EUROKINISSI / ΓΙΩΡΓΟΣ ΚΟΝΤΑΡΙΝΗΣ

Ο Απρίλιος κρίνει και κρύβει πολλά…

Για τον Χρήστο Σταϊκούρα και το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης ο Απρίλιος είναι μήνας που κρίνει και κρύβει πολλά. Οι οικονομικές επιπτώσεις της πανδημίας «ζυγίζονται» και κοστολογούνται καθημερινά, καθώς η ενίσχυση επιχειρήσεων και εργαζομένων συνεχίζεται την ίδια στιγμή που τα κρατικά ταμεία δεν διανύουν τις καλύτερες δυνατές ημέρες.

Στο Μέγαρο Μαξίμου γνωρίζουν πως ο επόμενος μήνας θα είναι ιδιαίτερα «καυτός» αφού τα μέτρα ενίσχυσης είναι δεδομένο πως θα παραταθούν και η αλήθεια είναι πως τα δημοσιονομικά περιθώρια στενεύουν. Με ό,τι αυτό συνεπάγεται…

Άλλωστε είναι πλέον γνωστό ότι δεν περισσεύουν πολλά χρήματα ακόμα για να «αγοραστούν» περισσότερες ημέρες lockdown, ενώ πλέον λαμβάνεται σοβαρά υπόψη η ψυχολογική και οικονομική κόπωση της κοινωνίας, αφού ναι μεν έχουμε απαγορευτικό, ωστόσο λίγοι είναι αυτοί που πραγματικά μένουν σπίτι.

Η επιτυχής έκδοση 30ετους ομολόγου είναι μια σημαντική παράμετρος για την ελληνική οικονομία, καθώς βοήθησε στην αναθάρρηση του οικονομικού επιτελείου.

Σε λίγες μόνο ώρες αντλήθηκαν 2,5 δισ. ευρώ με χαμηλό κόστος δανεισμού (1,956%) και ήταν εξαιρετικής ποιότητας αφού το 90% πήγε σε ξένους επενδυτές. Το γεγονός αυτό καταδεικνύει και επιβεβαιώνει την εμπιστοσύνη της διεθνούς επενδυτικής κοινότητας στη διαχείριση, στις δυνατότητες και τις προοπτικές της ελληνικής οικονομίας.

Χαμόγελα για την έκδοση του 30ετούς ομολόγου

Επίσης, όπως  σημείωναν συνεργάτες του πρωθυπουργού, σηματοδοτεί την πλήρη επιστροφή της Ελλάδας στις διεθνείς αγορές, προσθέτοντας βάθος και παρέχοντας ασφάλεια στους επενδυτές, αφού χρονικά ξεπερνά – κατά πολύ – την περίοδο που εκπνέουν τα συμφωνημένα με τους θεσμούς μέτρα διευθέτησης για το χρέος.

Παράλληλα συμβάλλει σημαντικά στην περαιτέρω βελτίωση της βιωσιμότητας του δημοσίου χρέους, ενώ αποτελεί ένα επιπλέον θετικό βήμα, το οποίο αναμένεται να συνδράμει, καταλυτικά, στις μελλοντικές αναβαθμίσεις του αξιόχρεου της χώρας.

Προχωρά το Σχέδιο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας

Υπό αυτό την αισιόδοξη προοπτική προχωρά και με γοργούς ρυθμούς και το Σχέδιο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας
 Οι στόχοι του, όπως παρουσιάστηκαν στο Ecofin, βρίσκονται σε πλήρη ευθυγράμμιση με τις ειδικές ανά Χώρα Συστάσεις της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, συμβάλλοντας στην ενίσχυση της ανάπτυξης και τη δημιουργία νέων θέσεων εργασίας. Μέσω των προτάσεων που θα κατατεθούν δίνεται ιδιαίτερη έμφαση στην πράσινη και την ψηφιακή μετάβαση, την εξωστρέφεια και την καινοτομία. Ακόμη  επιδιώκει την κινητοποίηση σημαντικών πόρων του ιδιωτικού τομέα, με στόχο την αύξηση των ιδιωτικών επενδύσεων, ώστε να επιτευχθούν μεγάλα πολλαπλασιαστικά οφέλη.

Δείτε επίσης: Χρ. Σταϊκούρας: “Σαφής η εμπιστοσύνη της διεθνούς επενδυτικής κοινότητας στην ελληνική οικονομία”