Η διαδικασία θεσμοθέτησης του κατώτατου μισθού στη χώρα μας αναδείχθηκε κατά τη διάρκεια συνέντευξης της υπουργού Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης, Νίκης Κεραμέως, στην τηλεόραση του ΣΚΑΪ.
«Αυτό το οποίο συζητάμε είναι το πόσο και πώς θα αυξάνεται ο κατώτατος μισθός, μετά το 2027», τόνισε η υπουργός, προσθέτοντας ότι ο πρωθυπουργός έχει καθορίσει έναν οδικό χάρτη και έχει εξαγγείλει ότι ο κατώτατος μισθός θα φτάσει τα 950 ευρώ μέχρι το 2027. «Αυτό, για να έχουμε μία τάξη μεγέθους, είναι αύξηση κατά 46%, από τα 650 ευρώ, που παραλάβαμε το 2019», υπογράμμισε.
Η κα Κεραμέως αναφέρθηκε στη σχετική ευρωπαϊκή οδηγία καθώς και στο πόρισμα της Επιστημονικής Επιτροπής, η οποία προτείνει τη χρήση ενός μαθηματικού τύπου για τον καθορισμό του κατώτατου μισθού, ο οποίος θα εξετάζει τις αυξήσεις στις τιμές και την κατάσταση της οικονομίας. «Όσο τα πράγματα πηγαίνουν καλύτερα τόσο θα αυξάνεται ο κατώτατος μισθός. Αν πηγαίνουν χειρότερα δεν μπορεί να μειωθεί και αυτό θα προβλέπεται ρητά και στο νομοθέτημα, που θα εισαχθεί στη Βουλή», πρόσθεσε.
Επιπλέον, αναφερόμενη στην ανεργία, δήλωσε ότι η κατάσταση έχει μεταβληθεί σημαντικά από το 2019, όταν η ανεργία βρισκόταν στο 18%. «Έχουν μειωθεί οι μονάδες των ανέργων περίπου κατά το ήμισυ», υπογράμμισε. Εξήγησε ότι το υπουργείο εργάζεται σε μια σειρά στοχευμένων ενεργειών για την καλλιέργεια δεξιοτήτων που είναι σε ζήτηση στην αγορά.
Η υπουργός ανακοίνωσε ότι το υπουργείο διοργανώνει εκδηλώσεις για την εξεύρεση θέσεων εργασίας, με πάνω από 7.300 ενδιαφερόμενους να επισκέπτονται την εκδήλωση «Ημέρες Καριέρας» που πραγματοποιήθηκε πρόσφατα. «Είμαστε έτοιμοι να οργανώσουμε και άλλες παρόμοιες εκδηλώσεις στο εξωτερικό», πρόσθεσε.
Αναφορικά με τις συντάξεις, η κα Κεραμέως ανέφερε ότι θα υπάρξουν αυξήσεις από το 1ο Ιανουαρίου του 2025, με το ακριβές ύψος της αύξησης να εξαρτάται από τα οικονομικά στοιχεία του Νοεμβρίου.
Τέλος, επανέλαβε την πρόθεση του υπουργείου να διορθώσει τη στρέβλωση στην Εισφορά Αλληλεγγύης Συνταξιούχων, διασφαλίζοντας ότι κανένας συνταξιούχος δεν θα δει μείωση της σύνταξής του λόγω των μεγάλων αυξήσεων.