«Καθημερινά εκδίδονται περίπου 1.000 συντάξεις. Το καλοκαίρι πραγματοποιήθηκε μια σημαντική προσπάθεια για την επιτάχυνση, ιδιαίτερα των επικουρικών συντάξεων» δήλωσε η Υπουργός Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης, Νίκη Κεραμέως, σε συνέντευξή της στον ΣΚΑΪ, επισημαίνοντας ότι η προσπάθεια για περαιτέρω επιτάχυνση του ρυθμού αυτού θα συνεχιστεί.
Η κυρία Κεραμέως αναφέρθηκε επίσης στα αποτελέσματα της πενταετούς πολιτικής της κυβέρνησης στην απασχόληση, σημειώνοντας ότι για πρώτη φορά, μετά από χρόνια, ο δείκτης της ανεργίας έχει πέσει κάτω από το 10%, σύμφωνα με επιβεβαιωμένα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ. Τόνισε, ωστόσο, ότι αυτό δεν σημαίνει ότι έχει λυθεί το πρόβλημα της ανεργίας. «Φτάνουμε στον σκληρό πυρήνα της ανεργίας. Παραλάβαμε τον δείκτη στο 17% και έγιναν σημαντικές διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις. Ωστόσο, δεν χωρεί κανένας εφησυχασμός, έχουμε πολύ δρόμο μπροστά μας», πρόσθεσε.
Η υπουργός επισήμανε ότι έχει σημειωθεί μεγάλη πρόοδο στις γυναίκες, καθώς οι εργαζόμενες μισθωτές γυναίκες αυξήθηκαν κατά 24%, δηλαδή 260.000 περισσότερες γυναίκες εργάζονται σήμερα σε σύγκριση με το καλοκαίρι του 2019.
Σύμφωνα με την κυρία Κεραμέως, η κυβέρνηση επικεντρώνεται στην τόνωση της απασχόλησης σε τέσσερις βασικές κατηγορίες: γυναίκες, νέοι, άτομα με αναπηρία και συνταξιούχοι. Αναφερόμενος στους συνταξιούχους, σημείωσε ότι πλέον έχουμε πάνω από 190.000 δηλωμένους συνταξιούχους που εργάζονται. «Μέχρι πρότινος, αν δούλευες ως συνταξιούχος, είχες περικοπή 30%. Αυτό καταργήθηκε. Συνολικά, λοιπόν, έχουμε μισό εκατομμύριο περισσότερους εργαζόμενους στον ιδιωτικό τομέα, γεγονός που αποτελεί σημαντικό βήμα μπροστά», δήλωσε η υπουργός Εργασίας.
Σχετικά με το επίδομα ανεργίας, η κυρία Κεραμέως διευκρίνισε ότι παραμένει ίδιο από το 1950 και ότι η φιλοσοφία του ήταν επίπεδη, δηλαδή είτε δουλεύεις 20 ώρες είτε 40 ώρες την εβδομάδα, λαμβάνεις το ίδιο επίδομα. Αυτό συνδέεται με την υποδηλωμένη εργασία, καθώς η ίδια αποζημίωση για διαφορετικές ώρες εργασίας δημιουργεί αντικίνητρα για τη σωστή δήλωση της εργασίας.
Με αυτά τα δεδομένα, η Υπουργός αποσαφήνισε ότι επιχειρούνται αλλαγές σε δύο επίπεδα. «Το πρώτο είναι να γίνει το επίδομα ανεργίας πιο δίκαιο, ώστε να μην παίρνεις το ίδιο ποσό, αν έχεις δουλέψει 40 ώρες την εβδομάδα ή 20 ώρες. Το δεύτερο επίπεδο είναι να γίνει εμπροσθοβαρές, δηλαδή να δίνονται περισσότερα χρήματα στην αρχή της περιόδου ανεργίας και μετά το επίδομα να βαίνει μειούμενο, προκειμένου να σε παρακινεί στην εύρεση εργασίας», τόνισε η υπουργός.
«Εξετάζουμε όλες τις παραμέτρους, ώστε το επίδομα εργασίας να είναι πιο δίκαιο και να καταπολεμήσουμε την υποδηλωμένη εργασία» πρόσθεσε, ενώ σημείωσε ότι το μέτρο θα εφαρμοστεί πιλοτικά σε μερίδα ανέργων.
Επιπλέον, η κυρία Κεραμέως προανήγγειλε την επέκταση της Ψηφιακής Κάρτας Εργασίας, για πρώτη φορά, στους τομείς του τουρισμού και της εστίασης, τονίζοντας ότι η Ψηφιακή Κάρτα είναι ένα εργαλείο που διευκολύνει την καταγραφή των πραγματικών ωρών εργασίας, ώστε οι εργαζόμενοι να αμείβονται για τον χρόνο που πραγματικά εργάζονται. «Είναι και αυτό ένα εργαλείο κατά της υποδηλωμένης και της αδήλωτης εργασίας» δήλωσε σχετικά. Με την εφαρμογή της Ψηφιακής Κάρτας Εργασίας, παρατηρείται αύξηση των καταγεγραμμένων υπερωριών, με παράδειγμα τα σούπερ μάρκετ, όπου η αύξηση στις υπερωρίες φτάνει το 61,2%. Αυτό αποδίδεται στη μεγέθυνση της οικονομίας και στην εφαρμογή της Ψηφιακής Κάρτας, η οποία οδηγεί στην καταγραφή του πραγματικού χρόνου εργασίας.