούν οι ιδιωτικές και δημόσιες επενδύσεις.

Περιορισμένη η επίπτωση στον χρηματοπιστωτικό τομέα

Τέλος επιβεβαιώνεται ότι η επίπτωση της πανδημίας στον χρηματοπιστωτικό τομέα είναι περιορισμένη, χάρη στα μέτρα που έλαβε η κυβέρνηση, με αιχμή την παράταση του προγράμματος «Ηρακλής», τον νόμο για τη ρύθμιση οφειλών, την παροχή 2ης ευκαιρίας και τα προγράμματα «Γέφυρα».
Αξίζει να σημειωθεί ότι αυτή είναι η 8η διαδοχική θετική Έκθεση Αξιολόγησης κατά την περίοδο διακυβέρνησης της χώρας από τη Νέα Δημοκρατία  και η 6η  στη διάρκεια της πανδημίας.

Το πρόγραμμα Μητσοτάκη στις ΗΠΑ

Ο Πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, βρίσκεται  στη Νέα Υόρκη, για την συμμετοχή του στην Εβδομάδα Υψηλού Επιπέδου της 76ης Γενικής Συνέλευσης του Ο.Η.Ε. και θα απευθύνει ομιλία στη Γενική Συνέλευση του Ο.Η.Ε. το βράδυ της Παρασκευής (ώρα Ελλάδας).

Στο επίκεντρο των επαφών που θα έχει βρίσκονται οι συμμαχίες της χώρας, περιφερειακές, ευρωπαϊκές, διεθνείς και οικονομικές σημαντικά ζητήματα της εξωτερικής πολιτικής, οι επενδύσεις, οι σχέσεις με το αμερικανικό Κογκρέσο και τις σχέσεις με την ελληνική ομογένεια. Είναι η ατζέντα μιας Ελλάδας ανοικτής και εξωστρεφούς με ρόλο πρωταγωνιστή στις νέες προκλήσεις της εποχής. 

Χθες το βράδυ, ο Πρωθυπουργός παρακάθισε σε δείπνο που παρέθεσε ο Πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Σαρλ Μισέλ για επιλεγμένους ηγέτες ευρωπαϊκών και αφρικανικών χωρών.
Το πρόγραμμα του Πρωθυπουργού περιλαμβάνει ακόμα συναντήσεις με τον γενικό γραμματέα του Ο.Η.Ε. Αντόνιο Γκουτέρες και τον Πρόεδρο του Προεδρικού Συμβουλίου της Λιβύης Μοχάμεντ Μένφι, στις οποίες θα κυριαρχήσουν οι περιφερειακές και διεθνείς εξελίξεις με επίκεντρο τον ρόλο της Ελλάδας στην περιοχή, αλλά και την τουρκική παραβατικότητα.
Μέρος της επίσκεψής του, ο Πρωθυπουργός θα αφιερώσει  σε συναντήσεις με σημαντικούς επενδυτές. Θα συναντηθεί με τον Πρόεδρο της Microsoft Brad Smith, καθώς «τρέχει» ήδη η μεγάλη επένδυση της εταιρείας στην Αττική και το πρότζεκτ της χορηγίας της ψηφιακής ξενάγησης στην αρχαία Ολυμπία.

Δείτε επίσης: Οι συναντήσεις Kυρ. Μητσοτάκη στη Νέα Υόρκη

Ακολουθήστε το politic.gr Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Politic.gr

Loading