Νίκος Παππάς: «Απαραίτητο ένα νέο πολιτικό μείγμα για την αντιμετώπιση των προκλήσεων της Ελλάδας»

Νίκος Παππάς: «Απαραίτητο ένα νέο πολιτικό μείγμα για την αντιμετώπιση των προκλήσεων της Ελλάδας»

Στις προκλήσεις που αντιμετωπίζει η Ελλάδα και η οικονομία της στο άμεσο μέλλον αναφέρθηκε ο πρόεδρος της ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, Νίκος Παππάς, κατά την ολοκλήρωση του συνεδρίου του Economist στη Θεσσαλονίκη.

Ο Παππάς επισήμανε την υπογεννητικότητα ως ένα από τα πιο σημαντικά προβλήματα της χώρας, υπογραμμίζοντας ότι είναι αποτέλεσμα «πολιτικών επιλογών». Συνέδεσε το ζήτημα με κοινωνικά προβλήματα, όπως η μακροχρόνια κρίση, η άνιση κατανομή του πλούτου και η αύξηση του κόστους ζωής. «Στο ίδιο συνέδριο, το 2034, θα είμαστε περίπου μισό εκατομμύριο λιγότεροι κάτοικοι στη χώρα και σε μεγαλύτερη ηλικία. Αν το πολιτικό σύστημα δεν δώσει άμεσες λύσεις, αυτή θα είναι η σκληρή πραγματικότητα», δήλωσε χαρακτηριστικά, προσθέτοντας ότι ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ έχει καταθέσει δύο προτάσεις νόμου σχετικά με την ακρίβεια και το φορολογικό, οι οποίες δεν έφτασαν ποτέ στη Βουλή για συζήτηση.

Η δεύτερη μεγάλη πρόκληση, όπως αναφέρθηκε, είναι το περιβάλλον και η κλιματική κρίση. Ο Παππάς τόνισε ότι οι πρόσφατες καταστροφές στην Ελλάδα είναι αποτέλεσμα «πολιτικών επιλογών». Άσκησε κριτική στην κυβέρνηση για τα «λάθη και τις αδράνειες» που οδήγησαν σε σοβαρές καταστάσεις, όπως τα νεκρά ψάρια στον Παγασητικό και την αδυναμία προστασίας του Θεσσαλικού Κάμπου, του «οικονομικού πνεύμονα» της χώρας.

«Αν το πολιτικό σύστημα δεν αναθεωρήσει τις προτεραιότητές του και τον τρόπο σκέψης του, θα βρεθούμε αντιμέτωποι με λιγότερη καλλιεργήσιμη γη, άδεια χωριά και αυξανόμενα ποσοστά μολυσμένων υδάτων», προειδοποίησε.

Η τρίτη πρόκληση, την οποία χαρακτήρισε «υπαρξιακού χαρακτήρα», σχετίζεται με το παραγωγικό μοντέλο της χώρας. Καταλόγισε στην κυβέρνηση πολιτικές που προωθούν τους διαθέσιμους πόρους σε λίγες εταιρείες, οι οποίες δεν συμβάλλουν στην συνολική αποδοτικότητα της οικονομίας.

Κλείνοντας, τόνισε την ανάγκη για «ένα νέο πολιτικό μείγμα που θα επιτρέψει την αντιμετώπιση των υπαρχουσών και μελλοντικών προκλήσεων». Αυτό θα περιλαμβάνει την ανάπτυξη μιας συνεκτικής Εθνικής και Περιφερειακής Αναπτυξιακής Στρατηγικής, τον επανασχεδιασμό του Ταμείου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας, καθώς και την αναθεώρηση της εισοδηματικής και φορολογικής πολιτικής.

«Η Ελλάδα μπορεί να πετύχει πολύ περισσότερα και είμαι πεπεισμένος ότι σύντομα νέες και ορθές πρακτικές θα αντικαταστήσουν τις υφιστάμενες αδυναμίες», κατέληξε ο Νίκος Παππάς.

©

Loading

Play