Νίκη Κεραμέως: Το νομοσχέδιο για τις αυξήσεις κατώτατου μισθού αποτελεί ασπίδα προστασίας για τους εργαζόμενους

Νίκη Κεραμέως: Το νομοσχέδιο για τις αυξήσεις κατώτατου μισθού αποτελεί ασπίδα προστασίας για τους εργαζόμενους

Ξεκίνησε στην αρμόδια επιτροπή της Βουλής η επεξεργασία του νομοσχεδίου για την ενσωμάτωσή της ευρωπαϊκής Οδηγίας «για αναπροσαρμογή μισθών και καθορισμό κατώτατου μισθού για τα έτη 2025-2027». Η υπουργός Εργασίας, Νίκη Κεραμέως, χαρακτήρισε τις νέες ρυθμίσεις «ασπίδα προστασίας για όλους τους εργαζόμενους» και διαβεβαίωσε ότι μέχρι την τελευταία στιγμή θα είναι ανοιχτή σε βελτιωτικές προτάσεις, ενώ η αντιπολίτευση εξέφρασε επιφυλάξεις σχετικά με την πραγματική πρόθεση της κυβέρνησης για ουσιαστικές αυξήσεις.

«Μπαίνει ρητή απαγόρευση για οποιαδήποτε μείωση του κατώτατου μισθού. Όποιος πει όχι στο νομοσχέδιο, λέει όχι στην ασπίδα προστασίας των εργαζομένων, λέει όχι στις αυξήσεις του κατώτατου μισθού», ανέφερε χαρακτηριστικά η υπουργός Εργασίας. «Πρόκειται για ένα νομοθέτημα με αμιγώς κοινωνικό πρόσημο, που εξασφαλίζει για κάθε εργαζόμενο μία ασπίδα προστασίας, μία ελάχιστη αμοιβή, η οποία θα βαίνει μόνο αυξανόμενη, με ρητή απαγόρευση οποιασδήποτε μείωσης και με στόχο την προστασία των εργαζομένων και την αναπτυξιακή ώθηση της παραγωγικότητας και της οικονομίας», υπογράμμισε ανοίγοντας τη συζήτηση.

Το νομοσχέδιο έχει στόχο την ενίσχυση του κατώτατου μισθού, ο οποίος από το 2019 έχει αυξηθεί σημαντικά από 650 ευρώ σε 830 ευρώ, με στόχο μέχρι το 2027 να φτάσει τα 950 ευρώ, σημειώνοντας αύξηση 46% από το 2019. Η κοινοτική οδηγία αποσκοπεί στη βελτίωση των συνθηκών διαβίωσης και εργασίας των εργαζομένων και εισάγει μία ασπίδα προστασίας για όλους ανεξαιρέτως.

Αναπτύσσοντας τις βασικές αρχές της οδηγίας, η υπουργός ανέφερε ότι οι δύο άξονες περιλαμβάνουν τη διαδικασία καθορισμού του κατώτατου μισθού και την ενίσχυση των συλλογικών διαπραγματεύσεων. Ιδιαίτερη έμφαση δόθηκε στη μαθηματική προσέγγιση για την αναπροσαρμογή του μισθού, που λαμβάνει υπόψη την ακρίβεια και την αύξηση της ελληνικής παραγωγικότητας.

«Το χρέος της Πολιτείας είναι να καθορίσει μία ασπίδα προστασίας για όλους τους εργαζόμενους, με επαρκείς κατώτατους μισθούς. Από εκεί και πάνω όμως, οι κοινωνικοί εταίροι είναι ελεύθεροι να συνάψουν συλλογικές συμβάσεις εργασίας», τόνισε η κ. Κεραμέως.

Η υπουργός ανέφερε επίσης ότι οι συγκεκριμένες προτάσεις που κατατέθηκαν από εθνικούς κοινωνικούς εταίρους έχουν ήδη ενσωματωθεί στο νομοσχέδιο και υπογράμμισε ότι θα παραμείνει ανοιχτή σε νέες προτάσεις μέχρι το τέλος της συζήτησης στην ολομέλεια της Βουλής.

Η αποδοχή και οι επιφυλάξεις των κομμάτων της αντιπολίτευσης αναφορικά με τα μισθολογικά ζητήματα εξετάστηκαν, με το ΠΑΣΟΚ να τονίζει την ανάγκη για καλύτερες συνθήκες εργασίας και τον ΣΥΡΙΖΑ να εκφράζει ανησυχίες ότι το νομοσχέδιο δεν αντιμετωπίζει σωστά τα οικονομικά προβλήματα των πολιτών.

Η συζήτηση για το νομοσχέδιο συνεχίζεται καθώς οι διάφορες απόψεις εκφράζονται και οι προτάσεις αναλύονται.

Loading