Ο εκλογικός κίνδυνος για τον εκτροχιασμό της οικονομίας
Πρώτη ημέρα της συζήτησης για το νομοσχέδιο του υπουργείου Οικονομικών "Κύρωση του Κρατικού Προϋπολογισμού οικονομικού έτους 2023", Τρίτη 13 Δεκεμβρίου 2022. (ΓΙΩΡΓΟΣ ΚΟΝΤΑΡΙΝΗΣ/EUROKINISSI)

Ο εκλογικός κίνδυνος για τον εκτροχιασμό της οικονομίας

Η παρατεταμένη και πολλές φορές παρακινδυνευμένη συζήτηση για το πότε θα στηθούν οι κάλπες κρατά σε εγρήγορση κόμματα, βουλευτές, υποψήφιους βουλευτές και δημοσιογράφους. Αυτό, όμως, δεν σημαίνει ότι όλος ο κόσμος περιστρέφεται γύρω από τις εκλογές.

Υπάρχουν σημαντικότερα ζητήματα που έχουν να άπτονται της δημοσιονομικής σταθερότητας, γιατί πολύ απλά τις τελευταίες ημέρες αναπτύσσεται ένας εκλογικός κίνδυνος για τον εκτροχιασμό της εθνικής μας οικονομίας. Ιδίως σε μια δύσκολη περίοδο κατά την οποία οι διεθνείς αβεβαιότητες είναι πολλές.

Ο υψηλός πληθωρισμός, η «βύθιση» μεγάλων ευρωπαϊκών οικονομιών σε καθεστώς βαθιάς ύφεσης, αλλά και η νέα αύξηση των επιτοκίων για τα δάνεια από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, αποτελούν συντελεστές αποσταθεροποίησης σε μια χρονιά που αναμένεται να κρίνει πολλά σε επίπεδο ουσίας και εντυπώσεων ενόψει της κατάκτησης της επενδυτικής βαθμίδας.  Και φυσικά όλα υπό την αίρεση της εξέλιξης του πολέμου στην Ουκρανία, με τις εξελίξεις στο συγκεκριμένο «μέτωπο» να εντείνουν τη διεθνή συνομωσία και φυσικά το επίπεδο της παγκόσμιας και εγχώριας ανησυχίας.

Τα «καμπανάκια» Στουρνάρα…

Για παράδειγμα, ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος, Γιάννης Στουρνάρας, έχει χτυπήσει πολλές φορές προειδοποιητικά καμπανάκια στο Μέγαρο Μαξίμου μεταφέροντας την ανησυχία του στον Πρωθυπουργό. Όπως επισημαίνουν συνεργάτες του δεν πρέπει να ξεχνάμε τις πρόσφατες περιπέτειες που ζήσαμε και κυρίως να μην λησμονούμε τις θυσίες της κοινωνίες προκειμένου να ολοκληρωθεί με επιτυχία τα προγράμματα δημοσιονομικής προσαρμογής. Το μέγα ζητούμενο για τον κεντρικό τραπεζίτη είναι με κάθε τρόπο να αποτραπούν νέες περιπέτειες.

Και ο εφησυχασμός του Μαξίμου

Στο οικονομικό επιτελείο «διαβάζουν» με προσοχή τα οικονομικά στοιχεία εκφράζοντας τη βεβαιότητα πως η ελληνική οικονομία έχει αντοχές και περιθώρια. Ο πληθωρισμός στη χώρα μας είναι κάτω του μέσου όρου της Ευρωζώνης και τον Δεκέμβριο σημείωσε την τέταρτη μεγαλύτερη μείωση.

Σημαντικό επίσης είναι το γεγονός ότι -σύμφωνα με τα στοιχεία που  προκύπτουν από την μηνιαία έρευνα HEPI (Household Energy Price Index), η Ελλάδα κατέγραψε τον Δεκέμβριο την τρίτη φθηνότερη τιμή λιανικής στο ηλεκτρικό ρεύμα, μεταξύ των ευρωπαϊκών κρατών που έχουν κυμαινόμενα τιμολόγια (όπως αυτά που έχει πάνω από το 90% των ελληνικών νοικοκυριών), ενώ στο σύνολο των χωρών ήταν πολύ πιο κάτω από τον ευρωπαϊκό μέσο όρο.
 
Συγκεκριμένα, η μέση τιμή της κιλοβατώρας στη χώρα μας διαμορφώθηκε τον Δεκέμβριο στα 25 λεπτά, κάτω από τον ευρωπαϊκό μέσο όρο που ήταν στα 38,65 λεπτά, αλλά και κάτω από χώρες με ώριμες αγορές ενέργειας όπως η Ισπανία (34,8 λεπτά), η Ιταλία (46,6 λεπτά), η Βρετανία (48,8 λεπτά), η Γερμανία (50,9 λεπτά) κλπ.
 
Στο μεταξύ, το «Καλάθι του Νοικοκυριού» διανύει την 10η εβδομάδα εφαρμογής του και τα στοιχεία αποδεικνύουν ότι συμβάλλει στη σταθεροποίηση, ακόμη και στη μείωση των τιμών.

Με βάση τους τιμοκαταλόγους που γνωστοποίησαν στο Υπουργείο Ανάπτυξης και Επενδύσεων, την περασμένη Τετάρτη, οι αλυσίδες σούπερ μάρκετ, στο 92% των προϊόντων που περιλαμβάνονται στο «καλάθι» οι τιμές μειώνονται ή διατηρούνται σταθερές.

Δείτε επίσης: Ο καιρός σήμερα στη Θεσσαλονίκη: Νεφώσεις παροδικά αυξημένες με βροχές

Loading

Play