Η Σχολή Θετικών Επιστημών του Πανεπιστημίου Αιγαίου στο Καρλόβασι της Σάμου υπήρξε ο πρώτος σταθμός της επίσκεψης του Νίκου Ανδρουλάκη στη Σάμο. Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ-Κινήματος Αλλαγής, αναφερόμενος στα μη κρατικά πανεπιστήμια που νομοθέτησε η κυβέρνηση, έκανε λόγο για υποκρισία της Νέας Δημοκρατίας, η οποία διαλαλούσε ότι θα έρθουν υψηλού κύρους πανεπιστήμια στη χώρα μας.
«Η Σορβόννη που είπε ο κ. Πιερρακάκης ότι έρχεται στην Ελλάδα, δεν είναι η Σορβόννη που είναι τέταρτη στην κατάταξη των δημόσιων Πανεπιστημίων της Γαλλίας, αλλά 44η. Και δεν έρχεται γιατί και εδώ είπε ψέματα. Δεν έρχεται κανείς. Εδώ ήταν. Από το 1995 ως κολέγιο ήταν εδώ. Άρα ούτε η Σορβόννη είναι, ούτε έρχεται. Προτεραιότητά τους είναι η εμπορευματοποίηση και όχι η ενίσχυση του δημόσιου πανεπιστημίου.» τόνισε συγκεκριμένα ο κ. Ανδρουλάκης.
Απαντώντας στις δηλώσεις του κυβερνητικού εκπροσώπου περί αποσταθεροποίησης της χώρας και για τη Δικαιοσύνη, ο κ. Ανδρουλάκης υπογράμμισε:
«Η κυβέρνηση επενδύει στην τοξικότητα και τον διχασμό. Το ΠΑΣΟΚ είναι ένα θεσμικό κόμμα που προτείνει συγκεκριμένα μέτρα για να ενισχυθεί η ανεξαρτησία της Δικαιοσύνης. Ας σκεφτούν λοιπόν οι πολίτες: Ποιος σέβεται τη δικαιοσύνη; Αυτός που κρίνει τις αποφάσεις της ή αυτός που δεν υλοποιεί τις αποφάσεις της δικαιοσύνης, όπως κάνει ο κ. Μητσοτάκης;»
Ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης επανέλαβε τις τρεις προτάσεις για τον εκσυγχρονισμό της Δικαιοσύνης:
Πρώτον, πρέπει να αλλάξει ο τρόπος επιλογής της ηγεσίας της δικαιοσύνης. Δεν μπορεί να είναι μια μονοκομματική επιλογή του εκάστοτε πρωθυπουργού. Πρέπει με αυτήν την αλλαγή να ενισχύσουμε την ανεξαρτησία της ηγεσίας της δικαιοσύνης. Δεύτερον, σοβαρό ζήτημα είναι ο νόμος περί ευθύνης υπουργών. Πρέπει να αλλάξει. Δεν πρέπει να έχουμε ξανά φαινόμενα όπως αυτά του κ. Τριαντόπουλου και του κ. Καραμανλή.
Τρίτον: Τέσσερα χρόνια μετά την αφυπηρέτηση των δικαστών, να μην μπορούν να παίρνουν δημόσιο αξίωμα. Αυτές είναι θέσεις ευθύνης που ενισχύουν τους θεσμούς και την εμπιστοσύνη των πολιτών σε αυτούς.
Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ