Ο Χαλίφα Χαφτάρ στην Αθήνα – Αύριο η συνάντηση με τον πρωθυπουργό

Ο Χαλίφα Χαφτάρ στην Αθήνα – Αύριο η συνάντηση με τον πρωθυπουργό

Στην Αθήνα προσγειώθηκε στις 19:50 το αεροσκάφος που μετέφερε στην Αθήνα, υπό συνθήκες άκρας μυστικότητας, τον ισχυρό άνδρα της ανατολικής Λιβύης, Χαλίφα Χαφτάρ. Η έλευση του Χαφτάρ στην Αθήνα γίνεται μόλις δύο εικοσιτετράωρα πριν την διεθνή Διάσκεψη του Βερολίνου για τη Λιβύη, από την οποία έχουν αποκλειστεί τόσο η Ελλάδα όσο και η Κύπρος.

Ο στρατάρχης Χαφτάρ, ο οποίος αναμένεται να λάβει μέρος στη Διάσκεψη του Βερολίνου, έφτασε στην Αθήνα χωρίς να έχει ανακοινωθεί εκ των προτέρων η επίσκεψή του, για λόγους ασφάλειας.

Ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης αύριο, Παρασκευή, θα συναντηθεί στις 13:00 στο Γραφείο του στη Βουλή, με τον επικεφαλής του Λιβυκού Εθνικού Στρατού (LNA), Στρατάρχη Χαλίφα Χαφτάρ.

Σύμφωνα με πληροφορίες, ο στρατάρχης Χαφτάρ, «αντίπαλον δέος» του πρωθυπουργού Φαγιέζ αλ-Σάρατζ της διεθνώς αναγνωρισμένης κυβέρνησης της Λιβύης, με έδρα την Τρίπολη, θα διανυκτερεύσει στην Αθήνα και το πρωί της Παρασκευής θα συναντηθεί με τον Κυριάκο Μητσοτάκη στο γραφείο του πρωθυπουργού στη Βουλή. Ο Χαλίφα Χαφτάρ, ο οποίος φρουρείται από ΕΚΑΜ και Αντιτρομοκρατική, δεν είναι αρχηγός κράτους και έτσι το πρωτόκολλο δεν προβλέπει υποδοχή στο Μέγαρο Μαξίμου.

Ο στρατάρχης Χαφτάρ θα συναντηθεί επίσης με τον υπουργό Εξωτερικών, Νίκο Δένδια, τον υπουργό Εθνικής Άμυνας, Νίκο Παναγιωτόπουλο και τον σύμβουλο Εθνικής Ασφάλειας του πρωθυπουργού, αντιναύαρχο ε.α. Αλέξανδρο Διακόπουλο. Η συνάντηση με τον κ. Δένδια στο υπουργείο Εξωτερικών έχει προγραμματιστεί, σύμφωνα με επίσημη ανακοίνωση του ΥΠΕΞ, για τις 09:20 το πρωί της Παρασκευής.

Ο Λίβυος στρατάρχης θα συναντηθεί και με τον πρόεδρο της Βουλής, Κώστα Τασούλα, ενώ είναι άγνωστο που θα περάσει τη νύχτα. Θα δειπνήσει, ωστόσο, σύμφωνα με πληροφορίες, με τους κ.κ. Τασούλα και Διακόπουλο.

Νωρίτερα, λιβυκά μέσα ενημέρωσης μετέδιδαν την είδηση της αιφνίδιας έλευσης Χαφτάρ στην Αθήνα, με την ελληνική κυβέρνηση να μην επιβεβαιώνει, αλλά και να μην διαψεύδει τις πληροφορίες. Η κίνηση αυτή της Αθήνας θεωρείται από αναλυτές ότι αποτελεί μια διπλωματική ρελάνς για τη μη πρόκληση της Ελλάδας στη Διάσκεψη του Βερολίνου.
Υπενθυμίζεται ότι, μόλις χθες, ο στρατάρχης Χαφτάρ δεν έκρυψε την έντονη δυσαρέσκειά του για το γεγονός ότι η Ελλάδα δεν έλαβε πρόσκληση από τη Γερμανία στη Διάσκεψη του Βερολίνου για τη Λιβύη. «Ρωτάμε γιατί η Ελλάδα δεν έχει προσκληθεί στις συνομιλίες στο Βερολίνο. Μήπως δεν είναι η Ελλάδα μία από τις πιο επηρεασμένες χώρες από αυτή τη σύγκρουση;» ανέφερε συγκεκριμένα σε μήνυμά του ο Λιβυκός Εθνικός Στρατός (LNA), οι δυνάμεις με επικεφαλής τον στρατάρχη Χαλίφα Χαφτάρ.

Από την άλλη πλευρά, εκπρόσωπος του GNA, που ελέγχει την κυβέρνηση της Τρίπολης και υποστηρίζεται από την Τουρκία, ανέφερε σχετικά με την απουσία της Ελλάδας ότι «δεν έχει να προσφέρει κάτι ουσιαστικό».

Νωρίτερα την Πέμπτη, ο υπουργός Εξωτερικών της Γερμανίας, Χάικο Μάας, δήλωσε ότι ο στρατάρχης Χαφτάρ, διοικητής του δυνάμεων της ανατολικής Λιβύης, δεσμεύτηκε στην εφαρμογή εκεχειρίας στη χώρα.

Σε τηλεοπτική του συνέντευξη, συγκεκριμένα, ο Μάας δήλωσε για τον Χαφτάρ, μετά την αποτυχία στις συνομιλίες της Μόσχας τα εξής: «Δεσμεύτηκε να συμμορφωθεί με την εκεχειρία, παρά το γεγονός ότι δεν υπέγραψε τη συμφωνία κατάπαυσης του πυρός στη Μόσχα νωρίτερα αυτήν την εβδομάδα. Είναι πολύ σημαντικό».

Ο υπουργός Εξωτερικών της Γερμανίας δήλωσε ότι ο Χαφτάρ δεσμεύεται σε εκεχειρία στη χώρα, επιβεβαίωσε, ακόμη, με tweet το γερμανικό ΥΠΕΞ.

Loading

Play