INTIME

Novartis: «Κουκούλα» -gate με τρεις «αγνώστους»

Σε τρεις αγνώστους, προστατευόμενους ως ανώνυμους μάρτυρες στηρίζεται η εμπλοκή πολιτικών προσώπων στην υπόθεση Novartis.

Πληροφορίες από τη δικογραφία λέγεται πως εμπλέκουν κορυφαία πολιτικά πρόσωπα με μίζες και βαλίτσες γεμάτες χρήμα. Όσο για τους τρεις άγνωστους μάρτυρες, φαίνεται πως όλα τα χαρακτηριστικά και οι ιδιότητές τους αποκρύπτονται ή έχουν αλλοιωθεί με αποτέλεσμα να μην προκύπτει η ιδιότητά τους ή ο χρόνος κατά τον οποίο έλαβαν γνώση για τα περιστατικά που υποστηρίζουν ότι έλαβαν χώρα.

Καθένας από τους τρείς ανώνυμους μάρτυρες έχει δώσει 7-8 καταθέσεις. Οι καταθέσεις ξεκίνησαν από τα τέλη Νοεμβρίου 2017 και περίπου 10 από αυτές δόθηκαν από το διάστημα 10 Ιανουαρίου έως και 20 Ιανουαρίου. Μάλιστα, η τελευταία από αυτές, φαίνεται να έχει ημερομηνία της Κυριακής 4 Φεβρουαρίου -ημέρας του συλλαλητηρίου για την Μακεδονία στην Αθήνα.

Μαρτυρίες από «αγνώστους» για χρήμα σε βαλίτσες

Οι μάρτυρες φέρεται να καταθέτουν, μεταξύ άλλων, ότι χρήματα έλαβε σε βαλίτσα με τρέιλερ και σε χαρτονομίσματα των 500 ευρώ ο πρώην πρωθυπουργός Αντ. Σαμαράς στο Μαξίμου, ενώ για τον υπηρεσιακό πρωθυπουργό Παν. Πικραμμένο αναφέρεται ποσό 100.000 ευρώ χωρίς να προσδιορίζεται ο τρόπος της καταβολής.

Σε άλλο σημείο των καταθέσεων αναφέρονται τα ονόματα του Ευ. Βενιζέλου, του Ανδρ. Λοβέρδου και του Δημ. Αβραμόπουλου για τους οποίους οι μάρτυρες υποστηρίζουν ότι πήραν διάφορα ποσά μέσω στενών τους συνεργατών ή μέσω εταιρειών. Ειδικότερα για τον κ. Αβραμόπουλο, για τον οποίο οι μάρτυρες εκτιμούν πως υπήρξε αποδέκτης των μεγαλύτερων ποσών –κατά την εκδοχή τους από τη σύμβαση για τα εμβόλια μπορεί να υπήρξε «μίζα» έως 40 εκατ. ευρώ, χωρίς να προκύπτει ότι πήγε σε ένα πρόσωπο–, γίνεται λόγος για διακίνηση μέσω συνεργάτη του ή εταιρείας. Σ

ε ό,τι αφορά τον Αδ. Γεωργιάδη υπάρχει κατάθεση για 2 εκατ. ευρώ και μικρότερα ποσά, ενώ ανάλογη αναφορά για 1 εκατ. υπάρχει για τον διοικητή της ΤτΕ Γ. Στουρνάρα σε μετρητά και άλλα μέσω εταιρείας. Επίσης, για δεσμίδες με λεφτά γίνεται αναφορά για τον πρώην υπουργό Μ. Σαλμά, ενώ οι μάρτυρες διατυπώνουν την εκτίμηση ότι τουλάχιστον 200.000 ευρώ δόθηκαν στον κ. Ανδρ. Λυκουρέντζο. Για τον κ. Βενιζέλο δεν υπάρχει κατάθεση για συγκεκριμένο ποσό, αλλά γίνεται αναφορά σε πολιτικούς του φίλους.

 

Σύμφωνα με πληροφορίες, οι μάρτυρες ούτε λίγο ούτε πολύ ισχυρίζονται, στην δικογραφία, ότι ο αντιπρόεδρος της Novartis Κωνσταντίνος Φρουζής έχει δωροδοκήσει τους φερόμενους ως εμπλεκομένους. Εν ολίγοις, δεν υπάρχει υπουργός Υγείας και Εργασίας που μνημονεύεται και δεν έχει δωροδοκηθεί με τουλάχιστον 200.000 ευρώ. Τέλος, στην υπόθεση φέρεται να εμπλέκονται και δημοσιογράφοι.

Βενιζέλος: «Το 1989 επαναλαμβάνεται ως φάρσα»

Ο κ. Βενιζέλος περιγράφεται ως αποδέκτης μίζας μέσω του συνεργάτη του και πρώην βουλευτή του ΠΑΣΟΚ Δημήτρη Λιντζέρη, ο οποίος φέρεται να χρηματιζόταν από τη Novartis. «Δεν υπάρχει κανένα αποδεικτικό υλικό για τίποτα. Είναι η πλήρης γελοιοποίηση των θεσμών» επισήμανε ο κ. Βενιζέλος σε δηλώσεις του.

 

«Κατά την εκτίμηση μου από την ανάγνωση των καταθέσεων πρόκειται για μία εξευτελιστική κατάσταση για την δικαιοσύνη και την Βουλή. Ανθρωποι χωρίς καμία τεκμηρίωση, αναφέροντας πρόδηλα στοιχεία, ότι δηλαδή έγινε μία συνάντηση του πρωθυπουργού με το κ. Φρουζή ή ότι ο πρωθυπουργός συσκέφτηκε με διάφορους εκπροσώπους φαρμακευτικών εταιρειών, με διάφορα θέματα, ότι έπαιρνε λεφτά, τέτοιου είδους λεφτά, όλα μαύρα, όλα σε φυσική μορφή, ή μέσω εταιρειών που παρέχουν υπηρεσίες».

“Τα πάμπερς είναι… βρεγμένα”

«Κανείς από τους μάρτυρες δεν  λέει ότι εγώ έδωσα ή ότι εγώ πήγα, λένε ότι είναι σε θέση να ξέρουν και όλα τα λεφτά τα πήγαινε ο κ. Φρουζής. Πρόκειται για μία προσβολή της λογικής μία προσβολή της αλήθειας για μία παράσταση που μας γυρίζει πίσω στο 1989, και συνιστά μία βάναυση υποβάθμιση της κοινοβουλευτικής δημοκρατίας».

«Υπάρχουν αναφορές δυσώδεις εναντίων πρωθυπουργών, υπουργών δημοσίων λειτουργών, καθηγητών και δημοσιογράφων. Η εκτίμησή μου είναι ότι δεν υπάρχει κανένα αποδεικτικό υλικό για τίποτα. Υπάρχει η πλήρης γελοιοποίηση των θεσμών, της δικαστικής και της κοινοβουλευτικής διαδικασίας», υπογραμμίζει χαρακτηριστικά.

«Για να το πω πολύ απλά επειδή έχω ζήσει δίπλα στον Ανδρέα Παπανδρέου την εμπειρία του 1989. Είναι η επανάληψη ως φάρσα του 1989. Μιλάμε για μια ιστορία pampers, μόνο που αυτή τη φορά τα pampers είναι και βρεγμένα. Πρόκειται για την απόλυτη γελοιότητα, για τον απόλυτο εξευτελισμό της αποδεικτικής διαδικασίας. Το πρώτο που πρέπει να κάνει η Βουλή είναι να άρει την αδικαιολόγητη και προκλητική ανωνυμία των μαρτύρων, ώστε η εξεταστική επιτροπή να τους καλέσει αμέσως και να αποδειχτεί ότι όσα λένε είναι αναπόδεικτα.
Αν μπορούν να αποδεικτούν κάποια πράγματα για κάποιους ας γίνει, αλλά όχι αυτή η λάσπη στον ανεμιστήρα για λόγους ωμού πολιτικού αντιπερισπασμού».

Σαμαράς: «Μήνυση κατά Τσίπρα και Παπαγγελόπουλου»

Προσφυγή στη δικαιοσύνη προανήγγειλε χθες ο πρώην πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς.

Αναλυτικά η δήλωσή του:

«Η σκευωρία και οι σκευωροί αποκαλύφθηκαν με το πρώτο άνοιγμα του φακέλου. Είναι η πιο αδίστακτη και πιο γελοία σκευωρία που έχει γίνει ποτέ. Καταθέτω αύριο στον Άρειο Πάγο μήνυση κατά του ετοιμόρροπου Τσίπρα και κατά του- πρώην αρχηγού της ΕΥΠ επί νέας Δημοκρατίας που σήμερα είναι υπουργός Δικαιοσύνης επί ΣΥΡΙΖΑ- Παπαγγελοπούλου και των συνεργών τους εντός και εκτός του δικαστικού σώματος.

Καταλαβαίνω ότι τους ενοχλεί η παρουσία μου, τώρα θα καταλάβουν και εκείνοι ότι θα τους πάω μέχρι τέλους».