Νέο παραλήρημα της Τουρκίας: «Προκαλούν Ελλάδα και Κύπρος – Θα απαντήσουμε στο πεδίο»

Συνεχίζουν να δυναμιτίζουν το κλίμα οι Τούρκοι

Στα άκρα δείχνει να τραβάει την υπόθεση για άλλη μια φορά η Τουρκία μετά τη συμφωνία της Ελλάδας με τη Γαλλία και την Αμερική ενώ την ίδια ώρα οι ΗΠΑ δείχνουν πως δεν δίνουν ιδιαίτερη σημασία στην Άγκυρα. Οι Τούρκοι λένε πως θα δοθούν απαντήσεις «και στο πεδίο» εάν η Λευκωσία αρχίσει γεώτρηση τον Νοέμβριο.

Ο Skai ανέφερε πως το τουρκικό ΥΠΕΞ απειλεί ξεκάθαρα την Κύπρο ότι θα επέμβει σε περίπτωση που η Λευκωσία κάνει γεωτρήσεις, και ταυτόχρονα κάνει λόγο για προκλήσεις από Ελλάδα και Κύπρο!

Η ανακοίνωση που εξέδωσε το τουρκικό ΥΠΕΞ μέσω του Τανζού Μπιλγκίτς, εκπροσώπου του υπουργείου, αναφέρει τα εξής:

«Τόσο η Ελλάδα όσο και η Ελληνοκυπριακή Διοίκηση (σ.σ Κυπριακή Δημοκρατία) κάνουν βήματα που αυξάνουν την ένταση στην Νοτιοανατολική Μεσόγειο».

«Οι προσπάθειες αποστολής ερευνητικών πλοίων στην υφαλοκρηπίδα μας στη Μεσόγειο συνεχίζονται. Απαντάμε σε αυτές τις προκλήσεις τόσο στο πεδίο όσο και στο τραπέζι και δεν επιτρέπουμε ποτέ την παραβίαση των δικαιωμάτων μας. Η ελληνοκυπριακή πλευρά ανακοίνωσε ότι θα ξεκινήσει νέα γεώτρηση τον Νοέμβριο. Εάν συμβεί αυτό εμείς ως Τουρκία θα συνεχίσουμε να δίνουμε τις απαραίτητες απαντήσεις σε τέτοιες προκλήσεις προκειμένου να προστατεύσουμε τα δικαιώματα των Τουρκοκυπρίων».

Η Τουρκία θέλησε να απαντήσει με δύο μεγάλες στρατιωτικές ασκήσεις στη «Γαλάζια Πατρίδα». Τα ΜΜΕ της Τουρκίας αναφέρουν πως είναι άσκηση ναρκοπολέμου με ονομασία «Νουσρέτ 2021» στο Βόρειο Αιγαίο, αλλά και άσκηση προετοιμασίας θαλάσσιου πολέμου «Ανατολική Μεσόγειος 2021» από την 1η Νοεμβρίου.

Στην πρώτη άσκηση, εκτός από την Τουρκία θα συμμετάσχουν και στρατιωτικές δυνάμεις από το Αζερμπαϊτζάν, το Πακιστάν, το Κατάρ, τη Λιβύη και το Μπαγκλαντές. Επίσης θα είναι εκεί και χώρες του ΝΑΤΟ όπως η Ρουμανία, η Ουκρανία και το Βέλγιο. Αντίθετα στην άσκηση «Ανατολική Μεσόγειος 2021» θα είναι μόνο οι ειδικές δυνάμεις του Αζερμπαϊτζάν και του Πακιστάν.

Τα φιλοκυβερνητικά ΜΜΕ παρουσιάζουν τις ασκήσεις ως απάντηση της Τουρκίας στο «πεδίο» με «τον τουρκικό στρατό να εκθέτει για ακόμα μία φορά τη δύναμη του στη θάλασσα».

Δείτε επίσης: Γερμανία: Άρχισαν οι διαπραγματεύσεις για τον σχηματισμό κυβέρνησης

Ακολουθήστε το politic.gr Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Politic.gr