Νάνσυ Παπαδάτου: Να αλλάξει η πολιτική μας παιδεία – Πρέπει να απεμπλακούμε από το ρουσφετολογικό κράτος (vid)

Στην εκπομπή “Μιλάμε Πολιτικά”, με τους Θεόδωρο Παπαδόπουλο και Γιάννη Χαβιανίδη βρέθηκε καλεσμένη η υποψήφια βουλευτής Α’ Θεσσαλονίκης του ΠΑΣΟΚ – Κινήματος Αλλαγής κ. Νάνσυ Παπαδάτου.

Η κ. Παπαδάτου αναφέρθηκε στις διαχρονικές ευθύνες και το μερίδιο που αναλογεί στο ΠΑΣΟΚ για το τραγικό δυστύχημα στα Τέμπη λέγοντας ότι: «οι ευθύνες μπορεί να λέγεται ότι είναι διαχρονικές αλλά αν δεχτούμε ότι υπάρχουν διαχρονικές ευθύνες και στις προηγούμενες κυβερνήσεις, για την ανεπάρκεια ή τις ελλείψεις στις αποφάσεις των προηγούμενων κυβερνήσεων εκείνες τιμωρήθηκαν, με την έννοια ότι ο λαός τις αντικατέστησε στην εξουσία. Συνεπώς σήμερα που μιλάμε και για τα γεγονότα που μας ταλανίζουν αποκλειστική ευθύνη έχει η σημερινή κυβέρνηση. Παρ’ όλα αυτά όμως για να μην θεωρήσετε ότι προσπαθώ να καλύψω ή να αποποιηθώ θα σας πω ότι στην τελευταία εικοσαετία στην οποία αναφέρεστε το ΠΑΣΟΚ ουσιαστικά κυβέρνησε δύο χρόνια την διετία ’09-11. Θα σας θυμίσω λοιπόν τον νόμο 3891/2010, ο οποίος ψηφίστηκε μέσα στο μνημόνιο και αφορούσε την οικονομική ενίσχυση του ΟΣΕ με 120 εκατ. ετησίως από τα οποία τα 70 εκατ. αφορούσαν τη συντήρηση του δικτύου και άλλα 50 εκατ. αφορούσαν διοικητικά έξοδα. Αυτό το ποσό χρηματοδότησης του ΟΣΕ στην πορεία των χρόνων μειώθηκε στα 40 εκατ. ετησίως. Παράλληλα στο ίδιο νομοσχέδιο προβλεπόταν οικονομική ενίσχυση και της ΤΡΑΙΝΟΣΕ για το μεταφορικό της έργο με 50 εκατ. ετησίως. Στο άρθρο 12 του ίδιου νόμου μεταξύ άλλων δόθηκε έμφαση στην ασφάλεια του δικτύου με την λειτουργία ενός ενιαίου κέντρου κυκλοφορίας το οποίο είχε την αρμοδιότητα να ελέγχει ανα πάσα στιγμή τη θέση του τρένου στο δίκτυο μια υπηρεσία η οποία στην πορεία του χρόνου ατόνησε και τελικά σταμάτησε να λειτουργεί. Δεν μπορεί λοιπόν να ισχυρίζεται ο πρωθυπουργός και η κυβέρνησή του ότι οι ευθύνες είναι διαχρονικές και θα πρέπει να τις αναλάβουμε όλοι, όχι, θα πρέπει να αναλάβει τις δικές του ευθύνες».

Στην ερώτηση αν θα πρέπει να είναι υποψήφιος ο κ. Καραμανλής στις επερχόμενες εκλογές η κ. Παπαδάτου είπε: «Ο κ. Καραμανλής δεν θα πρέπει να είναι εκ νέου υποψήφιος. Ο κ. Καραμανλής θα έπρεπε να είχε παραιτηθεί από τις 15 Φεβρουαρίου του 2023 όταν έβγαλε η Κομισιόν την ανακοίνωση με την οποία η Ευρωπαϊκή Επιτροπή παρέπεμπε στο δικαστήριο της ΕΕ την χώρα μας. Αντ’ αυτού λίγες μέρες αργότερα ο κ. Καραμανλής εμφανίστηκε μέσα στη Βουλή ψέγοντας τους συναδέλφους του και λέγοντας ότι υπεύθυνη κυβέρνηση είναι αυτή η οποία φροντίζει για την ασφαλή μετακίνηση των πολιτών της και ακριβώς 8 μέρες μετά έγινε το τραγικό δυστύχημα.

Για τις μετεκλογικές συνεργασίες η υποψήφια βουλευτής Α’ Θεσσαλονίκης ανέφερε: «Το ζητούμενο αυτή τη στιγμή δεν είναι να καθίσουμε σε ένα τραπέζι και να μοιράσουμε τα υπουργεία» και συμπλήρωσε λέγοντας ότι: «πρέπει να αντιληφθούμε ότι αυτή τη στιγμή είναι επιτακτική ανάγκη να αλλάξει το πολιτικό μας προφίλ και η πολιτική μας παιδεία. Θα πρέπει να αναλογιστεί ο καθένας μας ως πολίτης και ως πολιτευτής την ευθύνη που έχει για το ότι το κράτος αυτή τη στιγμή ζει μέσα από μια πελατειακή σχέση ανάμεσα στους κυβερνώντες και στους πολίτες. Είναι ένα ρουσφετολογικό κράτος που πρέπει να απεμπλακούμε. Δεν μπορεί να θέλουμε να πάμε μπροστά και να είμαστε ισότιμοι μέσα στην ΕΕ που ανήκουμε όταν στο πίσω μέρος του μυαλού μας έχουμε πάντα τη συναλλαγή» κατέληξε.

Δείτε επίσης: Ο Μητσοτάκης βγαίνει μπροστά για να σώσει ό,τι σώζεται…

Loading