Ο δρόμος προς την κανονικότητα είναι στρωμένος με αγκάθια!
EUROKINISSI/ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΥ/ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΠΑΠΑΜΗΤΣΟΣ

Ο δρόμος προς την κανονικότητα είναι στρωμένος με αγκάθια!

Ανεξάρτητα των ανακοινώσεων για τη σταδιακή επανεκκίνηση της κοινωνικής, οικονομικής και εκπαιδευτικής δραστηριότητας, το μόνο σίγουρος είναι ότι ο δρόμος για την επιστροφή προς την κανονικότητα είναι στρωμένος με… αγκάθια!

Η κόπωση της κοινωνίας δημιουργεί ασφυκτική πίεση στην κυβέρνηση, η οποία αναζητά βαλβίδες αποσυμπίεσης της έντασης παρά τον υψηλό αριθμό κρουσμάτων.  Παράλληλα, πληθαίνουν οι συζητήσεις ώστε το μείγμα των μέτρων να είναι πιο αποτελεσματικά.  

Αναζητώντας βαλβίδες εκτόνωσης

«Αυτό θα γίνει αν δοθούν δικλίδες εκτόνωσης ώστε να περιοριστούν οι εστίες υπερμετάδοσης» τονίζουν συνεργάτες του Κυριάκου Μητσοτάκη, αναγνωρίζοντας ότι χρειάζονται μεγαλύτεροι βαθμοί ελευθερίας, οι οποίοι θα βοηθήσουν στην καλύτερη εφαρμογή των μέτρων προστασίας.

Σε κάθε περίπτωση στόχος είναι και παραμένει μια ελεγχόμενη επανεκκίνηση δραστηριοτήτων με ασφάλεια. Την ίδια στιγμή τα κρούσματα παραμένουν υψηλά. Όμως αυτός δεν είναι ο μόνος δείκτης που καθορίζει την εξέλιξη την πανδημία. Εξίσου σημαντικοί είναι οι δείκτες που αφορούν τον αριθμό των εισαγωγών με Covid στα νοσοκομεία, των νοσηλειών, των διασωληνωμένων στις Μ.Ε.Θ. και των θανάτων. Η εξέλιξή τους τις επόμενες ημέρες θα καθορίσει τις επόμενες κινήσεις.  

«Διαβάζοντας» τους δείκτες της πανδημίας

Σε ό,τι αφορά στον αριθμό των κρουσμάτων, κυβερνητικοί αξιωματούχοι σημειώνουν ότι εξαρτάται και από τον αριθμό των τεστ που γίνονται. «Όσο περισσότερα τεστ πραγματοποιούνται, τόσο μεγαλύτερος θα είναι και ο αριθμός των κρουσμάτων που εντοπίζονται» εξηγούν, προσθέτοντας πως από την ώρα που θα αρχίσουν να γίνονται και εκατομμύρια οικιακά τεστ, ο αριθμός των καταγεγραμμένων κρουσμάτων θα συνεχίσει να είναι υψηλός.
 
Καθώς όμως θα προχωρά ο εμβολιασμός των πιο ευπαθών ομάδων, αυτό που θα μετράει περισσότερο θα είναι η πίεση στο σύστημα υγείας και ο αριθμός των θανάτων. Ο αριθμός των κρουσμάτων θα αφορά νεότερες ηλικίες που έχουν μικρότερες πιθανότητες να νοσήσουν σοβαρά, άρα δεν θα έχει την ίδια βαρύτητα με αυτή που εξακολουθεί να έχει σήμερα.

Δείτε επίσης: Μητσοτάκης: «Όλοι άνω των 60 εμβολιάζονται μέχρι μέσα Μαΐου»

Loading