(ΒΑΣΙΛΗΣ ΒΕΡΒΕΡΙΔΗΣ/ΜΟΤΙΟΝΤΕΑΜ)

Ο διπλός πονοκέφαλος του Μητσοτάκη και η ζημιά που του προκαλεί η ακρίβεια

Οι ομιλίες του Κυριάκου Μητσοτάκη πάντα περιέχουν μηνύματα. Αυτά που φρόντισε να στείλει μέσω των δηλώσεών του στην Αχαΐα αποκαλύπτουν ότι τον βασανίζει διπλός πονοκέφαλος, την ίδια στιγμή που διαπιστώνει ότι η ακρίβεια του προκαλεί μεγάλη πολιτική ζημιά. Γι’ αυτό φρόντισε να αντεπιτεθεί στον ΣΥΡΙΖΑ για το καλάθι του νοικοκυριού και τους πλειστηριασμούς.

Το ζήτημα της ακρίβειας δεν είναι σημερινό. Μετρά μήνες και απασχολεί όλη την κοινωνία. Είναι το υπ’ αριθμόν ένα ζήτημα όπως προκύπτει από τις δημοσκοπήσεις, στοιχείο που δεν περνά απαρατήρητο από τους επιτελείς του Μεγάρου Μαξίμου που αναζητούν πολιτικό αντίδοτο. Θέλοντας να περιορίσουν τη ρητορική του ΣΥΡΙΖΑ, στην Κυβέρνηση ποντάρουν στο γεγονός ότι η αξιωματική αντιπολίτευση έχει κυβερνητικό παρελθόν και άρα δείγμα πολιτικής γραφής, εξέλιξη που τους οδηγεί σε μια ολομέτωπη επίθεση. Ο λόγος του σκληρού πολιτικού ροκ δεν είναι άλλος από το να καθησυχάσουν την κοινωνία, να την πείσουν ότι κανένα «κοράκι» δεν θα πάρει το σπίτι κανενός συνεπούς δανειολήπτη και φυσικά να δείξουν στην πολιτική αρένα ότι ο ΣΥΡΙΖΑ δεν έχει το πλεονέκτημα της κοινωνικής ευαισθησίας.

Έμμεσες πιέσεις στις τράπεζες να αλλάξουν πολιτική

Στο πλαίσιο αυτό ο υπουργός Οικονομικών, Χρήστος Σταϊκούρας  κάλεσε εμμέσως το τραπεζικό σύστημα να αναμορφώσει την τιμολογιακή πολιτική δανείων, καταθέσεων και προμηθειών και να βγει από το περιβάλλον χαμηλών επιτοκίων. Το εάν θα εισακουστεί είναι μια άλλη υπόθεση, αλλά επικοινωνιακά η Κυβέρνηση προσπαθεί να δείξει ότι δεν είναι κοινωνικά ανάλγητη.κ

Στο ίδιο μήκος κύματος ο Κυριάκος Μητσοτάκης επιμένει να μιλά για εισαγόμενη ακρίβεια, τις παρεμβάσεις της Κυβέρνησης για να περιορίσει την ακρίβεια, αλλά και τις δυνατότητες που παρέχει στους πολίτες η Κυβέρνηση για την προστασία της πρώτης κατοικίας. Απαντώντας σε ερωτήσεις δημοσιογράφων περιέγραψε το δίχτυ προστασίας που έχει απλώσει γύρω από τους ευάλωτους πολίτες. «Έχουμε κάνει μια σειρά από παρεμβάσεις. Το «καλάθι του νοικοκυριού» το οποίο χλευάστηκε, δουλεύει. Έχει προκαλέσει ένα νέο ανταγωνισμό μεταξύ των αλυσίδων κι αυτή η διαφάνεια στις τιμές βοήθησε στο να πέσουν. Τώρα αν κάποιος αυτό δεν το αναγνωρίζει, μπορεί να μην τον αφορά, αλλά νομίζω ότι τους πιο πολλούς συμπολίτες μας, ειδικά τους πιο αδύναμους τους αφορά. Τέθηκε ένα ζήτημα για τους διαβητικούς και ανταποκρινόμαστε. Έχουμε μπροστά μας γιορτές, πρέπει να μπουν νέα προϊόντα. Παράλληλα, στους πιο αδύναμους συμπολίτες μας παρέχουμε και 250 ευρώ πριν τα Χριστούγεννα ως ένα μικρό βοήθημα απέναντι στην ακρίβεια», ανέφερε μεταξύ άλλων.

Με το βλέμμα στους πλειστηριασμούς

Όσον αφορά στην προστασία της πρώτης κατοικίας, ο Κυριάκος Μητσοτάκης επιμένει ότι η πολιτική της Κυβέρνησης στο ζήτημα των «κόκκινων δανείων» προσφέρει πολλές δυνατότητες στους πολίτες να διασώσουν τις περιουσίες τους. Ασφαλώς είναι εξαιρετικά δυσάρεστο να χάνει ένας άνθρωπος το σπίτι του σε πλειστηριασμό και προφανώς κάθε τέτοια περίπτωση πρέπει να αντιμετωπίζεται με σεβασμό και με ευαισθησία. Όμως σεβασμός αξίζει και στους δεκάδες χιλιάδες πολίτες που έχουν προχωρήσει σε ρυθμίσεις για να προστατεύσουν τα περιουσιακά τους στοιχεία και ειδικά την κατοικία τους.

Δείτε επίσης: Δένδιας στη Σχολή Εθνικής Άμυνας: Χωρίς προηγούμενο η κλιμακούμενη κρίση με την Τουρκία