Ο Αντιδήμαρχος Κορδελιού – Ευόσμου, Νέστωρας Λαφαζανίδης στην Politic: «Στην τοπική αυτοδιοίκηση πρέπει να είσαι πάντα παρών. Υπάρχει πολύ διάθεση και δίψα για έργο»

Ο Αντιδήμαρχος Κορδελιού – Ευόσμου, Νέστωρας Λαφαζανίδης στην Politic: «Στην τοπική αυτοδιοίκηση πρέπει να είσαι πάντα παρών. Υπάρχει πολύ διάθεση και δίψα για έργο»

Politic: -κ. Λαφαζανίδη είναι γεμάτο το πορτφόλιο του Δήμου; Γίνονται έργα;

(μου δείχνει μια μακριά λίστα με τα έργα που είναι εν εξελίξει)

Λαφαζανίδης: -Δεν ξέρω…έχετε αρκετό χρόνο για να σας τα αναφέρω όλα; 

Σε αυτό το σημείο είναι που αναρωτιέμαι ΄΄Γιατί στην τοπική αυτοδιοίκηση δεν διεκδικούν χώρο περισσότερα νέα και άφθαρτα πρόσωπα;΄΄

Σε μια κοινωνία πολιτικά αποπροσανατολισμένη, όλοι θέλουν την Αλλαγή, όταν όμως συμβαίνει όλοι την πολεμούν μέχρι που πετυχαίνουν τη στασιμότητα.

Ο κ. Νέστωρας Λαφαζανίδης ανήκει στη νέα γενιά πολιτικών της τοπικής αυτοδιοίκησης  που με τον καθημερινό αγώνα που δίνει στο δήμο Κορδελιού – Ευόσμου, δε φοβάται να πέσει, να αμφισβητηθεί, να χάσει και να νικήσει. Όμως τελικά, ίσως καταφέρει να κάνει τη ρωγμή που χρειάζεται για να ακούγονται περισσότερες φωνές που επιδεικνύουν νέο πολιτικό ήθος.

Πώς ξεκίνησε η ενασχόλησή σας με την πολιτική;

Στην πραγματικότητα δεν ξέρω αν ήταν καθαρά δική μου επιλογή ή αν επηρεάστηκα από τα ερεθίσματα που είχα γύρω μου, δεδομένου ότι ο πατέρας μου ήταν πολιτικό πρόσωπο. Όλες οι συζητήσεις που άκουγα από μικρός, είχαν άξονα τα πολιτικά και κοινωνικά θέματα. Έτσι, άρχισα να παρατηρώ σιγά-σιγά γύρω μου πράγματα, να νοιάζομαι και να προσπαθώ να αλλάζω τα κακώς κείμενα.

-Επομένως, η ενασχόληση με τα κοινά ξεκίνησε ήδη από το σχολείο;

Ήμουν αντιπρόεδρος στο δεκαπενταμελές αλλά η κλίμακα του σχολείου μου φαινόταν πολύ μικρή. Εγώ ένιωθα ότι ήθελα να συμβάλω σε ένα εκτενέστερο κοινωνικό πλαίσιο… Άρχισα να αναρωτιέμαι για κάποιες καταστάσεις που έβλεπα γύρω μου και συνειδητοποίησα ότι πρέπει να φτάσεις στο αξίωμα όπου λαμβάνονται οι αποφάσεις, για να καταφέρεις να αλλάξεις κάποια πράγματα.

-Αναφέραμε ότι ο πατέρας σας διετέλεσε δήμαρχος του δήμου Κορδελιού-Ευόσμου.  Αν μπορούσατε να κρίνετε την πολιτική του διαδρομή θα ήσασταν σκληρός κριτής;

Δε μπορώ να είμαι αντικειμενικός κριτής του πατέρα μου. Όπως και να έχει, νομίζω ότι το γεγονός ότι ακόμη και σήμερα που περπατάει στις γειτονιές, είναι ευπρόσδεκτος, όλος ο κόσμος τον χαιρετάει, όλοι του μιλάνε με εγκάρδιο τρόπο… αυτό τα λέει όλα και αυτό είναι ικανοποίηση και για μένα. Το μόνο ελάττωμα  που θα μπορούσα να ξεχωρίσω είναι ότι ο πατέρας μου είναι πολύ δοτικός άνθρωπος και δυστυχώς έφαγε ΄΄χυλόπιτες΄΄ και αυτό του στοίχισε. Βοήθησε πολύ κόσμο αλλά πολλοί του γύρισαν την πλάτη.

Πώς αντέδρασε όταν του ανακοινώσατε ότι θα είστε υποψήφιος;

Δεν είναι κάτι που δεν το περίμενε να πω την αλήθεια. Μου είπε «Το σκέφτηκες καλά;», και του απάντησα ότι ούτως ή άλλως κάποια στιγμή θα γίνει. Πιστεύω ότι ήταν η κατάλληλη ευκαιρία. Γενικά ο πατέρας μου αποφεύγει να με κατευθύνει σε πολλά πράγματα, επομένως θεωρώ ότι ήταν καθαρά δική μου προσωπική επιλογή να κατέβω υποψήφιος.

-Είπατε κατευθείαν «ναι» στην πρόταση του κ. Κλεάνθη Μανδαλιανού;

Λένε, ΄΄Τη στιγμή που φοβάσαι να πηδήξεις τότε πρέπει να πηδάς΄΄. Αυτό ακριβώς συνέβη εκείνη τη στιγμή, που μου έγινε η πρόταση. Σίγουρα υπήρχε ο φόβος του άγνωστου αλλά θεώρησα ότι  αυτή η ευκαιρία που μου δόθηκε στις προηγούμενες εκλογές, ήταν η κατάλληλη για να κυνηγήσω τα όνειρά μου

-Κάνοντας μια αποτίμηση των δύο ετών διοίκησης του δήμου από την παράταξή σας, το πρόσημο είναι θετικό ή αρνητικό;

Θεωρώ ότι ο Δήμος Κορδελιού-Ευόσμου είναι πολύ δύσκολος δήμος. Είναι πολύ μεγάλος δήμος, με συσσωρευμένα προβλήματα χρόνων, τα οποία τον διατηρούν σε μια άρρωστη κατάσταση. Και αυτό προσπαθούμε να λύσουμε. Έχουμε λειψό προσωπικό, μια κακή σχέση μεταξύ του προσωπικού, ελλείψεις σε υλικά, κάτι που μας πήρε 1,5 χρόνο για να το καλύψουμε.

-Η απειρία τί ρόλο παίζει;

Σίγουρα υπάρχει απειρία αλλά αυτό δεν είναι απαραίτητα κακό γιατί υπάρχει πολύ διάθεση και δίψα για έργο. Σίγουρα γίνονται λάθη, αλλά δε γίνονται από κακή διάθεση και σκέψη.

-Υποθέτω ότι μεγάλος όγκος του έργου σας πήγε πίσω εξαιτίας της πανδημίας…

Ναι ήμασταν άτυχοι. Πάνω στους έξι μήνες ήρθε η πανδημία και για τρεις μήνες νέκρωσαν τα πάντα. Μετά, απλά υπολειτουργούσαν. Δεν υπάρχει κανένα είδος διοίκησης που δεν επηρεάστηκε από την πανδημία. Μια πανδημία την οποία κανείς δεν ήξερε πώς να τη διαχειριστεί. Ό,τι και να έλεγες, για κάποιους ήταν σωστό, για άλλους ήταν λάθος. Ακόμη και σήμερα, υπάρχει μια σύγχυση, η οποία μας έχει κοστίσει πάρα πολύ σα διοίκηση. Είχαμε κρούσματα, είχαμε θανάτους μέσα στο δήμο…ήταν μια πολύ δύσκολη κατάσταση η οποία μας στοιχίζει ακόμη και σήμερα και μας πήγε τουλάχιστον έξι μήνες πίσω στα έργα.

-Έχοντας την εμπειρία της πανδημίας, ποιες ενέργειες πρέπει να γίνουν προκειμένου να βελτιωθεί η αποτελεσματικότητα της τοπικής αυτοδιοίκησης;

Η πανδημία μας έμαθε ότι η ψηφιοποίηση είναι απαραίτητη για να λυθεί η γραφειοκρατία, και το άσκοπο τρέξιμο από υπηρεσία σε υπηρεσία .

-Ποια έργα μπορέσατε να ολοκληρώσετε κατά τη διάρκεια της πανδημίας;

Ήταν ευκαιρία να δώσουμε προτεραιότητα στα σχολεία, αφού δεν υπήρχαν παιδάκια μέσα. Ολοκληρώσαμε τις παιδικές χαρές, τρέξαμε το έργο της τοποθέτησης των 16 προκατασκευασμένων αιθουσών για την Προσχολική Αγωγή, συνεχίσαμε τις ασφαλτοστρώσεις, κάναμε μικρά έργα-παρεμβάσεις στις γειτονιές. Εστιάσαμε στα έργα συντήρησης όπως ο φωτισμός, το οδόστρωμα κτλ, με σκοπό να μην επηρεαστεί η καθημερινότητα του κόσμου.

Παράλληλα ετοιμάσαμε τις μελέτες για το πρόγραμμα Τρίτσης, μέσω του οποίου διεκδικήσαμε κάποια χρήματα και αποσπάσαμε τις κατάλληλες δεσμεύσεις

Έχουμε τις μελέτες για τις διαγραμμίσεις, ολοκληρώσαμε το πολυλειτουργικό κέντρο, το οποίο είναι από τα καλύτερα στην κατηγορία του και είναι έτοιμο να λειτουργήσει. Ετοιμάσαμε επίσης, τις μελέτες για τα δύο πάρκα, το πάρκο Σμύρνης στο Κορδελιό και της Ελπίδας στον Εύοσμο.

Διεκδικήσαμε τη χρηματοδότηση και υλοποιήσαμε τις μελέτες για το 25ο Δημοτικό, ήταν μια οδύσσεια αλλά και εκεί, με πολύ πίεση τα καταφέραμε. Θα δημοπρατηθεί αυτό το μήνα και καλώς εχόντων των πραγμάτων, αρχές του χρόνου, θα δούμε τις πρώτες εργασίες. Σε αυτό το πλαίσιο, έχουμε εξασφαλίσει την υλοποίηση του 4ου Λυκείου – 7ου Γυμνασίου και του ΕΕΕΚ (Ειδικό Σχολείο) μέσω της διαδικασίας ΣΔΙΤ, με το πρόγραμμα της Περιφέρειας. Ο διαγωνισμός θα γίνει από Σεπτέμβριο. Είναι μια μελέτη που περιμένει στα συρτάρια του δήμου πάνω από πέντε χρόνια.

Συνολικά μιλάμε για τρία σχολεία που η υλοποίησή τους θα ξεκινήσει μέσα στη θητεία μας. Γίνονται πολλές δουλειές αλλά προς το παρόν είναι αφανείς.

-Οι οποίες θα διευκολύνουν την καθημερινότητα των κατοίκων…

Ναι όπως για παράδειγμα το γενικό πολεοδομικό σχέδιο. Μια ιστορία που έχει λιμνάσει τα τελευταία πέντε χρόνια και θεωρούμε ότι μέχρι τα τέλη της θητείας μας θα ολοκληρωθεί.

 Ας μιλήσουμε για συγκεκριμένα θέματα του δήμου τα οποία θέτουν οι ίδιοι οι δημότες

 -΄΄Η Εθνικής Αντιστάσεως είναι πεζόδρομος όπου επιτρέπεται η κυκλοφορία οχημάτων΄΄

Έχουν ήδη μπει τα πασαλάκια. Ο πεζόδρομος θα κλείνει τις ώρες που έχουν ψηφιστεί από την Κοινότητα Κορδελιού και έχουν συμφωνηθεί με τον Εμπορικό Σύλλογο, από τις 5.30 μ.μ μέχρι τα ξημερώματα, ώστε να μπορούν τα μαγαζιά να τροφοδοτούνται. Ετοιμάζουμε και κάποιες παρεμβάσεις αισθητικές ώστε να διορθωθεί η συνολική εικόνα του πεζόδρομου.

-΄΄Υπόγειο πάρκινγκ. Εφόσον η ιδέα της ιδιωτικής πρωτοβουλίας απέτυχε, υπάρχει η σκέψη να το αναλάβει ο δήμος;΄΄

Δε μπορεί να το αναλάβει ο δήμος, αυτό πρέπει να γίνει ξεκάθαρο στους δημοτικούς συμβούλους. Αυτή τη στιγμή προέχει να πάρει ζωή ένας χώρος νεκρός, ο οποίος κάθε μέρα σαπίζει περισσότερο. Πρέπει να του δώσουμε ζωή για να έχει και ‘‘μάτια’’ που το επιβλέπουνε και το συντηρούν. Πρέπει να ενοικιαστεί σε έναν ιδιώτη. Υπάρχουν κάποιοι επιχειρηματίες που ενδιαφέρονται και για αυτό το λόγο εμείς θα ξαναφέρουμε το θέμα στο δημοτικό συμβούλιο και ελπίζω να συμφωνήσουν.

-΄΄Αστυνόμευση και αίσθημα ασφάλειας. Έχετε κάνει κάποιο αίτημα στον αστυνομικό διευθυντή για περισσότερη αστυνόμευση;΄΄

Έχουν γίνει επανειλημμένες επισκέψεις στην αστυνομία. Υπάρχει η νομοθεσία που επιτρέπει τους παραβάτες που συλλαμβάνουν να βγαίνουν ξανά έξω, την επόμενη μέρα. Επομένως, τις περισσότερες φορές δεν έχει νόημα όλο αυτό το κυνηγητό. Έπειτα, είναι και αυτοί υποστελεχωμένοι, έχουν ένα όχημα για όλη την περιοχή. Πρέπει να τους πιέζουμε συνέχεια, κάνουν ότι μπορούν με τα λίγα μέσα που διαθέτουν

-΄΄Εικόνες ευταξίας στο δήμο…Η κατάσταση του οδοστρώματος σε πολλούς δρόμους είναι άσχημη. Τρανό παράδειγμα, η οδός Μαιάνδρου ΄΄

Η ασφαλτόστρωση της Μαιάνδρου συμπεριλαμβάνεται στο νέο πρόγραμμα και θα γίνει σύντομα. Παράλληλα, ετοιμάζουμε πολλές αναπλάσεις οδών. Θα γίνει μέσω του προγράμματος Τρίτση και θα είναι το μεγαλύτερο έργο που έχει γίνει ποτέ στην περιοχή. Θα αλλάξει όλη τη μορφή του δήμου. Είναι μελέτες επί εποχής Στάθη Λαφαζανίδη, επικαιροποιημένες. Αυτό το λέω για να δείξω πόσο σημαντικό είναι να έχεις μελέτη έτοιμη στα χέρια σου, διεκδικείς αμέσως τα λεφτά. Του χρόνου πιθανόν να έχουμε και ανάδοχο και έτσι, να ξεκινήσουμε αυτό το τεράστιο έργο.

-΄΄Το Κορδελιό νιώθει αδικημένο σε σχέση με τον Εύοσμο΄΄

Θεωρώ ότι πολλές φορές, το Κορδελιό αδικεί μόνο του τον εαυτό του. Ένας επιχειρηματίας από το Κορδελιό δε θα προτιμήσει την περιοχή για να ανοίξει την επιχείρησή του. Υπάρχει λανθασμένα η αντίληψη ότι εκεί η αγοραστική δύναμη είναι πιο αδύναμη και δεν τολμά να κάνει την επένδυσή του. Έχει αποδειχθεί όμως, ότι όποια σοβαρή επιχειρηματική κίνηση έχει γίνει στο Κορδελιό, έχει πάει πολύ καλά και διατηρείται χρόνια. Βέβαια και εμείς από την πλευρά μας σα δήμος πρέπει να ενθαρρύνουμε τις επενδυτικές κινήσεις στην περιοχή. Όταν αναλάβαμε, για παράδειγμα, ένας επιχειρηματίας δε μπορούσε να ανοίξει ένα κατάστημα στον πεζόδρομο. Αυτό πάμε να το λύσουμε με το γενικό πολεοδομικό σχέδιο. Εμείς ως διοίκηση πρέπει να δημιουργήσουμε ένα περιβάλλον ιδανικό ώστε να μην νιώθει αδικημένος ο κάτοικος της περιοχής

-Ποια είναι η σχέση του δήμου με τα ΕΛΠΕ;

Είναι αυτή που ακούγεται. ..Δεν είναι πολύ καλή. Υπάρχει η αίσθηση της αδικίας από την πλευρά μας και του εμπαιγμού, γιατί όσες φορές και αν πήγαμε, προσπάθησαν να μας πείσουν ότι η δυσοσμία δεν προέρχεται από αυτούς. Τον τελευταίο καιρό, η κατάσταση έχει επιδεινωθεί ειδικά τις πρωινές ώρες. Ο δήμαρχος είναι συνεχώς σε συζητήσεις. Θα δοθεί μια ανάθεση στο ΠΑΚΟΕ ώστε να γίνει έρευνα στην περιοχή και να εντοπιστούν οι πηγές μόλυνσης. Αυτή η έρευνα δε θα μας δείξει μόνο τα ΕΛΠΕ, θα μας δείξει και άλλα προβλήματα που υπάρχουν στην περιοχή, γιατί κακά τα ψέματα, και η ρύπανση από τα αυτοκίνητα είναι τεράστια. Εμείς σα δήμος έχουμε την ιδιαιτερότητα να έχουμε και τα ΕΛΠΕ δίπλα μας και κάνουν το πρόβλημα εντονότερο.

-Έχοντας τα αποτελέσματα της έρευνας μπορείτε να κινηθείτε δικαστικά;

Ναι. Ο κύριος λόγος που ο δήμαρχος ήθελε να γίνει αυτή η έρευνα, είναι για να υπάρχουν απτές αποδείξεις. Υπάρχει και η προηγούμενη μέτρηση  από το ΑΠΘ, επομένως εμείς θέλουμε να είμαστε καλυμμένοι από παντού και να πούμε στο τέλος, ότι το ψάξαμε με κάθε τρόπο και βρήκαμε την τάδε πηγή μόλυνσης ή ότι βρήκαμε και κάποια άλλη που δεν υπολογίζαμε.

-Έργα που προγραμματίζετε για το 2022;

Αρχικό μας μέλημα είναι να ξεμπλοκάρουμε έργα που εδώ και χρόνια δε μπορούν να τρέξουν. Όπως το Στάδιο άνωθεν του περιφερειακού για το οποίο, για πρώτη φορά, το Υπουργείο είναι κοντά στο να βρει λύση ή όπως και για το κολυμβητήριο, ή και την οδό Ιπποδρομίου. Γίνονται ενέργειες ώστε να λυθούν αυτά που μας κρατάνε πίσω για να μπορέσουμε να προχωρήσουμε παρακάτω. Επίσης, μέσα στο πρόγραμμα Τρίτσης είναι και το σχέδιο ΄΄Ωρίμανση μελετών΄΄, σύμφωνα με το οποίο, σε ένα μεγάλο κομμάτι άνωθεν του περιφερειακού από την προέκταση Παπάγου έως Γ.Γεννηματά, θα πραγματοποιηθεί σχεδιασμός για το πώς πρέπει να αναπτυχθεί αυτή η περιοχή τα επόμενα χρόνια. Είναι μια παρθένα περιοχή, η οποία αναμένεται να έχει μεγάλη ανάπτυξη και για αυτό το λόγο πρέπει να έχει εξαρχής σωστό σχεδιασμό. Δυστυχώς μέσα σε μια θητεία δεν προλαβαίνεις να τα κάνεις όλα.

 -Τα μελλοντικά σας σχέδια; Θα σας ενδιέφερε η κεντρική πολιτική σκηνή;

Δεν το αποκλείω, ούτε όμως είναι στα άμεσα σχέδιά μου. Το μόνο που μπορώ να πω, είναι ότι αυτή τη στιγμή δεν είμαι έτοιμος. Θεωρώ ότι η τοπική αυτοδιοίκηση είναι ίσως, το πιο καλό σχολείο αλλά συνάμα πολύ απαιτητικό. Έχεις προσωπική σχέση με τον κόσμο, τα βλέπεις τα προβλήματα, τα βιώνεις και εσύ ο ίδιος. Πρέπει να είσαι πάντα παρών.

Δείτε επίσης: Δήμος Κορδελιού – Ευόσμου: “Πράσινος Περίπατος” – Μία από τις μεγαλύτερες αστικές παρεμβάσεις

 

Loading