Ο Εμανουέλ Μακρόν υποστηρίζει έναν διάλογο με την Ρωσία

Η Γαλλία και η Γερμανία προτείνουν στα κράτη μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης μια σύνοδο κορυφής με τη Ρωσία – Τη στιγμή που υπάρχει άρνηση απο το κράτη μέλη, ο Εμανουέλ Μακρόν, έκρινε σήμερα ότι η ιδέα ενός διαλόγου μεταξύ Ευρώπης και Ρωσίας κατέγραψε πάραυτα μια πρόοδο στις Βρυξέλλες.

Ο Γάλλος πρόεδρος μετά τη σύνοδο κορυφής της ΕΕ τόνισε «Δεν έχω καμία εμμονή για μια σύνοδο κορυφής των 27 με την Μόσχα».

propoli

Εξέφρασε ικανοποίηση που οι Ευρωπαίοι «κινούνται προς τη σωστή κατεύθυνση στο ρωσικό ζήτημα». «Θα είμαι ειλικρινής. Δεν χρειάζομαι μια σύνοδο κορυφής της ΕΕ για να δω τον Βλαντίμιρ Πούτιν. Τον έχω δει πολλές φορές ως πρόεδρος θα συνεχίσω να τον βλέπω».

«Χαιρετίζω το γεγονός ότι φύγαμε από μια καθαρά αντιδραστική λογική αναφορικά με τη Ρωσία», είπε

Στη συνέχεια χαρακτήρισε την αλυσίδα των ρωσικών «επιθέσεων και προκλήσεων» που ακολουθούνται από τις ευρωπαϊκές κυρώσεις «μια λογική που έχει αποδειχθεί αναποτελεσματική».

Μια «κυρίαρχη Ευρώπη θα πρέπει να είναι σε θέση να υπερασπιστεί τα συμφέροντά της», συνομιλώντας με τον Ρώσο πρόεδρο Βλαντίμιρ Πούτιν, όπως έκανε ο πρόεδρος των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν αυτήν την εβδομάδα, τόνισε από την πλευρά της η Γερμανίδα καγκελάριος Άγγελα Μέρκελ την ίδια στιγμή των δηλώσεων του Μακρόν.

Παρίσι και Βερολίνο έφεραν ανεπιτυχώς στην ατζέντα των 27 την επανέναρξη διαλόγου με τη Μόσχα, συναντώντας την άρνηση από αρκετά κράτη μέλη της ΕΕ.

Στη συνάντηση Μπάιντεν-Πούτιν αναφέρθηκε ο Μακρόν, για να εκφράσει τη λύπη του για το γεγονός ότι οι Ευρωπαίοι «επιτρέπουν σε άλλους να μιλούν για τον έλεγχο των όπλων στο έδαφός μας», ενώ «δεν καθόμαστε στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων».

«Είδαμε τον πρόεδρο Μπάιντεν να συναντά τον πρόεδρο Πούτιν πριν από μια εβδομάδα. Είπα στους φίλους μου γύρω από το τραπέζι: Δεν ζήτησε τη γνώμη σας. Και τους βλέπετε να συναντιούνται και αυτό δεν σας σοκάρει. Εμείς είμαστε οι παράξενοι», συμπλήρωσε.

Τα κράτη της Βαλτικής, η Πολωνία, η Σουηδία και η Ολλανδία αντιτάχθηκαν στην επανέναρξη διαλόγου με τον Ρώσο ηγέτη ο οποίος, σύμφωνα με τους ηγέτες αυτών των ευρωπαϊκών χωρών, εντείνει τις επιθετικές ενέργειες κατά των κρατών μελών της ΕΕ και των γειτονικών χωρών με τη Ρωσία.

Από το Παρίσι ο επικεφαλής της γαλλικής διπλωματίας Ζαν-Ιβ Λε Ντριάν είπε «Παρατηρούμε την αυταρχική εκτροπή αυτής της χώρας παρατηρούμε την εκτροπή προς τον εκφοβισμό (..), την παρεμβατικότητά της. Σε καθεμία από αυτές τις καταστάσεις, καταδικάζουμε, επιβάλλουμε κυρώσεις και έχουμε μια κατηγορηματική θέση. Αλλά το γεγονός παραμένει ότι είναι σημαντικό να συνομιλούμε με τη Ρωσία, χωρίς να είμαστε αφελείς».

«Πρέπει να συνομιλούμε για να έχουμε μια σταθερότητα στρατηγική διατηρώντας παράλληλα μια σχέση. Δεν υπάρχουν οι Αμερικανοί που είναι ειδικοί σε διάλογο με τη Ρωσία και οι Ευρωπαίοι που είναι ειδικοί στις κυρώσεις. Όλοι πρέπει να κάνουν και τα δύο», συμπλήρωσε.

Ενώ ο Αυστριακός καγκελάριος Σεμπάστιαν Κουρτς και ο Ιταλός πρωθυπουργός Μάριο Ντράγκι δήλωσαν ότι στηρίζουν τη γαλλογερμανική πρόταση, πολλοί άλλοι ηγέτες αντιτάχθηκαν.

Τέλος, ο πρωθυπουργός της Λετονίας Κριστιάνις Κάρινς δήλωσε ότι η ΕΕ κινδυνεύει να επιβραβεύσει τη Ρωσία με μια σύνοδο κορυφής, παρόλο που η διπλωματία απέτυχε να θέσει τέλος στη σύγκρουση στην ανατολική Ουκρανία.

Δείτε επίσης: Κρεμλίνο: Η Ρωσία ήταν πάντα έτοιμη για διάλογο με την Ευρωπαϊκή Ένωση

©Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Loading