Ντόρα Μπακογιάννη: «Πρέπει συνεχίσουμε τις προσπάθειες χωρίς δυτική αλαζονεία»

“Ο Πούτιν έκανε δυο σημαντικά λάθη”

Για τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία και τις διαπραγματεύσεις μεταξύ των δύο χωρών μίλησε σήμερα στον ΣΚΑΪ η Ντόρα Μπακογιάννη.

Η κα Μπακογιάννη τόνισε ότι ο Πούτιν έκανε δυο σημαντικά λάθη.

Αφενός πίστευε ότι θα βρει μια Ευρώπη αδύναμη και διαλυμένη. Αφετέρου υποτίμησε τον Ζελένσκι, θεωρώντας τον «καραγκιόζη».

Τελικά, βρέθηκε αντιμέτωπος με μια ενωμένη Ευρώπη και ένα ζωντανό ΝΑΤΟ, ενώ ο Ζελένσκι απεδείχθη ότι είναι σκληρό καρύδι. Άρα ο στόχος που είχε, να ρίξει την κυβέρνηση δεν επετεύχθη.

Η θέση της Ελλάδας

«Η Ελλάδα μπαίνει μπροστά μαζί με άλλες 14-15 χώρες της Ευρώπης για να στηρίξει αυτή τη νέα πραγματικότητα, την οποία επιζητούσαμε», ανέφερε η κα Μπακογιάννη.

Όπως είπε, «θα είναι κρίμα» αν από τη βουλή δεν βγει σήμερα μήνυμα εθνικής ενότητας.

Τόνισε, δε, ότι «πρέπει συνεχίσουμε τις προσπάθειες χωρίς δυτική αλαζονεία».

Η Ευρώπη μπορεί να είναι «ένα αργοκίνητο καράβι», όμως, όταν δημιουργεί θεσμούς συνεχίζουν να λειτουργούν και μετά την κρίση, είπε. «Δεν είναι μόνο μια οικονομική δύναμη, είναι και μια αξιακή δύναμη.»

Τέλος, επεσήμανε ότι «δεν αντιλαμβανόμαστε ακόμα το εύρος αυτής της νέας πραγματικότητας». 

«Ο στόχος είναι η ειρήνη στην περιοχή, να καταλάβει ο Πούτιν ότι οι λογικές αυτές δεν ανήκουν στον 21ο αιώνα, όχι να εξοντώσουμε τους Ρώσους», είπε και συμπλήρωσε πως, αντίστοιχα, ο στόχος του Πούτιν είναι η αλλαγή της κυβέρνησης Ζελένσκι, όχι να κατακτήσει της περιοχές του νότου.

Δείτε επίσης: Μπακογιάννη: «Ο Πούτιν είναι απομονωμένος, δεν πίστευε ότι θα επιβληθούν τέτοιες κυρώσεις» (audio)