Νέα Υόρκη: Σχεδόν μια ώρα διήρκησε η συνάντηση Μητσοτάκη-Ερντογάν
Συνάντηση του Πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη με τον Πρόεδρο της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν στα πλαίσια της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ. Τετάρτη 20 Σεπτεμβρίου 2023 (ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΠΑΠΑΜΗΤΣΟΣ/ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΥ/EUROKINISSI)

Νέα Υόρκη: Σχεδόν μια ώρα διήρκησε η συνάντηση Μητσοτάκη-Ερντογάν

Μία ώρα διήρκεσε η συνάντηση του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη με τον Τούρκο πρόεδρο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν στη Νέα Υόρκη.

Σύμφωνα με πληροφορίες της ΕΡΤ, ολοκληρώθηκε το κρίσιμο τετ α τετ συνάντηση του Κυριάκου Μητσοτάκη με τον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, στη Νέα Υόρκη, το οποίο διήρκησε σχεδόν μια ώρα. Με καθορισμένες τις «κόκκινες γραμμές» και με πολλά ανοιχτά θέματα στην ατζέντα, οι δύο ηγέτες διαμόρφωσαν τα επόμενα βήματα. Οι συνομιλίες πραγματοποιήθηκαν στο λεγόμενο «Τουρκικό Σπίτι», δηλαδή στην έδρα της διπλωματικής αποστολής της Άγκυρας στα Ηνωμένα Έθνη.

Ο Έλληνας πρωθυπουργός πλαισιώθηκε από τον υπουργό Εξωτερικών, Γιώργο Γεραπετρίτη και την επικεφαλής του διπλωματικού του γραφείου, Άννα Μαρία Μπούρα. Ο πρόεδρος της γείτονος χώρας από τον υπουργό Εξωτερικών Χακάν Φιντάν και τον διπλωματικό του σύμβουλο Τσαγατάι Κιλίτς.

Σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές, ο στόχος της Ελλάδας είναι να διατηρηθεί το κλίμα ηρεμίας. Ωστόσο, “αγκάθι” θεωρείται το γεγονός ότι χθες ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν προκάλεσε εντός των Ηνωμένων Εθνών, ζητώντας την αναγνώριση δυο κρατών στην Κύπρο κάτι που η Αθήνα απορρίπτει.

Πάντως, η Ελλάδα θεωρεί σημαντικό το γεγονός ότι από τη στιγμή που ανανέωσε τη θητεία του στην προεδρία της Τουρκίας, ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν έχει συναντήσει ήδη δυο φορές τον Κυριάκο Μητσοτάκη. Μια, στο περιθώριο της Συνόδου του ΝΑΤΟ, στο Βίλνιους, τον Ιούλιο, και τώρα στη Νέα Υόρκη.

Λίγο νωρίτερα, ο Έλληνας πρωθυπουργός, σε συνέντευξη που παραχώρησε στο CNN, διεμήνυσε ότι “με την Τουρκία έχουμε διαχρονικές δυσκολίες και μία και μοναδική διαφορά: την οριοθέτηση της ΑΟΖ και της υφαλοκρηπίδας. Δεν είναι εύκολο να επιλυθεί, αλλιώς θα είχε ήδη γίνει. Μπορούμε όμως να το επιχειρήσουμε και στο μεταξύ να ενισχύσουμε τη συνεργασία μας σε τομείς, όπως η Πολιτική Προστασία και η κλιματική αλλαγή. Ακόμα και αν συμφωνήσουμε ότι διαφωνούμε σε συγκεκριμένα θέματα που έχουν να κάνουν με την εδαφική κυριαρχία μπορούμε να αφήσουμε την πόρτα ανοιχτή και αυτό θα επιδιώξω στην συνάντησή μου με τον Ερντογάν”.

Δείτε επίσης: ΥΠΟΙΚ: «Προσωπική διαφορά», επιδόματα, φοροδιαφυγή – Η ακτινογραφία των μέτρων στήριξης μέσα από 12 ερωτοαπαντήσεις

Loading

Play