Νέες κυρώσεις σε Ρωσία και Λευκορωσία από την Ε.Ε.

Αποσυνδέονται τρεις λευκορωσικές τράπεζες από το διεθνές σύστημα διατραπεζικών συναλλαγών Swift

Ακόμη περισσότερες κυρώσεις έχει αποφασίσει η Ε.Ε. για Ρωσία και Λευκορωσία, αφού τρεις λευκορωσικές τράπεζες αναμένεται να αποσυνδεθούν από το διεθνές σύστημα διατραπεζικών συναλλαγών Swift όπως ανακοίνωσε η γαλλική προεδρία του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου.

Εκτός απ’ αυτό όμως, οι πρεσβευτές των κρατών μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης έχουν δώσει το «ΟΚ» και για κυρώσεις οι οποίες σχετίζονται με τη ναυσιπλοΐα και τα κρυπτονομίσματα, ενώ Ρώσοι αξιωματούχοι και ολιγάρχες είναι στη μαύρη λίστα.

Έρχονται νέες αυξήσεις στην ενέργεια μετά το εμπάργκο των ΗΠΑ

Όπως έχει γίνει γνωστό από χθες, ο Αμερικανός Πρόεδρος Τζο Μπάιντεν έχει ανακοινώσει εμπάργκο στο ρωσικό πετρέλαιο, στο φυσικό αέριο και στις εισαγωγές άνθρακα. Αυτό αναμένεται να οδηγήσει σε νέα αύξηση των τιμών στο πετρέλαιο και στη βενζίνη.

Αυτή δεν είναι η πρώτη φορά που ο Τζο Μπάιντεν βιώνει ενεργειακή κρίση, αφού το 2014 όταν ήταν αντιπρόεδρος υπήρχε το ίδιο πρόβλημα πάλι λόγω της Ουκρανίας, το οποίο δημιουργήθηκε από την προσάρτηση της Κριμαίας, ενώ είχε αποσχισθεί και το Ντονμπάς. Μετά από την ανακοίνωση του Αμερικανού Προέδρου, το brent δεν αποκλείεται να φτάσει και τα 180-200 δολάρια το βαρέλι.

Αποφασισμένες οι ΗΠΑ για κυρώσεις στη Ρωσία

Παρά το γεγονός ότι θα υπάρξει νέα εκτίναξη τιμών, η Αμερική δεν κάνει πίσω και μάλιστα, έχει πλευρίσει ξανά τη μισητή Βενεζουέλα του Νικολά Μαδούρο. Ο ίδιος, είναι θετικός στο να παράγει η χώρα του περισσότερο πετρέλαιο σε περίπτωση που το εμπάργκο στη Ρωσία γίνει πράξη. Άνθρωποι από τις δύο χώρες, έχουν αρχίσει να συνομιλούν έτσι ώστε να καταλήξουν σε συμφωνία, ενώ υπάρχει η πιθανότητα να μπει στον «χορό» και το Ιράν έτσι ώστε να εκμεταλλευτεί την κρίση που έχει ξεσπάσει.

Η Ευρώπη βέβαια δεν δείχνει να ενστερνίζεται την τακτική των ΗΠΑ και της Αγγλίας η οποία θα πάψει και αυτή να λαμβάνει πετρέλαιο από τη χώρα του Βλαντιμίρ Πούτιν μέχρι το τέλος του 2022.

Οι εισαγωγές ρωσικού πετρελαίου καλύπτουν το 8% της ζήτησης στο Ηνωμένο Βασίλειο. «Η κυβέρνηση θα εργαστεί επίσης με τις εταιρείες μέσω μιας νέας “Δύναμης Κρούσης για το Πετρέλαιο” για να τις στηρίξει αυτήν την περίοδο ώστε να βρουν εναλλακτικούς παρόχους», είπε ο υπουργός Ενέργειας και Επιχειρηματικότητας Κουάσι Κουάρτενγκ.

Πολύ μεγαλύτερο το ποσοστό εξάρτησης της ΕΕ από τη Ρωσία

Το ποσοστό εξάρτησης της ΕΕ από τη Ρωσία όσον αφορά την ενέργεια είναι πολύ μεγαλύτερο σε σχέση με αυτό της Αμερικής, αφού το 40% του φυσικού αερίου της Ευρώπης προέρχεται από εκεί. Γι αυτόν τον λόγο, ο Τζο Μπάιντεν παραδέχτηκε ότι μπορεί οι ΗΠΑ να έχουν τη δυνατότητα να απεξαρτηθούν ολοκληρωτικά από τη Ρωσία, ωστόσο δεν μπορεί να γίνει κάτι τέτοιο και από την Ευρώπη.

Η απόφαση του Ρώσου Προέδρου λοιπόν στην Ουκρανία, αρχίζει σιγά σιγά να επιφέρει και άλλου είδους απώλειες στη χώρα του, αφού η ρωσική οικονομία αναμένεται να μπει σε μια σκληρή δοκιμασία, κάτι το οποίο θα ισχύει βέβαια και για την παγκόσμια οικονομία.

Δείτε επίσης: ΥΠΕΝ: Η Ελλάδα υλοποιεί ήδη τις περισσότερες προτάσεις της ΕΕ για την ενέργεια