Νέες προοπτικές στον κατώτατο μισθό: Ο Άκης Σκέρτσος αναλύει την οικονομική πολιτική

Νέες προοπτικές στον κατώτατο μισθό: Ο Άκης Σκέρτσος αναλύει την οικονομική πολιτική

Η οικονομική πολιτική, με αφορμή και τις σχετικές ανακοινώσεις στο Υπουργικό Συμβούλιο, ήταν το βασικό θέμα της συνέντευξης του υπουργού Επικρατείας Άκη Σκέρτσου στο Mega.

Η συνέντευξη ξεκίνησε αναφερόμενος στην «ανείπωτη τραγωδία» στην Ισπανία, τονίζοντας ότι «έχουμε εκφράσει τη συντριβή μας και ως κυβέρνηση, αλλά και κάθε Έλληνας αισθάνεται για αυτό που έγινε στην Ισπανία». Ενθυμούμενος ότι πριν από ένα χρόνο συνέβη στην Ελλάδα κάτι αντίστοιχο, αλλά «με πολύ δυσχερέστερες συνθήκες», ο Άκης Σκέρτσος υπογράμμισε τη «νέα πραγματικότητα», με τη Μεσόγειο να θεωρείται «από τους ειδικούς ως το hot spot της κλιματικής κρίσης».

«Χρειάζεται μια νέα κουλτούρα σε συλλογικό και ατομικό επίπεδο», με στόχο «να αποκτήσουμε την αναγκαία ανθεκτικότητα ως κρατικός μηχανισμός, και σε επίπεδο κοινότητας, δήμου να μπορούμε να προλάβουμε, να αποτρέψουμε». Εν κατακλείδι, «στην Ελλάδα έχουμε κάνει κάποια σημαντικά βήματα από το 2019 ως σήμερα», ανέφερε ο υπουργός Επικρατείας παραπέμποντας στον προληπτικό μηχανισμό που λειτουργεί και το 112 σώζει ζωές.

Ειδικώς για το Υπουργικό Συμβούλιο, «η χώρα έχει πετύχει κάποια σημαντικά πράγματα από το 2019», συγκεκριμένα «αναπτύσσεται με διπλάσιο ρυθμό από την υπόλοιπη Ευρώπη». Ωστόσο, «απέχουμε εισοδηματικά πολύ από την υπόλοιπη Ευρώπη, άρα πρέπει να τρέχουμε ταχύτερα – και αυτό είναι μια κατάκτηση της οικονομικής πολιτικής», επεσήμανε.

Στα επιμέρους στοιχεία, «ο πληθωρισμός που ανακοινώθηκε σήμερα, στο κρίσιμο καλάθι των τροφίμων είναι πλέον στο 1,5% και αρχίζει να τιθασεύεται». Αν και «πολλές τιμές εξακολουθούν να είναι σε υψηλά επίπεδα», παρατηρούνται «σημαντικές μειώσεις τιμών σε κάποια προϊόντα».

Στο διεθνές περιβάλλον τα τελευταία χρόνια, «η Ελλάδα συνεχίζει να αναπτύσσεται με ρυθμούς της τάξης του 2-2,5%», εξέλιξη που διαφοροποιεί τη χώρα από την εικόνα της στασιμοπληθωρισμού που παρατηρείται αλλού.

Η κυβέρνηση πιστεύει ότι «για να αυξάνεται ο μισθός, πρέπει να μεγεθύνεται η οικονομία», επαναλαμβάνοντας ότι «παλιότερα ακούγαμε τις θεωρίες για μεγαλύτερους μισθούς χωρίς δυναμική οικονομία».

Ο Άκης Σκέρτσος ανέφερε ότι «το 2019 ο κατώτατος μισθός ήταν στα 650 ευρώ και σήμερα είναι στα 830, αύξηση της τάξης του 28%». Υποσχέθηκε ότι «το 2027 θα αυξηθεί στα 950 ευρώ», γεγονός που συνιστά σωρευτική αύξηση της τάξης του 46-47%. Ερωτηθείς για το ύψος του μισθού το 2025, δήλωσε ότι «θα πρέπει να περιμένουμε αύξηση ισότιμη κάθε έτος, από το 2025 ως το 2027».

Επιπλέον, «αυτό που παρουσιάστηκε σήμερα είναι ένας αλγόριθμος υπολογισμού του κατώτατου μισθού που θα ισχύσει από το 2027 και κατοχυρώνει ορατότητα και ασφάλεια για τους εργαζόμενους». Ο κατώτατος μισθός θα υπολογίζεται «με βάση το ρυθμό αύξησης του πληθωρισμού» και θα μειώνει τις εισοδηματικές ανισότητες, λαμβάνοντας υπόψη την παραγωγικότητα της οικονομίας.

Ο υπουργός τόνισε τη σημασία της συνεργασίας με τους κοινωνικούς εταίρους, προκειμένου να αξιοποιηθεί το αναπτυξιακό μέρισμα που προκύπτει από τη μεγέθυνση της οικονομίας.

Σχετικά με τις μειώσεις φόρων, ανέφερε ότι «έχουν μειωθεί ή καταργηθεί 50 φόροι», επισημαίνοντας τη φιλελεύθερη προσέγγιση της κυβέρνησης και τις συγκεκριμένες μειώσεις που έχουν ήδη γίνει.

Πάντως, οι προσπάθειες αποφέρουν καρπούς, καθώς «η φοροδιαφυγή στο ΦΠΑ έχει μειωθεί κατά 50% τα τελευταία πέντε χρόνια», σύμφωνα με τις εκτιμήσεις της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Loading