Ο Αλέξης Τσίπρας ζητά από το Συμβούλιο της Ευρώπης να συνδράμει στη διαλεύκανση κρίσιμων υποθέσεων

Ο Αλέξης Τσίπρας ζητά από το Συμβούλιο της Ευρώπης να συνδράμει στη διαλεύκανση κρίσιμων υποθέσεων

Την ανάγκη να συμβάλει το Συμβούλιο της Ευρώπης στη διαλεύκανση των «μεγάλων υποθέσεων», όπως αυτή των παράνομων παρακολουθήσεων, των Τεμπών και της Πύλου, ζήτησε ο πρώην πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας στην ημερίδα «Ενδυναμώνοντας τη Δημοκρατία», που πραγματοποιείται με αφορμή τη συμπλήρωση 75 χρόνων από την ίδρυση του Συμβουλίου της Ευρώπης και 50 χρόνων από την ελληνική επανεπικύρωση της Ευρωπαϊκής Σύμβασης Δικαιωμάτων του Ανθρώπου (ΕΣΔΑ).

«Η συζήτηση περί δημοκρατίας στην Ευρώπη και στη Δύση γενικότερα είναι σήμερα εξαιρετικά επίκαιρη», υπογράμμισε ο Αλέξης Τσίπρας, επισημαίνοντας ότι «αποτελεί εξαιρετικά σημαντική στιγμή όχι μόνο για κάθε δημοκράτη Έλληνα και Ελληνίδα, αλλά και για την ιστορία του ίδιου του Συμβουλίου της Ευρώπης», αναφερόμενος στον αποκλεισμό της Ελλάδας από τον οργανισμό το 1969, όταν η δημοκρατία στη χώρα καταλύθηκε από επίορκους συνταγματάρχες.

Ο πρώην πρωθυπουργός τόνισε ότι «αυτή η τραγική στιγμή για την Ελλάδα ήταν ταυτόχρονα και μια σπουδαία στιγμή για το Συμβούλιο της Ευρώπης», επισημαίνοντας ότι ο οργανισμός απέδειξε ότι δεν καθοδηγείται αποκλειστικά από γεωπολιτικά συμφέροντα, αλλά από την προάσπιση των δημοκρατικών αξιών και θεσμών στην Ευρώπη, παρά τις δύσκολες συνθήκες του ψυχρού πολέμου.

Ο Αλέξης Τσίπρας αναφέρθηκε στη τρέχουσα κατάσταση, εξηγώντας ότι «στις μέρες μας η δημοκρατία δεν καταλύεται με πραξικοπήματα, ούτε βρίσκεται σε ατελή διαδικασία ενίσχυσης», αλλά εκτίθεται σε νέα αμφισβήτηση και υπονόμευση. «Οι συνθήκες της πολυκρίσης και της μετάβασης σε έναν πολυπολικό κόσμο αποτελούν για κάποιους ευκαιρία για περιστολή δικαιωμάτων και διεύρυνση ανισοτήτων», δήλωσε.

Επιπλέον, ο πρώην πρωθυπουργός τόνισε ότι «μπορούμε ευλόγως να ελπίζουμε πως οι θεσμοί του Συμβουλίου της Ευρώπης θα συμβάλλουν στην αποκατάσταση υποθέσεων που αποτελούν τις μεγαλύτερες μαύρες κηλίδες, τις ανοιχτές πληγές του κράτους Δικαίου στην πατρίδα μας», αναφερόμενος στο σκάνδαλο των παράνομων τηλεφωνικών παρακολουθήσεων και την αδυναμία των δικαστικών αρχών να εντοπίσουν τους υπευθύνους.

Η ομιλία του ολοκληρώθηκε με αναφορές στην ολιγωρία των αρχών σε κρίσιμα γεγονότα, όπως το δραματικό ναυάγιο της Πύλου και το σιδηροδρομικό έγκλημα των Τεμπών, καλώντας τις αρχές να αντεπεξέλθουν στις προκλήσεις για την αποκατάσταση της δικαιοσύνης στην Ελλάδα.

Καταλήγοντας, ο Αλέξης Τσίπρας τόνισε ότι «η Ελλάδα είναι σήμερα υπό επιτήρηση από την Κοινοβουλευτική Συνέλευση», υποδεικνύοντας την αναγκαιότητα των θεσμών να σταθούν στο ύψος των περιστάσεων για την εμβάθυνση του Κράτους Δικαίου και την ενίσχυση της Δημοκρατίας.

Loading

Play