Λένε πως οι δείκτες και οι αριθμοί είναι ο πιο εύκολος τρόπος να πει κανείς ψέματα. Το θέμα είναι σε ποια πλευρά της ιστορίας βρίσκεται κανείς και πως αξιολογεί τα δεδομένα. Και αυτό γιατί ναι μεν οι Έλληνες είμαστε πρωταθλητές στην ανάπτυξη σε επίπεδο Ευρωπαϊκής Επιτροπής, αλλά την ίδια στιγμή είμαστε πρωταθλητές και στις ανατιμήσεις αφού το κύμα της ακρίβειας σαρώνει τα πάντα, προκαλώντας επιπλέον πονοκεφάλους στα νοικοκυριά.
Και εδώ τίθεται το ερώτημα… Τι να πρωτοπιστέψει κανείς, με την απάντηση να είναι απλή! Ο καθένας την τσέπη του!
Είναι αλήθεια πως σύμφωνα με τις φθινοπωρινές οικονομικές προβλέψεις της Ευρωπαϊκής Επιτροπής η Ελλάδα θα έχει την 3η ψηλότερη ανάπτυξη στην Ευρωζώνη και 5η στην Ε.Ε. για το 2021. Πρακτικά αυτό σημαίνει ότι θα συγκαταλέγεται στους πρώτους στην ανάπτυξη και κάτω του μέσου όρου στον πληθωρισμό, ενώ ταυτόχρονα θα έχει και τη μεγαλύτερη μείωση ανεργίας. Πιο συγκεκριμένα εκτιμάται ότι η ελληνική οικονομία θα αναπτυχθεί με ρυθμούς της τάξεως του 7,1% το 2021, 5,2% το 2022 και 3,6% το 2023, όταν ο μέσος όρος της Ευρωζώνης προβλέπεται, αντιστοίχως, να είναι 5%, 4,3% και 2,4%.
Θεωρητικά, πάντα, αυτά τα στοιχεία θα πρέπει να έχουν άμεση αντανάκλαση στη βελτίωση της οικονομικής κατάστασης των πολιτών. Όμως οι σημαντικές αυξήσεις στους λογαριασμούς της ΔΕΗ, στα καύσιμα, στο σούπερ μάρκετ, στο ψωμί και σε όλη την καθημερινότητα δεν αφήνουν σημαντικά περιθώρια αισιοδοξίας.
Την ίδια ώρα μεγάλη μάχη δίνεται στο πεδίο της ανεργίας. Βάσει των στοιχείων η ανεργία στην πατρίδα μας έχει συρρικνωθεί σημαντικά στο 13,3% την τελευταία διετία, παρά την πρωτόγνωρη υγειονομική κρίση, και προβλέπεται να συνεχίσει να αποκλιμακώνεται. Προβλέπεται… Γιατί η καθημερινότητα και εδώ προκαλεί εύλογα ερωτηματικά. Ωστόσο τον Ιούνιο του 2019 οι απασχολούμενοι ήταν 3.928.036 και οι άνεργοι 805.115. Δύο χρόνια μετά και παρά την μεγάλη ύφεση που προκάλεσε η πανδημία, τον Σεπτέμβριο του 2021 οι απασχολούμενοι ήταν 4.1 εκ. και οι άνεργοι 625 χιλιάδες. Δημιουργήθηκαν, δηλαδή, 172.000 νέες θέσεις εργασίας (+4,4% αύξηση απασχόλησης) κι έχουμε 180.000 λιγότερους ανέργους.
Το σοκ του πληθωρισμού σε ΗΠΑ και Ε.Ε.
Αυτά αφορούν στην Ελλάδα, γιατί την ίδια στιγμή ο πληθωρισμός σαρώνει σε ΗΠΑ και Ευρωπαϊκή Ένωση. Είναι χαρακτηριστικό το γεγονός ότι οι «Financial Times» κυκλοφόρησαν χθες με πρωτοσέλιδο τίτλο «ο υψηλότερος πληθωρισμός στις Η.Π.Α. εδώ και τρεις δεκαετίες» αποτυπώνοντας το σοκ από την ετήσια αύξηση των τιμών κατά 6,2% τον Οκτώβριο, τη μεγαλύτερη εδώ και 31 χρόνια και υπογραμμίζοντας ότι «το ζήτημα αποτελεί υψηλή προτεραιότητα για τον Biden».
Είχε προηγηθεί το ειδησεογραφικό πρακτορείο Reuters που έστειλε κύματα ανησυχίας στην Ευρώπη μεταδίδοντας την εκτόξευση του πληθωρισμού στην Ισπανία στο 5,5% τον Οκτώβριο, τη μεγαλύτερη αύξηση εδώ και 29 χρόνια. Ήδη -σύμφωνα με τα στοιχεία της Eurostat- ο μέσος όρος του πληθωρισμού στην Ευρωζώνη τον Οκτώβριο ήταν 4,1%, με τη Γερμανία να φτάνει το 4,5% και το Βέλγιο το 4,2% ενώ στις πρώτες θέσεις βρίσκονται η Λιθουανία με 8%, η Ρουμανία με 7,9%, η Εσθονία με 7% και η Πολωνία με 6,8%.
Και η θέση της Ελλάδας
Στην Ελλάδα ο πληθωρισμός ήταν τον Οκτώβριο στο 3,4%, αρκετά πιο χαμηλά από τον μέσο όρο της Ευρωζώνης που ήταν στο 4,1%. Οι μεγαλύτερες ανατιμήσεις εντοπίζονται στην ενέργεια και τις μεταφορές. Γι’ αυτό ακριβώς η κυβέρνηση έχει προχωρήσει σε σειρά παρεμβάσεων που φτάνουν ήδη τα 620 εκατ. ευρώ και αποβλέπουν στην απορρόφηση των αυξήσεων στο ρεύμα, το πετρέλαιο θέρμανσης και το φυσικό αέριο. Χαρακτηριστικό είναι προχθεσινό τηλεγράφημα του Reuters που σημειώνει ότι «η Ελλάδα υπερδιπλασιάζει τις επιδοτήσεις για να βοηθήσει τα νοικοκυριά να αντιμετωπίσουν τις αυξήσεις στις τιμές του ρεύματος».
Δείτε επίσης: Επίδομα θέρμανσης: Άμεσα η πληρωμή της προκαταβολής – Δείτε πότε ανοίγει η πλατφόρμα
- Η Kaizen Gaming αναγνωρίζεται με 13 βραβεία στα HR Awards 2024 για τη στρατηγική ανθρώπινου δυναμικού της
- Διαγραφή Σαμαρά: Ζυμώσεις για τη δημιουργία νέου κόμματος
- Τραμπ προτείνει τον Σον Ντάφι για υπουργό Μεταφορών: Από την τηλεόραση στο υπουργικό αξίωμα
- Ο Φουκώ και η Σχέση του με τον Χέγκελ
- Διεισδύοντας στην ψηφιακή εποχή: Η Βασιλική του Αγίου Πέτρου αναδημιουργείται χάρη στην τεχνητή νοημοσύνη
Ακολουθήστε το politic.gr Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Politic.gr