Νέστορας Λαφαζανίδης: Κάθε μέρα προσπαθούμε να κάνουμε τον δήμο Κορδελιού-Ευόσμου καλύτερο, θα τα καταφέρουμε

Είναι ξεκάθαρο πως η θητεία του συνόλου της Τοπικής Αυτοδιοίκησης στη χώρα, που ξεκίνησε την 1η Σεπτ. 2019, χαρακτηρίστηκε από το πρωτόγνωρο φαινόμενο της πανδημίας. Αυτό σημαίνει πως οι προϋπολογισμοί και τα τεχνικά προγράμματα σε μεγάλο βαθμό επηρεάστηκαν από το επείγον της υπόθεσης που αφορούσε στην προάσπιση της Δημόσιας Υγείας.

Σε αυτό το πλαίσιο, ο αντιδήμαρχος τεχνικών υπηρεσιών του Δήμου Κορδελιού – Ευόσμου, Νέστορας Λαφαζανίδης, επισημαίνει σε συνέντευξή του στην politic.gr πως παρά τον σκόπελο της πανδημίας, η διοίκηση με καλό συντονισμό και με προσπάθεια όλων των υπηρεσιών κατάφερε να υλοποιήσει σημαντικό μέρος του αρχικού σχεδιασμού, με τις όποιες καθυστερήσεις που προέκυψαν κυρίως λόγω γραφειοκρατικών εμποδίων. 

Ο κ. Λαφαζανίδης ενημερώνει για τις τελευταίες πρωτοβουλίες της διοίκησης σχετικά με την καταπολέμηση της δυσοσμίας που επικρατεί στο δήμο και σχετίζεται με την παρουσία των ΕΛΠΕ αλλά και το σχέδιο της διοίκησης για τις υποδομές άνωθεν του περιφερειακού.

Διαβάστε αναλυτικά τη συνέντευξη:

Στις τελευταίες δημοσκοπήσεις η καθαριότητα και η δυσοσμία που προκαλείται από τη δραστηριότητα των ΕΛΠΕ καταγράφεται ως το μεγαλύτερο πρόβλημα στο Δήμο Κορδελιού – Ευόσμου. Ποιες είναι οι πρόσφατες κινήσεις της Δημοτικής Αρχής στα σοβαρά περιβαλλοντικά προβλήματα του δήμου; 

Η δυσοσμία και γενικά το περιβάλλον είναι όντως ένα από τα μεγαλύτερα προβλήματα που αντιμετωπίζει ο δήμος μας αλλά και όλοι οι δήμοι της χώρας, αν κρίνει κανείς από την προσοχή που δίνει πλέον η ΕΕ και γενικά όλος ο πλανήτης στην «πράσινη ενέργεια» και γενικά σε οικολογικούς τρόπους διαχείρισης των αποβλήτων.

Ο δικός μας δήμος τυχαίνει να γειτνιάζει με τα ΕΛΠΕ, τα οποία φαίνεται να είναι ο σημαντικότερος λόγος της δυσοσμίας και της ατμοσφαιρικής ρύπανσης της περιοχής.

Είναι γεγονός ότι έχουν γίνει πολλές επαφές με τον Δήμαρχο και τα ΕΛΠΕ και πάντα υπήρχε η δέσμευση από την πλευρά τους πως θα υλοποιηθούν κάποια έργα τα οποία θα βελτιώσουν την κατάσταση. Τα έργα αυτά περιλαμβάνουν να μπουν φίλτρα, να γίνει κλειστή μονάδα λυματολάσπης (έως τώρα ήταν ανοιχτή και πιθανολογούσαν ότι από εκεί προέρχεται η έντονη μυρωδιά), καθώς και μια εφεδρική μονάδα θείου, η οποία θα εξασφάλιζε ότι δεν θα υπήρχαν διαρροές και μυρωδιές. Ύστερα από επικοινωνία με τους αρμόδιους περίπου στα τέλη Αυγούστου μας βεβαίωσαν ότι έχουν εγκατασταθεί τα νέα φίλτρα στο εργοστάσιο και βρίσκεται στο τέλος της υλοποίησής της η νέα κλειστή μονάδα λυματολάσπης όπου προβλέπεται μέχρι τέλη του έτους τους να γίνει η μεταφορά των λυμάτων. Παράλληλα, προχωράει και η υλοποίηση της μονάδας θείου κάτι το οποίο μπορώ να το επιβεβαιώσω και εγώ ο ίδιος καθώς οι άδειες βγαίνουν από την πολεοδομία του δήμου μας.

Αυτό που δεν μπορώ να επιβεβαιώσω είναι κατά πόσο αυτές οι ενέργειες θα λύσουν το πρόβλημα που υπάρχει στην περιοχή. Πριν από λίγες μέρες πέρασα μπροστά από τις εγκαταστάσεις στο ύψος των Μύλων Μελισσάρη στην Μοναστηρίου και η κατάσταση ήταν ανυπόφορη, θα μπορούσε να πει κανείς ότι, εφόσον μπήκαν τα φίλτρα όπως μας βεβαίωσαν οι ίδιοι, θα άλλαζε κάτι. Είναι σημαντικό όμως ότι έγιναν οι ενέργειες, καθώς πιθανόν να ελάττωσαν το πρόβλημα, όχι όμως στο αντιληπτό σημείο που θα θέλαμε οι δημότες της περιοχής.

Ωστόσο, αξίζει να τονίσουμε ότι τα ΕΛΠΕ ανταποκρίθηκαν στο αίτημα του Δημάρχου κ. Κλεάνθη Μανδαλιανού και έδειξαν σημάδια συνεργασίας και ανταπόκρισης στο συγκεκριμένο πρόβλημα. Θεωρώ ότι σε περίπτωση που δεν βελτιωθεί η κατάσταση στο επιθυμητό επίπεδο θα γίνουν εκ νέου επαφές για το συγκεκριμένο θέμα και θα ζητήσουμε νέα έργα βελτίωσης της ατμοσφαιρικής ρύπανσης και της κακοσμίας σύμφωνα πάντα με τα μέτρα της ΕΕ. Αν χρειαστεί επίσης, θα πάμε ξανά στο υπουργείο, να μιλήσουμε με τον αρμόδιο υπουργό και να πιέσουμε για λύσεις που θα φέρουν το επιθυμητό αποτέλεσμα. Είναι ένα θέμα που πρέπει οπωσδήποτε να λυθεί, η περιοχή μας υποφέρει.

Οι έντονές σας διεκδικήσεις για τη στελέχωση του αστυνομικού τμήματος με επιπλέον αστυνομικούς αλλά και την αύξηση των περιπολιών και στις δύο δημοτικές ενότητες, ώστε να τονωθεί το αίσθημα ασφάλειας των κατοίκων, είχαν κάποιο αποτέλεσμα;

Είναι γεγονός ότι η περιοχή της δυτικής Θεσσαλονίκης έχει πολύ μεγάλο πρόβλημα με την εγκληματικότητα. Η αστυνομία κάνει ότι μπορεί με τις δυνάμεις που έχει. Δυστυχώς με την στελέχωση που υπάρχει στο τμήμα της περιοχής αδυνατεί και η ίδια να ανταποκριθεί στο σημείο που απαιτείται. Είμαστε μαζί τους και από κοινού ζητάμε περισσότερη στελέχωση με ανθρώπινο δυναμικό, εξοπλισμό και οχήματα στα τμήματα ώστε να μπορούν να κάνουν την δουλειά τους όπως θα ήθελαν και οι ίδιοι και βεβαίως και εμείς. Η αλήθεια είναι ότι υπήρξε σε έναν βαθμό βελτίωση στην αστυνόμευση της περιοχής αλλά από ότι φαίνεται δεν φτάνει. Δεν φτάνει όχι μόνο γιατί δεν μπορεί η αστυνομία να καλύψει τις ανάγκες του δήμου μας από άποψη δυναμικού, αλλά δεν βοηθάει και το νομικό πλαίσιο ώστε αυτοί οι οποίοι συλλαμβάνονται να μην το ξανακάνουν. Ο κόσμος φοβάται να αντιδράσει σε άτομα που δημιουργούν προβλήματα και συμβαίνει αυτό γιατί όλοι ξέρουμε πως και να γίνει σύλληψη αυτού του ατόμου το πιο πιθανό είναι την επόμενη μέρα το άτομο αυτό να κυκλοφορεί πάλι έξω και να φοβάται ο εκάστοτε πολίτης που τον έχει καταγγείλει ότι θα στραφεί προσωπικά εναντίον του. Η αστυνομία από μονή της δεν μπορεί να το αλλάξει αυτό.

Η περιοχή άνωθεν του περιφερειακού είναι μια αναπτυσσόμενη περιοχή όπου πρέπει να γίνουν υποδομές. Ποιο είναι το σχέδιο της διοίκησής σας;

Η περιοχή άνωθεν του περιφερειακού είναι ένα χαρακτηριστικό παράδειγμα του ποσό αργά λειτουργεί το δημόσιο σε σχέση με τον ιδιωτικό τομέα. Είναι γεγονός ότι η περιοχή αυτή αναπτύσσεται με τέτοιες ταχύτητες που αδυνατεί ένας δήμος να καλύψει τις ανάγκες που δημιουργούνται. Αδυνατεί είτε διότι δεν υπάρχουν αρκετοί πόροι ώστε να γίνει ένα συνολικό έργο για όλη την έκτασή του, είτε διότι η γραφειοκρατία καθυστερεί πάρα πολύ οποιοδήποτε έργο χρειάζεται να γίνει.

Η διοίκηση ήδη προσπαθεί με κάθε τρόπο να προσφέρει άμεσες λύσεις στην καθημερινότητα των κατοίκων της περιοχής αυτής.

Κάθε καλοκαίρι γίνεται καθαρισμός των οικοπέδων από τα ψηλά χόρτα, στρώσαμε κάποιους χωματόδρομους με άσφαλτο και προβλέπεται να ασφαλτοστρωθούν και άλλοι ακόμα. Σκοπός μας είναι όλοι οι δρόμοι άνωθεν του περιφερειακού να είναι διανοιγμένοι  και ασφαλτοστρωμένοι. Έγινε επέκταση οδοφωτισμού σε κάποιους δρόμους και θα γίνουν το επόμενο διάστημα και σε άλλα σημεία της περιοχής

Παράλληλα, υποβάλαμε αίτημα για χρηματοδότηση στο πρόγραμμα Τρίτσης για ανάπλαση – διαμόρφωση της περιοχής μεταξύ προέκτασης Παπάγου και Γ. Γεννηματά. Μια μελέτη που υπολογίζεται στα 500.000€ και περιμένουμε την έγκριση της χρηματοδότησης μέχρι τέλη του έτους. Ετοιμάζουμε μελέτη για αντιπλημμυρικά για όλο τον δήμο που θα αφορά και το κομμάτι άνωθεν περιφερειακού. Είμαστε σε συζήτηση με την Περιφέρεια για την ένταξη της ανάπλασης της οδού Ακάδημου σε χρηματοδοτικό πρόγραμμα ώστε να προχωρήσει η υλοποίηση της μελέτης που έχει γίνει από την υπηρεσία μας. Ο λόγος που γίνεται η συζήτηση με την Περιφέρεια είναι διότι ο δρόμος αυτός ανήκει στην Περιφέρεια και είναι οι αρμόδιοι για την υλοποίηση αυτού του έργου.

Επίσης, στο πρόγραμμα ΣΔΙΤ της Περιφέρειας που αναμένουμε να δημοπρατηθεί αυτό το έτος, περιλαμβάνονται 2 σχολεία της περιοχής μας τα οποία και τα δύο είναι σε οικόπεδα άνωθεν του περιφερειακού. Το ένα είναι το 4οΛυκειο-7ο Γυμνάσιο Ευόσμου και το άλλο το ΕΕΕΚ, ένα ειδικό σχολείο που θα είναι πρότυπο όλης της δυτικής Θεσσαλονίκης.

Όπως βλέπετε, η διοίκηση δίνει πολύ προσοχή στο κομμάτι αυτό του δήμου μας διότι θεωρούμε ότι θα αλλάξει εντελώς τα επόμενα χρόνια και πρέπει από τώρα να προνοήσουμε για το μέλλον της περιοχής αυτής, να γίνει μια περιοχή πόλος έλξης για οποιονδήποτε θελήσει να επενδύσει στην δυτική Θεσσαλονίκη και όχι μόνο.

Σε ποιο σημείο βρίσκεται το μείζον ζήτημα της ολοκλήρωσης των αθλητικών εγκαταστάσεων άνωθεν του περιφερειακού;

Έγιναν προσπάθειες που καρποφόρησαν με τον υπουργό Άδωνι Γεωργιάδη για το περιβόητο γήπεδο άνωθεν του περιφερειακού. Θα γίνουν οι μελέτες μέσω της ΜΟΔ για την επικαιροποίηση των παλιών μελετών καθώς ο υπουργός, μας εγγυήθηκε ότι θα μας βοηθήσουν για την χρηματοδότηση του έργου.

Το γεγονός ότι ανταποκρίθηκαν στην χρηματοδότηση για την επικαιροποίηση των μελετών μας δίνει την αίσθηση ότι δεν είναι απλά υποσχέσεις τα λόγια τους. Μέχρι τώρα τουλάχιστον ό,τι μας έχουν πει, έχει τηρηθεί.

H δημοπράτηση του έργου για την κατασκευή του 25ου Δημοτικού Σχολείου καθυστερεί εδώ και πολλούς μήνες. Αληθεύει ότι ο Δήμος λαμβάνει μικρότερη χρηματοδότηση από άλλους δήμους της χώρας που διαθέτουν λιγότερους μαθητές;

Η δημοπράτηση του 25ου όπως αναφέρθηκα και παραπάνω αναρωτιόμαστε και εμείς για ποιον λόγο καθυστερεί τόσο πολύ από την στιγμή που έχουμε τελειώσει με την μελέτη και υπάρχει η εξασφάλιση των πόρων που θα χρειαστούν για την υλοποίηση του έργου. Το επόμενο διάστημα θα γίνει μια επίσκεψη στο υπουργείο με τον Δήμαρχο κ. Κλεάνθη Μανδαλιανό για να εκφράσουμε την ανησυχία μας που δεν προχωράει το έργο και θα ζητήσουμε να προχωρήσουν άμεσα την επίσπευση των διαδικασιών που απαιτούνται.

Παρόλα αυτά είναι γεγονός ότι ο δήμος μας παίρνει λιγότερα χρήματα από αυτά που του αναλογούν και είναι ένα θέμα το οποίο προβλημάτιζε όλες τις διοικήσεις που πέρασαν τα προηγούμενα χρόνια όπως και εμάς. Το θέμα το έχουμε αναφέρει σε προηγουμένη επίσκεψη στον αρμόδιο υπουργό, ο οποίος μας ανέφερε ότι το γνωρίζει πως γίνεται μια άνιση κατανομή και πως θα διορθωθεί με την επόμενη απογραφή που προβλέπεται να γίνει μέσα στο έτος. Αυτό μου δίνει και την ευκαιρία να αναδείξω πόσο σημαντικό είναι να φέρουν οι κάτοικοι του δήμου μας τα δικαιώματά τους στην περιοχή στην οποία ζουν το μεγαλύτερο μέρος της ζωής τους. Χρειαζόμαστε αυτά τα χρήματα και πρέπει να τα πάρουμε, για να μπορέσουμε να καλύψουμε τις ανάγκες που δημιουργούνται καθημερινά.

Δέχεστε κριτική στη διοίκηση με αφορμή τη στροφή στην πρακτική της χρήσης kibo ώστε να αντιμετωπιστεί ο υπερπληθυσμός μαθητών στα σχολικά κτήρια. Τί απαντάτε;

Η στροφή της πρακτικής της χρήσης προκατ δεν ήταν επιλογή της διοίκησης. Ήταν επιλογή του κράτους να μπουν σε πρώτη φάση τα παιδιά σε τέτοιου είδους κατασκευές και μας έδωσαν τις οδηγίες και τις προδιαγραφές για το πως πρέπει να είναι. Είναι γεγονός ότι από το 2017 θα έπρεπε να υπάρχουν τα κτίρια αυτά ώστε από τότε να στεγάζονται τα παιδιά της προσχολικής εκπαίδευσης. Τα χρονικά περιθώρια που είχαμε όταν αναλάβαμε σαν διοίκηση για την υλοποίηση αυτού του έργου ήταν πολύ στενά και με την έλευση του κορονοϊού στην χώρα μας εδώ και ενάμιση χρόνο, όπου έκανε την ανταπόκριση μεταξύ υπηρεσιών (δήμου και λοιπών φορέων) ακόμα πιο χρονοβόρα, τα πράγματα έγιναν ακόμα πιο δύσκολα.

Η πίεση του χρόνου μας ανάγκασε να κάνουμε λάθη σε κάποιες επιλογές που αφορούσαν κομμάτια του έργου αυτού. Τα προκάτ όμως ήταν η μόνη επιλογή που είχαμε και έγιναν με τις προδιαγραφές του υπουργείου. Τα λάθη από την άλλη που ανέφερα ότι έγιναν, ήταν ότι αν είχαμε τον χρόνο να υλοποιηθούν νωρίτερα θα μπορούσαμε να διορθώσουμε τα όποια προβλήματα και τον Σεπτέμβριο τα παιδιά να μπουν χωρίς κανένα πρόβλημα στις αίθουσες αυτές. Ένα ακόμη σημείο που θα μπορούσαμε να έχουμε βελτιώσει είναι ο αύλειος χώρος των αιθουσών αυτών ώστε να μην υστερεί σε τίποτα από τα υπόλοιπα νηπιαγωγεία. Ήδη ετοιμάζεται η μελέτη για την βελτίωση των σχολικών μονάδων, όπου θα μπουν πλαστικός τάπητας, σκέπαστρα για σκίαση, καθιστικός χώρος, δενδροφύτευση, φωτισμός και παιχνίδια. Επίσης θα μπουν κανονικά κάγκελα και όχι συρματόσχοινα όπως μας υπέδειξε το υπουργείο.

Τα κτήρια όμως θεωρούνται από άποψη στέγασης κατάλληλα και θεωρώ ότι δεν θα έχουμε προβλήματα με την μόνωση και την θέρμανση. Ήδη δουλεύουμε την βελτίωση των χώρων αυτών διότι γνωρίζουμε τα λάθη που έγιναν αλλά γνωρίζουμε επίσης πως «λάθη δεν κάνει μόνο αυτός που δεν κάνει τίποτα». Κάθε μέρα προσπαθούμε να κάνουμε τον δήμο μας καλύτερο και πιστεύω πως θα τα καταφέρουμε.

Δείτε επίσης: Θεσσαλονίκη: Συνάντηση Ζέρβα με Ζαούτη – Νέα κινητή μονάδα εμβολιασμού στη Ν. Παραλία

Ακολουθήστε το politic.gr Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Politic.gr