Ο ανύπαρκτος αντιπυρικός σχεδιασμός, ο κακός μας ο καιρός και το… Μάουι
(ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΠΑΠΑΜΗΤΣΟΣ/ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΥ/EUROKINISSI)

Ο ανύπαρκτος αντιπυρικός σχεδιασμός, ο κακός μας ο καιρός και το… Μάουι

Μεγάλη συζήτηση έχει ξεκινήσει για τον σχεδιασμό και την υλοποίηση της επιχείρησης κατάσβεσης των πυρκαγιών που κατακαίνε τη χώρα σχεδόν μια εβδομάδα.

Το ερώτημα που βασανίζει τους πάντες είναι αν θα μπορούσε να είναι καλύτερος. Με λίγα λόγια τι θα μπορούσε να γίνει διαφορετικά. Γιατί η ουσία είναι πως ο αντιπυρικός σχεδιασμός αποδείχθηκε ανύπαρκτος.

Και για αυτό δεν φταίει ο… κακός μας ο καιρός, ούτε το… Μάουι που μπήκε τελευταία στο δημόσιο διάλογο ως αντεπιχείρημα για τις συνέπειες της κλιματικής αλλαγής.

Όταν ρωτούνται οι κυβερνητικοί αξιωματούχοι τι πήγε λάθος στα πύρινα μέτωπα, η πρώτης τους ατάκα είναι ότι έχουν πλήρη εμπιστοσύνη στις δυνάμεις της πυροσβεστικής και πως οι αξιωματικοί έχουν μεγάλη εμπειρία στην αντιμετώπιση των πυρκαγιών, ενώ οι πυροσβέστες δίνουν με αυταπάρνηση και δίχως ξεκούραση μεγάλες μάχες στην πρώτη γραμμή. Λογικό, αναμενόμενο και αυτονόητο.

Τα στελέχη της Πυροσβεστικής βρίσκονται νυχθημερόν στην πρώτη γραμμή και δίνουν τη μάχη. Τι γίνεται, όμως, με την πολιτική ηγεσία; Υπάρχει συντονισμός μεταξύ των υπηρεσιών και των διάφορων φορέων; Αυτά είναι τα βασικά ερωτήματα. Και οι απαντήσεις που δίνονται μάλλον πετούν τη μπάλα στην κερκίδα…

Ποιό Μάουι και ποιός Καναδάς…

Αυτό το επισημαίνω γιατί όταν η απάντηση ξεκινά πως η χώρα είναι σε “πολύ καλύτερη κατάσταση σε επίπεδο μηχανισμού και οργάνωσης από ό,τι ήμασταν πριν από κάποια χρόνια, όμως οι κλιματολογικές συνθήκες είναι σήμερα πολύ χειρότερες”, τότε γίνεται εύκολα αντιληπτό ότι κάτι δεν πηγαίνει καθόλου καλά. Ή μάλλον ότι αναζητούνται βολικές δικαιολογίες.

Και κάπου εδώ μπαίνει στη συζήτηση το Μάουι, ο Καναδάς και άλλες περιοχές που δοκιμάστηκαν από έντονα καιρικά φαινόμενα. Στο μεν Μάουι υπάρχουν 850 αγνοούμενοι από πλημμύρες, στον δε Καναδά έχουν καεί περισσότερα από 140.000 τετραγωνικά χιλιόμετρα, παραπάνω, δηλαδή, από την έκταση της Ελλάδας.

Απούσα η αντιπολίτευση

Όταν, μάλιστα, αναφέρει κανείς τη λέξη “πολιτική ευθύνη”, τότε ακούει μονότονα πως τώρα είναι η ώρα της μάχης και όχι εκείνη της πολιτικής αντιπαράθεσης. Δεκτόν

Ωστόσο αυτό δεν αναιρεί το γεγονός ότι επιτέλους πρέπει κάποια στιγμή να μιλήσουμε σε αυτήν τη χώρα τη γλώσσα της αλήθειας.

Και εδώ έρχεται να αναδειχθεί ο ρόλος της αντιπολίτευσης, η οποία δυστυχώς δεν αδυνατεί να καταθέσει εποικοδομητικές προτάσεις για το τι πρέπει να γίνει διαφορετικά.

Δείτε επίσης: Συνεχίζεται για έκτη μέρα η μάχη με τις φλόγες στην Αλεξανδρούπολη – Καίγεται και η Ροδόπη

Loading

Play