INTIME

Novartis: Ξέσπασε ο Δημήτρης Αβραμόπουλος και απειλεί

Στην… αντεπίθεση πέρασε ο Δημήτρης Αβραμόπουλος, μετά τις εις βάρος του καταγγελίες για την υπόθεση της Novartis. Ο Ευρωπαίος Επίτροπος παρέθεσε συνέντευξη Τύπου, όπου, μεταξύ άλλων, έκανε λόγο για «σκευωρία» και για «σκοτεινή υπόθεση που υπονομεύει τους θεσμούς και την αξιοπρέπεια πολιτικών προσώπων».

Παράλληλα, προειδοποίησε ότι, «εάν δεν αποκατασταθεί η νομιμότητα», θα θέσει στους Ευρωπαϊκούς Θεσμούς «θέμα παραβίασης της δημοκρατικής λειτουργίας του κράτους δικαίου στην Ελλάδα».

«Δε με αγγίζει η υπόθεση»

«Η υπόθεση αυτή δεν με αγγίζει με οποιονδήποτε τρόπο, είναι μία θλιβερή και άθλια υπόθεση συκοφαντίας, με τη συμβολή ψευδομαρτύρων με κουκούλα», τόνισε αρχικά ο Δημήτρης Αβραμόπουλος.

«Η εγκληματική δράση θα αποκαλυφθεί, όταν διεξαχθεί μία έρευνα, όπως η ανεξάρτητη δικαιοσύνη οφείλει να κάνει σε μία δημοκρατική χώρα. Κανένας κουκουλοφόρος, ψευδομάρτυρας και σκευωρία δεν μπορεί να ρίξει ούτε υπόνοια σκιάς στο πρόσωπό μου», πρόσθεσε.

«Να ανακληθεί η προστασία των μαρτύρων»

«Πρόκειται για σκευωρία. Τα απίστευτα ψέματα δεν φέρουν τα χαρακτηριστικά της μαρτυρικής κατάθεσης, έχουν σκοπό την καθοδηγούμενη ψευδορκία. Πέρα από τη μηνυτήρια αναφορά κατά των ψευδομαρτύρων, θα καταθέσω αίτημα στον Άρειο Πάγο να ανακαλέσει την ιδιότητα του προστατευόμενου μάρτυρα, για να προστατευθεί το κύρος της Δικαιοσύνης από κύκλους που ενεργούν εξωθεσμικά. Οι μαρτυρικές καταθέσεις που σπιλώνουν πολιτικές υπολήψεις βασίζονται σε εικασίες και φήμες, δεν συνοδεύονται από κανένα αποδεικτικό στοιχείο. Είναι ψευδείς», συμπλήρωσε ο κ. Αβραμόπουλος.

Ο ίδιος, πάντως, εξέφρασε την εμπιστοσύνη του στους Έλληνες δικαστές, αλλά προειδοποίησε ότι οι ψευδομάρτυρες, οι συνεργοί και οι ηθικοί αυτουργοί θα οδηγηθούν στη Δικαιοσύνη.

Η υπόθεση του μοριακού ελέγχου του αίματος

Ο πρώην υπουργός Υγείας αναφέρθηκε και στις δύο υποθέσεις που είχε χειριστεί κατά τη θητεία του, ξεκινώντας από την υπόθεση του μοριακού ελέγχου του αίματος.

«Μία εβδομάδα αφότου ανέλαβα καθήκοντα, συμπολίτες πέθαιναν από μολυσμένο αίμα από AIDS. Μου είπαν ότι αυτό συνέβαινε συχνά, γιατί δεν υπήρχε έλεγχος του αίματος στην Ελλάδα. Εισηγήθηκα να ξεκινήσει η διαδικασία για τη θωράκιση των Ελλήνων πολιτών στον Έλληνα πρωθυπουργό», ανέφερε αρχικά και συμπλήρωσε:

«Ζήτησα να μη γίνει ο διαγωνισμός από το υπουργείο αλλά από διακομματική επιτροπή της Βουλής. Με νόμο συγκροτήθηκε διακομματική επιτροπή από κοινού με υπηρεσιακούς παράγοντες και επιστημονικούς φορείς. Η Επιτροπή έκανε εξαιρετική δουλειά, διεξήγαγε διεθνή διαγωνισμό και εξασφαλίστηκε η πιο ασφαλής μέθοδος ελέγχου του αίματος. Από τότε σταμάτησαν οι μολύνσεις που οδηγούσαν στον AIDS».

Μάλιστα, σημείωσε ότι η δαπάνη ήταν μεγαλύτερη από άλλες χώρες, όπως η Πολωνία, γιατί περιελάμβανε πέρα των αντιδραστηρίων το κόστος μεταφοράς, εγκατάστασης και προσωπικού. «Μετά την πάροδο της πενταετούς εφαρμογής, ήταν αναμενόμενη η βελτίωση της προσφοράς των εταιρειών. Σήμερα θα είναι ακόμη πιο συμφέρουσα. Αυτό που τότε πρότεινα στον Καραμανλή θα έπρεπε να γίνει μόνιμη πρακτική, οι μεγάλες συμβάσεις να γίνονται από τη Βουλή», δήλωσε σχετικά.

Η υπόθεση του ιού Η1Ν1

Όσον αφορά τα εμβόλια για τον ιό H1N1, ο κ. Αβραμόπουλος ανέφερε: «Υπήρχε τότε παγκόσμιος πανικός που κινητοποίησε τον ΠΟΥ και την ΕΕ. Τα κράτη οργανώνονται και υπάρχουν για να αντιμετωπίζουν δύσκολες καταστάσεις και κρίσεις. Επί των ημερών μου συνέπεσε η παγκόσμια κρίση, θυμόμαστε την αγωνία του κόσμου, την πίεση των ΜΜΕ και της ίδιας της Βουλής των Ελλήνων με στόχο να ληφθούν άμεσα τα απαραίτητα μέτρα».

Μάλιστα, δήλωσε περήφανος για το αποτέλεσμα: «Η πατρίδα μας επέδειξε ευθύνη, σοβαρότητα και αποτελεσματικότητα στη λήψη των μέτρων που ο ΠΟΥ και η ΕΕ επέβαλαν. Το ΚΕΕΛΠΝΟ, που έχει την ευθύνη και την αρμοδιότητα, απέδειξε ότι μπορεί να χειριστεί την υπόθεση με αποτελεσματικότητα. Συγκροτήθηκε τότε διεπιστημονική επιτροπή της οποίας οι συμβουλές ακολουθήθηκαν. Σε μία εβδομάδα είχαν ληφθεί τα μέτρα και η χώρα μας πήρε εύσημα από την ΕΕ».

Παράλληλα, πρόσθεσε ότι η υπόθεση είχε ήδη διερευνηθεί και τεθεί στο αρχείο. «Σήμερα, δέκα χρόνια μετά την υπόθεση αυτή, οι ανώνυμοι κουκουλοφόροι τη συνδέουν με τη Novartis, που ήταν μία από τις τρεις μεγάλες εταιρείες που παγκοσμίως μπορούσαν να παρασκευάσουν το εμβόλιο. Η υπόθεση διερευνήθηκε τρία χρόνια μετά και με απόφαση των εισαγγελέων τέθηκε στο αρχείο. Την απόφαση επικύρωσε η εισαγγελέας εφετών εγκλημάτων διαφθοράς», ανέφερε σχετικά.

«Η διενεργήσασα εισαγγελέας τώρα έλαβε υπόψη της τον τότε χειρισμό; Ο κουκουλοφόρος ψεύδεται ότι η δεύτερη παραγγελία των 8 εκατομμυρίων έγινε από τη Novartis. Ψεύδεται γιατί δεν υπήρξε δεύτερη παραγγελία από τη Novartis, έγινε από την Glaxo, γιατί η Novartis δήλωσε αδυναμία προσφοράς», συμπλήρωσε.

«Τι ήταν ο Καραμανλής; Κανένα παιδάκι;»

«Στη Novartis πληρώθηκαν 1,4 εκατομμύρια δόσεις. Οι οδηγίες τότε από τον ΠΟΥ έλεγε ότι απαιτούνται δύο δόσεις κατ’ άτομο. Η Ελλάδα αποφάσισε ότι έπρεπε να εμβολιστεί ο μισός πληθυσμός, δηλαδή 4 εκατομμύρια. Ο ΠΟΥ όμως αποφάσισε στη συνέχεια τον εμβολιασμό του συνόλου του πληθυσμού. Δηλαδή οκτώ εκατομμύρια κατοίκων επί δύο δόσεις για τον καθένα», ανέφερε στη συνέχεια ο κ. Αβραμόπουλος.

«Δύο μήνες μετά, ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός κρίνει ότι μία δόση κατ’ άτομο είναι επαρκής. Το υπουργείο ακυρώνει την πρώτη παραγγελία και επιστρέφει στην αρχική απόφαση κάλυψης. Οι εταιρείες προσέφυγαν στη διεθνή Δικαιοσύνη και το ΚΕΛΠΝΟ κερδίζει με ανταγωγές την υπόθεση. Μόνο η Ελλάδα προσέφυγε στη διεθνή διαιτησία», πρόσθεσε.

«Ακολούθως, ο ΠΟΥ έδωσε εύσημα στην Ελλάδα για τους χειρισμούς της και την έγκαιρη θωράκιση του πληθυσμού. Λέει ο μάρτυρας ότι ο ‘υπουργός Υγείας παρέσυρε τον Καραμανλή’. Τι ήταν ο Καραμανλής; Κανένα παιδάκι που δεν καταλάβαινε; Ο πρωθυπουργός συμπεριφέρθηκε με ευθύνη και αυτό είναι εύσημο για τον Καραμανλή».

«Υπονομεύεται η Δημοκρατία»

«Είναι πράξη εσκεμμένη και υποκινούμενη, έκφανση της σήψης και της παρακμής που έχουμε οδηγηθεί. Η Δημοκρατία και το κράτος δικαίου υπονομεύονται. Η καταδίκη κάθε προσπάθειας χειραγώγησης της Δικαιοσύνης πρέπει να είναι κατηγορηματική. Οφείλουμε να αποκαταστήσουμε την εμπιστοσύνη στη Δικαιοσύνη. Όταν ενημερώθηκα, νόμισα ότι ο συνομιλητής μου έκανε πλάκα, αλλά δεν μασάμε», τόνισε στη συνέχεια ο κ. Αβραμόπουλος.

«Οι ψευδομάρτυρες ετέθησαν στην υπηρεσία σκοτεινών κύκλων και σκοτεινών σκοπών. Εκείνοι που τους υπαγόρευσαν τα άθλια και ασυνάρτητα κείμενα θα αποκαλυφθούν. Είναι θέμα ωρών η σκευωρία να καταρρεύσει και οι εμπνευστές θα οδηγηθούν στη Δικαιοσύνη», συμπλήρωσε.

Ερωτηθείς αν η υπόθεση επηρεάζει τη θέση του ως Επιτρόπου και τις σχέσεις του με την κυβέρνηση, είπε: «Στέκομαι στο πλευρό της χώρας μας… Η ελληνική κυβέρνηση δεν έχει να φοβάται τίποτε, αρκεί να κάνει την δουλειά της».

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ