(ΒΑΣΙΛΗΣ ΒΕΡΒΕΡΙΔΗΣ/ΜΟΤΙΟΝΤΕΑΜ)

Ο διπλός πονοκέφαλος Μητσοτάκη με Τουρκία και Ιταλία επηρεάζει τις αποφάσεις εντός συνόρων

Όλα τα είχαν στο Μέγαρο Μαξίμου εξαιτίας της ακρίβειας, ο διπλός πονοκέφαλος με Τουρκία και Ιταλία τους… έλειπε. Και αυτό, διότι οι αναταράξεις στις γειτονικές χώρες υποχρεώνουν εκ των πραγμάτων τον Κυριάκο Μητσοτάκη να αναθεωρήσει πολλές από τις σκέψεις του, γεγονός που επηρεάζει σε σημαντικό βαθμό τις αποφάσεις εντός συνόρων.

Στο Μέγαρο Μαξίμου είναι έντονα προβληματισμένοι τόσο για τη στροφή της Ευρώπης προς τα δεξιά, όσο και από τα συνεχή παραληρήματα του Ταγίπ Ερντογάν. Παρακολουθούν με ψυχραιμία και τις δυο περιπτώσεις και επαναχαράσουν τη στρατηγική τους τώρα που βρίσκονται και πάλι πάνω στο δημοσκοπικό κύμα.

propoli

Αφήνουν την Τουρκία να εκτίθεται…

Στα ελληνοτουρκικά αποτελεί κοινό μυστικό ότι οι σχέσεις Αθήνας-Άγκυρας βαδίζουν σε τεντωμένο σκοινί. Η Άγκυρα κάλεσε χθες τον Έλληνα Πρέσβη στην Τουρκία, Χριστόδουλο Λάζαρη, και προέβη σε διάβημα, για την αμυντική οχύρωση των νησιών μας. Η ελληνική πλευρά απέρριψε εν τω συνόλω τις τουρκικές αιτιάσεις, καθώς είναι παντελώς αβάσιμες και δεν συνάδουν με το Διεθνές Δίκαιο. Μάλιστα, ο Έλληνας Πρέσβης υπογράμμισε ότι οι ελληνικές θέσεις έχουν αναπτυχθεί ενδελεχώς στις δύο επιστολές που εστάλησαν στον Γενικό Γραμματέα του Ο.Η.Ε..

Το πρώτο σχόλιο της ελληνικής κυβέρνησης είναι πως η Ελλάδα σέβεται απολύτως τις υποχρεώσεις της που απορρέουν από τη Συνθήκη της Λωζάνης. Γι’ αυτό ο Πρέσβης μας στην Άγκυρα επεσήμανε ότι δεν είναι η Ελλάδα η χώρα η οποία απειλεί με πόλεμο τη γείτονα της (casus belli), ούτε έχει συγκεντρώσει τον μεγαλύτερο αποβατικό στόλο στα παράλια της, όπως έχει κάνει η Τουρκία. Προσέθεσε, επίσης, ότι η Τουρκία συνεχίζει να παραβιάζει την κυριαρχία της Ελλάδας, με τις συνεχείς παραβιάσεις του εναερίου χώρου και τις υπερπτήσεις άνωθεν ελληνικού εδάφους.

Η Ευρώπη κλίνει επί… δεξιά

Όσον αφορά στην Ιταλία και τη νίκη της Μελόνι, το πρώτο σχόλιο του Μεγάρου Μαξίμου ήταν πως σε κάθε κράτος-μέλος της Ε.Ε. οι πολίτες με την ψήφο τους αποφασίζουν για το μέλλον της χώρας τους. Και προφανώς οι επιλογές αυτές κρίνονται από τα πολιτικά αποτελέσματα που παράγουν σε βάθος χρόνου. Αυτό θα γίνει και με την κυβέρνηση που θα προκύψει μετά τις εκλογές στην Ιταλία.

Επισημαίνουν, ωστόσο, πως η ιστορική εμπειρία στην Ευρώπη, την περίοδο των μεγάλων κρίσεων τα τελευταία χρόνια, δείχνει ότι οι λύσεις δεν είναι πάντοτε εύκολες. Απαιτούν στρατηγική και φιλελεύθερη πολιτική εντός του ευρωπαϊκού πλαισίου.
Επικαλούνται, μάλιστα, το ελληνικό παράδειγμα, τονίζοντας πως έχουμε πλούσια και απολύτως διαφωτιστική εμπειρία για το πόσο χρήσιμη είναι η σταθερότητα και πόσο αναγκαία είναι μια κυβερνητική πολιτική που απαντά στις προκλήσεις, με αποτελέσματα που δίνουν λύσεις για τις ανάγκες της κοινωνίας, τις αγωνίες των ανθρώπων και τις προσδοκίες τους. Ανάγκες που αυξάνονται μετά την έκρηξη των ενεργειακών τιμών.

Άρα, με αφορμή την Ιταλία, η ΝΔ και ο Κυριάκος Μητσοτάκης θα παίξει ξανά το χαρτί της αυτοδυναμίας, την οποία βλέπει να πλησιάζει στο δεύτερο γύρο με τις αναγωγές από τις έως τώρα δημοσκοπήσεις. Συνεργάτες του Κυριάκου Μητσοτάκη είναι πεπεισμένοι πως εφόσον η ΝΔ συγκεντρώσει ποσοστό 34,5% με 35% στον πρώτο γύρο της απλής αναλογικής, τότε θα καταφέρει στις επαναληπτικές εκλογές να «πιάσει» το όριο του 37% με 38% που οδηγεί σε περισσότερους από 151 βουλευτές.

Δείτε επίσης: Συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου – Τα θέματα

Loading