Ερμηνεύοντας κανείς τις προθέσεις του πρωθυπουργού αντιλαμβάνεται ότι θέλει να βρίσκεται σε ανοιχτή γραμμή με την κοινωνία. Συνδιαλέγεται μαζί της, ακούει τους φορείς της και παίρνει αποφάσεις πάντα με γνώμονα το καλό της. Γι’ αυτό και ουδείς αποκλείει το ενδεχόμενο ο Κυριάκος Μητσοτάκης να θέλει να «υπογράψει» μια νέα συμφωνία αλήθειας με τους πολίτες και όπου «συμφωνία αλήθειας» βλέπε εκλογές…
Η σκέψη της πρόωρης προσφυγής στις κάλπες υπάρχει στο μυαλό των περισσότερων που κατοικοεδρεύουν στο Μέγαρο Μαξίμου, εκείνο όμως που πρέπει να καταστεί σαφές ότι είναι πως τίποτα δεν θεωρείται δεδομένο. Τα πάντα θα εξαρτηθούν από το πώς θα μεταβληθούν οι υγειονομικές και οικονομικές συνθήκες, δεδομένου ότι ο πρωθυπουργός είναι αποφασισμένος να μην τρωθεί το κεντρώο του προφίλ, να μην χάσει «πόντους» αξιοπιστίας που έχει κερδίσει τους μήνες διακυβέρνησης και φυσικά να παρατείνει τον κυβερνητικό χρόνο.
Θέλει να ανανεώσει την κοινοβουλευτική ομάδα
Ένας επιπλέον λόγος που το ενδεχόμενο των πρόωρων εκλογών εξακολουθεί να βρίσκεται στο τραπέζι των κυβερνητικών επιλογών είναι και η επιθυμία του Κυριάκου Μητσοτάκη να ανανεώσει το πολιτικό προσωπικό της Νέας Δημοκρατίας. Έτσι και αλλιώς ήταν μια βασική προτεραιότητά του, θέλοντας με αυτόν τον τρόπο να δημιουργήσει μια κοινοβουλευτική ομάδα που θα βρίσκεται πιο κοντά στη δική του θεώρηση των πραγμάτων και με την οποία θα έχει πιο στενούς πολιτικούς και (ενδεχομένως) ιδεολογικούς δεσμούς.
Όσον αφορά στην επικοινωνιακή του στρατηγική, οι οδηγίες που έδωσε στους στενούς του συνεργάτες είναι σαφείς. «Αποφεύγουμε τις στείρες αντιπαραθέσεις, πορευόμαστε χωρίς ακρότητες, προχωρούμε με μετριοπάθεια».
Θέλει «συμφωνία αλήθειας» και με την Τουρκία
Πέραν της κοινωνίας, ο Κυριάκος Μητσοτάκης θέλει να συνάψει συμφωνία αλήθειας και με την Τουρκία. Η επανέναρξη των διερευνητικών συνομιλιών στις 25 Ιανουαρίου 2021 αποτελεί ένα νέο κεφάλαιο στις διμερείς σχέσεις Ελλάδας και Τουρκίας. Η Αθήνα ξεκαθαρίζει πως πρόκειται για διάλογο και όχι για… συνθηκολόγηση, επισημαίνοντας ότι κανείς δεν πρέπει να υποτιμά την ελληνική διπλωματική ικανότητα.
Η ελληνική αντιπροσωπεία θα προσέλθει στην Κωνσταντινούπολη με θετική, ειλικρινή βούληση και εποικοδομητική διάθεση, καθιστώντας σαφές ότι μοναδικό θέμα που προτίθεται να συζητήσει είναι η οριοθέτηση των θαλάσσιων ζωνών στο Αιγαίο και στην Ανατολική Μεσόγειο. Κύκλοι του Μεγάρου Μαξίμου χαρακτηρίζουν «θετικό» το γεγονός ότι η Τουρκία εξέφρασε τη βούληση να αφήσει στην άκρη τις προκλήσεις και να ξεκινήσει η διπλωματική διαδικασία. Επιμένουν, δε, πως η Άγκυρα είναι απαραίτητο να δείξει αποκλιμάκωση εμπράκτως και με συνέπεια, «ξεχνώντας» τις αιτιάσεις της για αποστρατικοποίηση των νησιών του ανατολικού Αιγαίου, εξίσωση της έκτασης του εναέριου χώρου με αυτή των χωρικών υδάτων στα 6 ναυτικά μίλια ή τις επιδιώξεις της στη Δυτική Θράκη.