Νίκη Κεραμέως: «Δεν υπάρχει καμία συζήτηση για κλείσιμο σχολείων»

Η υπουργός Παιδείας διέψευσε τις φήμες που κάνουν λόγο για κλείσιμο των σχολείων

«Δεν υπάρχει καμία συζήτηση για κλείσιμο σχολείων όπου τα πρωτόκολλα τηρούνται καλά. Βέβαια όσα περισσότερα κρούσματα υπάρχουν σε μια κοινωνία, τόσο περισσότερα θα υπάρχουν και στα σχολεία» η Νίκη Κεραμέως, στην ΕΡΤ και συμπλήρωσε:

«Γίνεται πολύ testing. H μαθητική κοινότητα κάνει δύο φορές την εβδομάδα self test. Επιπλέον, σε περίπτωση κρούσματος, αυτό απομονώνεται και όλες οι στενές επαφές του καταλήγουν να κάνουν εφτά τεστ την εβδομάδα δωρεάν (εργαστηριακά rapid και self test). Χάρη στον μηχανισμό των τεστ στα σχολεία γίνεται πιο έγκαιρα η διάγνωση και αντιμετωπίζονται και ασυμπτωματικοί φορείς. Και έτσι καταφέρνουμε να σταματήσουμε τη διασπορά».

Παράλληλα συμφώνησε με την άποψη που εξέφρασε η Βάνα Παπαευαγγέλου πως τα σχολεία ακολουθούν την κοινωνία: «Προφανώς όσα περισσότερα κρούσματα έχουμε στην κοινωνία αυτό επηρεάζει και τα σχολεία. Αν δει κανείς τα κρούσματα, στα σχολεία έχουμε περισσότερα κρούσματα σε περιοχές με χαμηλή εμβολιαστική κάλυψη και λιγότερα σε περιοχές με υψηλότερη εμβολιαστική κάλυψη».

Όσον αφορά το πότε θα ξεκινήσει ο εμβολιασμός των παιδιών ηλικίας από 5 έως 11 ετών, η υπουργός ανέφερε ότι θα περιμένει να δει τι θα πει σχετικά η Επιτροπή των Ειδικών.

Σχετικά με τον εμβολιασμό των εκπαιδευτικών, τόνισε πως Πανεπιστήμια το ποσοστό έχει ξεπεράσει το 93% στους καθηγητές, στους φοιτητές πάνω από 82%. «Έχει πάει πολύ καλά, η εκπαιδευτική κοινότητα έχει ανταποκριθεί πολύ καλά». Σύμφωνα με τα στοιχεία που παρέθεσε, πάνω από το 84% των καθηγητών στα σχολεία έχει εμβολιαστεί.

«Καλώ τους γονείς να εμβολιάσουν τα παιδιά. Βλέπουμε τις τελευταίες εβδομάδες μια μεγάλη αύξηση στον εμβολιασμό των παιδιών. Στις ηλικίες του λυκείου το ποσοστό πλησιάζει το 50%, στο γυμνάσιο το ποσοστό είναι στο 30%», διευκρινίζοντας ότι αφορά είτε μια δόση είτε κλεισμένο ραντεβού. Και όπως επισήμανε, «έχουμε δρόμο. Υπάρχει μια σημαντική αύξηση».

Ερωτώμενη στο γιατί η κυβέρνηση επέλεξε την λύση των τεστ και όχι των τμημάτων με λιγότερα παιδιά, είπε: «Σύμφωνα με την ανάλυση των ειδικών, το πλέον αποτελεσματικό μέτρο αυτή την στιγμή είναι το πάρα πολύ testing. Είναι πιο αποτελεσματικό να κάνεις πολλά τεστ από οτιδήποτε άλλο. Η κυβέρνηση επέλεξε συνειδητά μια λύση η οποία κοστίζει πάρα πολύ. Το έκανε συνειδητά και για να προστατεύσει την ατομική και δημόσια υγεία, αλλά και για να διασφαλίσει τη λειτουργία των σχολείων. Είμαστε από τις ελάχιστες χώρες που κάνουν τόσα πολλά τεστ».

Δείτε επίσης: Ματίνα Παγώνη: «Δεν υπάρχει καμία κόντρα με το υπουργείο – Θα γίνουν κανονικά τα χειρουργεία» (vid)