Δυο είναι τα συμπεράσματα που προκύπτουν μετά τις αλλαγές Μητσοτάκη στο υπουργικό σχήμα και τις ορκωμοσίες των νέων κυβερνητικών μελών. Πρώτον ότι ο ανασχηματισμός είναι εκλογικός και δεύτερον η εκφρασμένη Θεσσαλονικιώτικη δυσαρέσκεια για την σχεδόν ανύπαρκτη εκπροσώπηση.
Στα πολιτικά «πηγαδάκια» η αθρόα είσοδος βουλευτών στη νέα κυβέρνηση και η εμφανής δεξιά στροφή που επιχειρήθηκε ερμηνεύεται από πολλούς ως σήματα του Κυριάκου Μητσοτάκη για διπλή (ελέω απλής αναλογικής) εκλογικής αναμέτρησης τον Μάιο ή το αργότερο τον Σεπτέμβριο.
Ο επιταχυντής της κάλπης πιθανολογείται πως θα είναι η διαχείριση των οικονομικών κονδυλίων του Ταμείου Ανάκαμψης, για τη διαχείριση των οποίων δεν υπάρχει ούτε δευτερόλεπτο για χάσιμο. Κρίσιμος παράγοντας είναι και το νέο εργασιακό τοπίο που διαγράφεται τόσο παγκόσμια, όσο και στη χώρα μας, μετά την πανδημία. Η κυβέρνηση θέλει να αποφύγει λουκέτα και μαζικές απολύσεις, δυο παράμετροι που αποτελούν σαφείς προτεραιότητες του Μεγάρου Μαξίμου.
Αξιολογώντας τις αλλαγές που έγιναν, στενός συνεργάτης του πρωθυπουργού δηλώνει στο Politic πως το γεγονός ότι ο βασικός κορμός του Υπουργικού Συμβουλίου παραμένει στο νέο κυβερνητικό σχήμα, δηλώνει το θετικό πρόσημο του απολογισμού. «Ο ανασχηματισμός επιβραβεύει χωρίς να αποκλείει. Αντίθετα, αξιοποιεί την εμπειρία ανακατανέμοντας τις ευκαιρίες» εξηγεί.
Οι αλλαγές, πάντως, διαμορφώνουν ένα κυβερνητικό σχήμα δράσης στις τρέχουσες συνθήκες. Με καλύτερο συντονισμό και αποτελεσματικότητα, όπως τονίζει ο ίδιος, με το βλέμμα να είναι στραμμένο στην υλοποίηση των προτεραιοτήτων για το 2021.
«Μουρμούρες» στη Θεσσαλονίκη
Όσον αφορά στην ανθρωπογεωγραφία του ανασχηματισμού, στη Θεσσαλονίκη καταγράφεται έντονη δυσαρέσκεια. Η παρουσία μόλις ενός Υφυπουργού σε ένα κυβερνητικό σχήμα σχεδόν 60 ατόμων, προβληματίζει. Παράλληλα μαρτυρά πως ο Κυριάκος Μητσοτάκης δεν έχει δικό του κομματικό πυρήνα στην πόλη και δεν βασίζεται πολιτικά στους εκλεγμένους βουλευτές (πλην Καράογλου και Καλαφάτη που διαδέχθηκαν ο ένας τον άλλον στο κυβερνητικό σχήμα).
Δεν είναι τυχαίο, εξάλλου, ότι οι βουλευτές της ΝΔ τήρησαν σιγή ιχθύος στα ανοιχτά ζητήματα της πόλης, χωρίς να δείξουν διάθεση συμμετοχής στην κυβερνητική μάχη ούτε στα ζητήματα διαχείρισης της πανδημίας. Η απροθυμία τους δεν πέρασε απαρατήρητη από το Μέγαρο Μαξίμου που θέλει να δώσει άλλον αέρα στο πολιτικό προσωπικό της πόλης.