EUROKINISSI/ΣΩΤΗΡΗΣ ΔΗΜΗΤΡΟΠΟΥΛΟΣ

Ο “φόβος της ασθένειας” ο μεγαλύτερος αντίπαλος του Μητσοτάκη

Του Σταύρου Οραήλογλου

propoli

Ο μεγαλύτερος αντίπαλος, αυτήν τη στιγμή, του Κυριάκου Μητσοτάκη δεν είναι ούτε ο ΣΥΡΙΖΑ, ούτε ο Αλέξης Τσίπρας. Είναι ο “φόβος της ασθένειας” που μπορεί να επηρεάσει αρνητικά όσους δοκιμάζονται σκληρά από την υγειονομική και οικονομική διάσταση της πανδημίας.

Γι’ αυτό και η ομιλία του στο Βελλίδειο συνεδριακό κέντρο της Θεσσαλονίκης, στις 12 Σεπτεμβρίου, προσανατολίζεται να έχει συγκεκριμένες αναφορές για την άμβλυνση των συνεπειών της πανδημίας σε επιχειρήσεις, εργαζόμενους και ανέργους.

Το κεντρικό μήνυμα που θα εκπέμψει ο πρωθυπουργός θα είναι οτι ο κορωνοϊός δεν θα κρατήσει για πάντα και πως από τη νέα χρονιά, όταν το εμβόλιο θα διατεθεί στους πολίτες, θα υπάρξει ομαλοποίηση της οικονομικής ζωής και καλύτερη επιστροφή στην κανονικότητα.

Ιδιαίτερη έμφαση θα δώσει στις πολιτικές που θα εφαρμόσει για να “ελαφρύνει” τα συσσωρευμένα βάρη από τις πλάτες των επαγγελματικών κλάδων που βρέθηκαν στο επίκεντρο της κρίσης.

Η μείωση των φόρων και των ασφαλιστικών εισφορών σχεδιάζεται πολύ προσεκτικά, όπως επίσης και συγκεκριμένες παροχές προς τους πολίτες αναφορικά με την αντιμετώπιση βασικών υποχρεώσεων, όπως είναι για παράδειγμα τα δάνεια και τα ασφαλιστικά ταμεία.

Το συνολικό πακέτο των φοροελαφρύνσεων θα κυμανθεί από 3  έως 4 δισεκατομμύρια ευρώ και θα χωριστούν σε άμεσα και “afterCovid” μέτρα.

Τα άμεσα μέτρα ανακούφισης

Στα άμεσα συγκαταλέγονται η επιμήκυνση του καθεστώτος αναστολής συμβάσεων εργασίας με μηνιαία αποζημίωση έως 534 ευρώ για τους εργαζόμενους. Με το μέτρο αυτό το Μέγαρο Μαξίμου εκτιμά ότι θα αποφύγει ενδεχόμενο “τσουνάμι” απολύσεων εξαιτίας της οικονομικής κρίσης.

Επιπρόσθετα θα συνεχίσει η επιδότηση μισθών και εισφορών μέσω του προγράμματος “Συν-Εργασία” και πέραν της 15ης Οκτωβρίου, προκειμένου να συμπεριληφθούν και άλλες επιχειρήσεις που είδαν τους τζίρους τους να μειώνονται κατά 20% εξαιτίας του κορωνοϊού.

Και τα “afterCovid” μέτρα…

Όσον αφορά τα “afterCovid” μέτρα, το οικονομικό επιτελείο μελετά την κατάργηση της εισφοράς αλληλεγγύης σε δυο δόσεις. Το πρώτο κούρεμα 50% αναμένεται το 2021 και οριστική κατάργηση του υπόλοιπου 50% το 2022.

Σκέψεις γίνονται και για περαιτέρω μείωση του ΕΝΦΙΑ κατά 8 έως 10% μεσοσταθμικά, ανάλογα με την αναπροσαρμογή των αντικειμενικών αξιών. Τέλος,  η κατάργηση του τέλους επιτηδεύματος που πληρώνουν σήμερα οι ελεύθεροι επαγγελματίες μετατίθεται για εντός της τετραετίας, αφού με τα μέχρι στιγμής δημοσιονομικά δεδομένα είναι αδύνατο να  ξεκινήσει εντός του 2021.

Loading