Ο Νίκος Ανδρουλάκης αντέτεινε τις πρόσφατες δηλώσεις του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη από τη Νάξο σχετικά με την ενεργοποίηση του Ταμείου Απανθρακοποίησης Νήσων. Με ανάρτησή του στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ-Κινήματος Αλλαγής δήλωσε ότι από το 2017, όντας Ευρωβουλευτής, ανέλαβε νομοθετική πρωτοβουλία που συνυπέγραψαν όλοι οι Έλληνες ευρωβουλευτές, η οποία εγκρίθηκε το 2021 και, όπως σημείωσε, δεν αξιοποιήθηκε από την κυβέρνηση μέχρι σήμερα, την οποία παρουσιάζει ως δικό της επίτευγμα. Για την τεκμηρίωση των ισχυρισμών του, ο Νίκος Ανδρουλάκης δημοσιοποίησε σχετικά έγγραφα.
«Η Ελλάδα εξασφάλισε μία μοναδική ευκαιρία μέσω του ευρωπαϊκού κανονισμού του ETS, αποκτώντας τη δυνατότητα διάθεσης 25 εκατομμυρίων δικαιωμάτων ρύπων αποκλειστικά για την απανθρακοποίηση των ελληνικών νησιών», προσθέτει ο κ. Ανδρουλάκης, υπογραμμίζοντας ότι «η κυβέρνηση απέκρυψε ότι αυτά τα 25 εκατομμύρια δικαιώματα, που αντιστοιχούν περίπου σε 1,5 δισ. ευρώ ευρωπαϊκού χρήματος, είναι αποτέλεσμα της νομοθετικής πρωτοβουλίας που ανέλαβα ως ευρωβουλευτής και μέλος της Επιτροπής Περιβάλλοντος το 2017».
Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ-Κινήματος Αλλαγής επεσήμανε ότι το 2015 η Ευρωπαϊκή Επιτροπή παρουσίασε πρόταση για το Σύστημα Εμπορίας Ρύπων για την περίοδο 2021 – 2030, εξαιρώντας την Ελλάδα από τις χρηματοδοτήσεις, παρόλο που πληρούσε τις προϋποθέσεις.
«Για να διορθωθεί αυτή η αδικία, κατέθεσα τροπολογία που υιοθετήθηκε από την Ολομέλεια του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου. Αλλάξαμε το έτος βάσης, προσθέτοντας το 2014 και το 2015, ώστε η χώρα μας να επωφεληθεί από ευρωπαϊκές χρηματοδοτήσεις δισεκατομμυρίων ευρώ για έργα, όπως η διασύνδεση της ηπειρωτικής Ελλάδας με τα νησιά του Αιγαίου και την Κρήτη», ανέφερε, προσθέτοντας ότι η τότε κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ δεν προχώρησε στις αναγκαίες ενέργειες.
Καταλήγοντας, ο κ. Ανδρουλάκης τόνισε: «Ο μηχανισμός και η προικοδότησή του με 25 εκατομμύρια δικαιώματα δεν είναι επίτευγμα της Νέας Δημοκρατίας, αλλά αποτέλεσμα οργανωμένης προσπάθειας που έγινε στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο». Θέτει επίσης το ερώτημα: «Γιατί η κυβέρνηση καθυστέρησε τρία χρόνια να εκσυγχρονίσει το δίκτυο στα νησιά και να προχωρήσει τα έργα διασυνδεσιμότητας;»