Ο “αντιαμερικανός” Καραμανλής πονοκεφαλιάζει τη ΝΔ

Ο “αντιαμερικανός” Καραμανλής πονοκεφαλιάζει τη ΝΔ

Του Γιάννη Χαβιανίδη

Οι ημέρες περνούν αλλά ο θόρυβος δεν λέει να κοπάσει εντός και εκτός ΝΔ για την ομιλία του Κώστα Καραμανλή στην Εταιρεία Μακεδονικών Σπουδών, το Σάββατο 27 Οκτωβρίου, εκεί όπου εμφανίστηκε ως “αντιαμερικανός”, προκαλώντας πονοκέφαλο στο Μέγαρο Μαξίμου.

Η ομιλία του το βράδυ του Σαββάτου ήταν μια εμπεριστατωμένη πολιτική τοποθέτηση. Χωρίς περιστροφές και με την ευθύτητα που κάνει έναν Καραμανλή, ο πρώην πρωθυπουργός φρόντισε να στείλει σε πολίτες και πολιτικούς το μήνυμα ότι “είμαστε μόνοι μας” και πως κανένας “σύμμαχος” δεν πρόκειται να υποστηρίξει τα εθνικά μας δίκαια.

Δεν είναι τυχαίο ότι αν και ο Κυριάκος Μητσοτάκης στάθηκε δίπλα του ανήμερα του Αγίου Δημητρίου στη Δοξολογία που τελέστηκε για τον πολιούχο της Θεσσαλονίκης, εν τούτοις απέφυγε τα πολλά-πολλά. Αρκέστηκε σε μια χειραψία, δυο-τρεις κουβέντες και μετά αναχώρησε άρον-άρον για το κτίριο του Υπουργείου Μακεδονίας και Θράκης και από εκεί κατευθείαν για τη Αθήνα.

“Χάσμα” ανάμεσα σε Καραμανλή-Μητσοτάκη

Η στάση του Κώστα Καραμανλή και τα όσα υποστήριξε για τις ΗΠΑ, στις οποίες η σημερινή ηγεσία του κόμματος ποντάρει πολλά, μεγάλωσαν ακόμα περισσότερο το πολιτικό χάσμα που υπάρχει ανάμεσα στους δυο άνδρες.

Ο μεν Καραμανλής δεν παρεμβαίνει στα εσωκομματικά και δεν αμφισβητεί τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη και την κυβέρνηση της ΝΔ. Ο δεύτερος όμως πιστεύει ότι η “καραμανλική” πλευρά του κόμματος δεν παίζει “καθαρά”, έχοντας ως αφορμή τις “διαρροές” στην ψηφοφορία για την προανακριτική επιτροπή για τον Δημήτρη Παπαγγελόπουλο.

Μοιραία στη συζήτηση μπαίνει το πολιτικό μέλλον του Κώστα Καραμανλή. Ο ίδιος έχει ξεκαθαρίσει οτι δεν πρόκειται να αποσυρθεί από την κεντρική πολιτική σκηνή, τουλάχιστον μέχρι τις επόμενες εθνικές εκλογές που είναι προγραμματισμένες για το 2023. Όσον αφορά στην εμπλοκή του ονόματός του στα διάφορα σενάρια ενόψει της εκλογής νέου προέδρου της Δημοκρατίας, ο ίδιος επιμένει ότι δεν το ενδιαφέρει το ανώτατο πολιτειακό αξίωμα, τουλάχιστον για την επόμενη τετραετία.

Όσο για το αντιαμερικανικό μένος του; Η εξήγηση είναι απλή και αφορά στα γεγονότα του 2009. Ο Κώστας Καραμανλής πιστεύει ότι καλώς ως πρωθυπουργός επιχείρησε άνοιγμα στη Ρωσία, γεγονός που είχε ως αποτέλεσμα να μην είναι συμπαθής στο Λευκό Οίκο, με αποκορύφωμα το “βέτο” στο Βουκουρέστι για την ένταξη των Σκοπίων στο ΝΑΤΟ.

Η προειδοποίηση Καραμανλή όπως το 2009

Εδώ και χρόνια ο ίδιος εκτιμά ότι οι ΗΠΑ είναι “άφιλες” και πως μοναδικός τους φίλος είναι όποιος εξυπηρετεί τα γεωπολιτικά τους συμφέροντα.

Η αναφορά του πως όποια χώρα θεωρείται “δεδομένη” θα υποστεί την εγκατάλειψη ή τουλάχιστον την αδιαφορία της Ουάσιγκτον  ήχησε ως “καμπανάκι” κινδύνου προς το Μέγαρο Μαξίμου, το οποίο δείχνει σφιχταγκαλιασμένο με τον Λευκό Οίκο.

Η δε σύνδεσή του, από πλευράς Καραμανλή, της στάσης των ΗΠΑ με τα ελληνοτουρκικά και την εκτίμησή του ότι τα επόμενα χρόνια θα είναι “συννεφιασμένα”, θυμίζουν την προειδοποίησή του προς τους Έλληνες στην τελευταία του ομιλία ως πρωθυπουργός στο 2009, τότε που είχε δείξει τα μελλούμενα.

 «Στα χρόνια που έρχονται, θα βρεθούμε αντιμέτωποι με μεγάλες προκλήσεις, οι οποίες θα απαιτήσουν συγκροτημένες πολιτικές, αποφασιστικότητα και τόλμη, θα χρειαστεί να πάρουμε δύσκολες αποφάσεις και να τις εφαρμόσουμε με συνέπεια και πειθαρχία», επισήμανε ο πρώην πρωθυπουργός, αλλά το θέμα είναι ποιός τον άκουσε ή καλύτερα ποιός θέλει να τον ακούσει.

Loading

Play