Νέα σελίδα για τις ελληνογερμανικές σχέσεις – Τι θα συζητηθεί στη συνάντηση Σολτς – Μητσοτάκη

Νέα σελίδα για τις ελληνογερμανικές σχέσεις – Τι θα συζητηθεί στη συνάντηση Σολτς – Μητσοτάκη

Ο Γερμανός καγκελάριος Όλαφ Σολτς λίγο μετά την επίσκεψή του στο Παρίσι και τη συνάντησή του με τον Εμανουέλ Μακρόν έφτασε στην Αθήνα, όπου αναμένεται να συναντηθεί με τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη.

Πρόκειται για την πρώτη επίσημη επίσκεψη του καγκελαρίου Όλαφ Σολτς στην Αθήνα μετά το κλείσιμο του κύκλου των Μνημονίων, αλλά και την αποχώρηση της Άνγκελα Μέρκελ από τη γερμανική Καγκελαρία μετά από 16 χρόνια

Ο Γερμανός καγκελάριος φτάνει στην Ελλάδα σε μια περίοδο κρίσης για όλα τα ευρωπαϊκά κράτη, τα οποία βρίσκονται αντιμέτωπα με την ενεργειακή κρίση και την ακρίβεια που ήρθαν ως αποτέλεσμα του πολέμου στην Ουκρανία. Την ίδια στιγμή η Ελλάδα αντιμετωπίζει προκλήσεις και από την πλευρά της ανατολικής Μεσογείους, με τις τουρκικές προκλήσεις να συνεχίζονται καθημερινά.

Ο Όλαφ Σολτς θα επισκεφθεί την Πέμπτη το πρωί την Ακρόπολη και στις 11:00 θα έχει συνάντηση με τον πρωθυπουργό, Κυριάκο Μητσοτάκη, στο Μέγαρο Μαξίμου όπου θα ακολουθήσουν κοινές δηλώσεις των δύο ηγετών στους δημοσιογράφους. Η προγραμματισμένη συνέντευξη Τύπου αναμένεται στις 12 το μεσημέρι. Μετά από ένα κοινό γεύμα εργασίας των δύο αντιπροσωπειών, ο καγκελάριος και οι συνεργάτες του θα αναχωρήσουν το απόγευμα για το Βερολίνο.

Ενεργειακή κρίση και ελληνοτουρκικά στο τραπέζι

Η επίσκεψή του Γερμανού Καγκελάριου πραγματοποιείται μόλις μία ημέρα πριν από την 28η Οκτωβρίου, την εθνική επέτειο, με τα γερμανικά τεθωρακισμένα Marder από τη συμφωνία κυκλικής ανταλλαγής οπλικών συστημάτων Βερολίνου-Αθήνας προς στήριξη του Κιέβου, να αναμένονται στην στρατιωτική παρέλαση της Θεσσαλονίκης. Επίσης, η συνάντηση των δυο ηγετών έρχεται την επομένη του Συμβουλίου των Ευρωπαίων υπουργών Ενέργειας, κατά την οποία συζήτησαν πώς θα εφαρμοστεί η πολιτική συμφωνία της Συνόδου Κορυφής της Πράγας για την αντιμετώπιση της ενεργειακής κρίσης ωστόσο, δεν κατέληξαν σε μια κοινή απόφαση καθώς δεν έλειψαν οι διαφωνίες ως προς τον μηχανισμό για την έλεγχο της τιμής του φυσικού αερίου στο Χρηματιστήριο του Άμστερνταμ.

Ένα λοιπόν, από τα θέματα που θα τεθεί στο τραπέζι αναμένεται πως θα είναι η ενεργειακή κρίση που μαστίζει όλες τις χώρες της Ευρώπης με τη Γερμανία να αναζητά επειγόντως νέους και ιδανικά «πράσινους» ενεργειακούς πόρους προκειμένου να επιταχύνει την -σχεδόν αποκλειστική για χρόνια- εξάρτησή της από το ρωσικό φυσικό αέριο. Η Ελλάδα λοιπόν, ήρθε στις 24 Οκτωβρίου με μια πολύ απτή πρόταση. Ένα προκαταρκτικό σχέδιο πλεύσης έχει μάλιστα παρουσιαστεί ήδη στον Πράσινο υπ. Οικονομίας Ρόμπερτ Χάμπεκ.

«Η πρότασή μας είναι να κατασκευαστεί μια απευθείας ηλεκτρική διασύνδεση μεταξύ Ελλάδας, Αυστρίας, Γερμανίας που θα περνά από ενδιάμεσες χώρες στα Δυτικά Βαλκάνια είτε και μέσω Αδριατικής. Με αυτόν τον τρόπο στόχος μας είναι να μεταφέρουμε ‘πράσινη’ ενέργεια σε πολύ ανταγωνιστικές τιμές στην Αυστρία και κυρίως στη νότια Γερμανία, όπου υπάρχει μεγάλη ανάγκη για ηλεκτρική ενέργεια από ανενεώσιμες πηγές» εξήγησε στην DW ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας Κώστας Σκρέκας.

Επίσης, το ζήτημα των τουρκικών προκλήσεων και οι τουρκικές απειλές αναμένεται να συζητηθούν εκτενώς. Ενδιαφέρον προκαλεί ότι η γερμανική ρητορική επί του θέματος έχει αλλάξει τους τελευταίους μήνες, με καθαρές θέσεις και για την αμφισβήτηση των ελληνικών νησιών, αλλά και για το Τουρκολιβυκό Μνημόνιο.

Δείτε επίσης: Ιταλία: «Πράσινο φως» και από τη Γερουσία στην κυβέρνηση Μελόνι

Loading

Play