ΝΑΤΟ: Ο Ερντογάν αναμένεται να θέσει θέμα αποστρατικοποίησης – Πανέτοιμη να απαντήσει η Αθήνα

Ο πρωθυπουργός σε περίπτωση που ακουστεί κάτι τέτοιο από τον Τούρκο πρόεδρο, θα μιλήσει για τις παραβιάσεις της Τουρκίας

Η αποστρατικοποίηση των νησιών είναι ένα θέμα το οποίο αναμένεται να τεθεί από τον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν στη Σύνοδο Κορυφής του ΝΑΤΟ όπως υποστηρίζουν κυβερνητικά στελέχη. Ο πρωθυπουργός θα δώσει αυστηρή απάντηση στον Τούρκο πρόεδρο, ενώ η Ελλάδα είναι σε επικοινωνία με τους εταίρους για την προκλητικότητα της Τουρκίας.

Πολύ πιθανή η κορύφωση των προκλήσεων

Το Μέγαρο Μαξίμου πάντως είναι έτοιμο να αντιμετωπίσει πιθανή κορύφωση της τουρκικής προκλητικότητας στη Σύνοδο που αρχίζει την Τετάρτη στη Μαδρίτη. Η ελληνική κυβέρνηση πληροφορείται ότι ο κ. Ερντογάν θα θέσει το θέμα της αποστρατικοποίησης των νησιών του Ανατολικού Αιγαίου. Στην κυβέρνηση θεωρούν ότι μια τέτοια κίνηση θα οξύνει ακόμη περισσότερο την αντιπαράθεση μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας, πράγμα το οποίο σημαίνει ότι το φετινό καλοκαίρι θα είναι ιδιαίτερα θερμό.

Οι ίδιες πηγές εκτιμούν, όμως, ότι η ένταση αυτή δεν θα μεταφερθεί στο πεδίο γιατί η τουρκική ηγεσία «γνωρίζει ότι η Ελλάδα είναι μια καλά εξοπλισμένη χώρα που μπορεί να απαντήσει άμεσα και αποφασιστικά».

Στη Μαδρίτη με πλήρη φάκελο για τις παράνομες τουρκικές ενέργειες ο Μητσοτάκης

Ο πρωθυπουργός πάντως μιλώντας στις Βρυξέλλες ξεκαθάρισε ότι η γειτονική χώρα θα λάβει τις απαντήσεις που πρέπει σε διπλωματικό επίπεδο.

Ο κ. Μητσοτάκης πηγαίνει στη Μαδρίτη έχοντας στον χαρτοφύλακα του πλήρη φάκελο για τις παράνομες τουρκικές ενέργειες στο Αιγαίο, τις υπερπτήσεις πάνω από ελληνικά νησιά και την κρίσιμη για το ΝΑΤΟ περιοχή της Αλεξανδρούπολης.

Η απειλή του casus belli από την Άγκυρα για μια χώρα της Συμμαχίας και η αποβατική δύναμη που διαθέτει απέναντι από τα ελληνικά νησιά «είναι ακράδαντα στοιχεία για το ποιος απειλεί την ασφάλεια και την ειρήνη στην περιοχή», σημειώνουν αρμόδιες πηγές.

Ο Τούρκος πρόεδρος θα μιλήσει πριν τον πρωθυπουργό και σε περίπτωση που θέσει αυτό το ζήτημα, στη συνέχεια θα πάρει το λόγο ο κ. Μητσοτάκης και θα αναφερθεί στην τουρκική προκλητικότητα παραθέτοντας στοιχεία. Θυμίζουμε πως ο αντιπρόεδρος της τουρκικής κυβέρνησης Φαρούκ Οκτάι είχε δηλώσει ότι «τα νησιά θα αποστρατικοποιηθούν σε διαφορετική περίπτωση θα ξεκινήσει η αμφισβήτηση της κυριαρχίας τους…κι όπου φτάσει», απειλώντας ευθέως την Ελλάδα.

Δείτε επίσης: Το τουρκικό ΥΠΕΞ επικρίνει τις αποφάσεις που έλαβε η ΕΕ για το Αιγαίο και τη Μεσόγειο