Ο Γ. Βαρουφάκης απάντησε ερωτήσεις πολιτών «πρόσωπο με πρόσωπο»

Ο Γ. Βαρουφάκης απάντησε ερωτήσεις πολιτών «πρόσωπο με πρόσωπο»

Η προγραμματική συνεργασία , το προσφυγικό, η συνεπιμέλεια των παιδιών, οι θέσεις εργασίας στον ιδιωτικό τομέα, ήταν μερικά από τα ζητήματα που έθεσαν πολίτες στον γραμματέα του ΜέΡΑ25 Γιάνη Βαρουφάκη, στο πλαίσιο της πρωτοβουλίας του να απαντά «πρόσωπο με πρόσωπο».

Σε ερώτηση σχετικά με το ενδεχόμενο διαλόγου με την Αριστερά, ιδιαίτερα με το ΚΚΕ, με στόχο την προγραμματική σύγκληση, ο κ. Βαρουφάκης απάντησε ότι «θα ήταν ευχής έργον να μπορέσουμε να κάνουμε αυτή τη συζήτηση και με το ΚΚΕ αλλά και με άλλους οργανισμούς, φορείς, συνδικάτα, κινήματα, κόμματα». Όμως, πρόσθεσε, «πριν φτάσουμε στο να έχουμε ένα κοινό πρόγραμμα του τι πρέπει να γίνει, θα πρέπει να κάτσουμε γύρω από ένα τραπέζι για τα πιο βασικά». Και ανέφερε για παράδειγμα, την «λεηλασία που γίνεται με τα αρπακτικά ταμεία, τα κόκκινα δάνεια, τον ‘Ηρακλή’, όπου εκατοντάδες χιλιάδες σπίτια και μαγαζιά βγαίνουν στο σφυρί ή θα βγουν, με το τέλος της πανδημίας». Ο κ. Βαρουφάκης υπενθύμισε την πρόσκληση που έχει απευθύνει το κόμμα του και πρόσθεσε ότι η συζήτηση με τον ΣΥΡΙΖΑ τελειώνει εκεί, γιατί έχει ήδη προσυπογράψει την πώληση των κόκκινων δανείων στα αρπακτικά ταμεία.

Ως προς το ΚΚΕ είπε ότι μπορεί να συζητηθεί π.χ. η κατάργηση του προγράμματος «Ηρακλής» και πρόσθεσε ότι «μπορούμε να το συζητήσουμε, αλλά χρειάζεται και από την πλευρά του ΚΚΕ μία ετοιμότητα να απαντήσουμε στο ερώτημα – πριν γίνει η επανάσταση, πριν έρθει ο σοσιαλισμός – υπάρχει κάτι που μπορούμε να κάνουμε να αντικαταστήσουμε τον ‘Ηρακλή’; Εμείς ως ΜέΡΑ25 προτείνουμε για παράδειγμα να υπάρχει ο ‘Οδυσσέας’, ένα άλλο πλαίσιο, μια δημόσια εταιρεία διαχείρισης των κόκκινων δανείων, η οποία θα σταματήσει τις πωλήσεις, θα σταματήσει τους πλειστηριασμούς, θα ‘παγώσει’ αυτά τα δάνεια και θα δώσει μία λύση εντός του συστήματος του οποίου βρισκόμαστε. Εάν δεν μπορούμε να κάνουμε αυτή τη συζήτηση πριν συζητήσουμε τη μετάβαση στο σοσιαλισμό, τότε απλά αυτό το οποίο λες, το να βρεθούμε, το να έχουμε ένα κοινό πρόγραμμα, δεν μπορεί καν να ξεκινήσει, δυστυχώς».

 

Προσφυγικό πρόβλημα

Σε ερώτηση τι διαφορετικό θα έκανε το ΜέΡΑ25 στο προσφυγικό, ο κ. Βαρουφάκης απάντησε ότι θα έκανε τρία πράγματα:

Πρώτον, δεν θα υπέγραφε «την κατάπτυστη συμφωνία Μέρκελ – Ερντογάν όπως την προσυπέγραψε ο Αλέξης Τσίπρας το καλοκαίρι του ’15 γιατί είναι μία συμφωνία που εξευτελίζει την έννοια της ΕΕ, την Ελλάδα, τους Έλληνες, τους πρόσφυγες, την ανθρωπότητα».

Δεύτερον, «δεν θα υπακούαμε στην εντολή της κας Μέρκελ ουσιαστικά, και της υπόλοιπης ΕΕ, ότι οι πρόσφυγες που καταλήγουν στη Λέσβο ή στη Χίο, θα παραμείνουν στη Λέσβο και τη Χίο. Δεν θα αποδεχόμαστε ποτέ, εν μέσω της χώρας μας, εσωτερικά σύνορα. Στο βαθμό που υπάρχουν 5.000, 10.000, 200.000, 500.000 πρόσφυγες σε αυτή χώρα, δεν μπορείς να τους εναποθέσεις στη Λέσβο ή στη Χίο. Πρέπει όλοι εμείς οι Έλληνες, όλοι, είτε είμαστε στο Καρπενήσι, είτε είμαστε στην Αθήνα, είτε είμαστε σε οποιοδήποτε, χωριό να μοιραστούμε αυτό που μας αναλογεί ως ηθικό χρέος απέναντι στους υπόλοιπους Έλληνες, και στους μετανάστες, και στους πρόσφυγες που έχουν αποσώσει σε αυτό τον τόπο» και τρίτο «θα ασκούσαμε βέτο σε κάθε απόφαση της ΕΕ, σε κάθε Σύνοδο Κορυφής, ιδίως βέτο στον κοινοτικό προϋπολογισμό, που ξέρεις ότι τους καίει, εάν δεν υπήρχε μία κίνηση εκ μέρους της ΕΕ να λειτουργήσει ως Ένωση. Γιατί το μεγαλύτερο το οποίο έχουμε, είναι ότι δυστυχώς δεν υπάρχει ΕΕ. Δεν ΕΕ αυτό που έχουμε. Να κλείνουν τα σύνορα μεταξύ χωρών, να λένε ότι όποιος έφτασε στη Λέσβο θα μείνει στη Λέσβο, η υπόλοιπη ΕΕ δεν έχει καμία ευθύνη απέναντι στο προσφυγικό».

 

Θέσεις εργασίας

Σε ερώτηση πώς σχολιάζει ανακοινώσεις για επενδύσεις ξένων εταρειών στην Ελλάδα όμως της Microsoft, ο κ. Βαρουφάκης «προφανώς και είμαστε υπέρ, όσο περισσότερες, τόσο καλύτερα».

Το ερώτημα είναι, πρόσθεσε, πως πάμε σε αυτές. Αυτές οι μεγάλες εταιρείες, είτε είναι η Amazon είτε είναι η Sisco είτε είναι η Microsoft, έχουν δύο ειδών θέσεις εργασίας. Τις πραγματικά καλές για νέους/νέες με δεξιότητες, που αφορούν τη δημιουργία νέου λογισμικού, νέας τεχνολογίας στον τομέα της τεχνητής νοημοσύνης, εκεί δηλαδή που η προστιθέμενη αξία είναι πολύ μεγάλη. Και υπάρχουν και οι άλλες θέσεις, οι οποίες είναι λίγο παλιάς οικονομίας, εκεί η ποιότητα των θέσεων εργασίας είναι πολύ χαμηλότερη. Αυτό που με φοβίζει, είναι ότι οι θέσεις που θα έρθουν εδώ, οι δραστηριότητες αυτών των μεγάλων πολυεθνικών του big tech στην Ελλάδα, θα αφορούν την αποθήκευση δεδομένων και όχι τη δημιουργία νέου λογισμικού, τη δημιουργία νέας προστιθέμενης αξίας. Για το ΜέΡΑ25 έχει σημασία οι συμφωνίες κορυφής μεταξύ της ελληνικής κυβέρνησης και αυτών των εταιρειών, έτσι ώστε να προσελκύσουμε στην Ελλάδα τις θέσεις εργασίας που είναι υψηλής προστιθέμενης αξίας. Αυτή η κυβέρνηση αυτό δεν το κάνει. 

 

Για την ΔΑΠ

Απαντώντας σε ερώτηση για τις φοιτητικές παρατάξεις με αφορμή τις σφοδρές επικρίσεις που διατύπωσε πρόσφατα στη βουλή κατά της ΔΑΠ και αν πρέπει να οργανωθούν σε νέα βάση ή να αποκομματικοποιηθούν ο κ. Βαρουφάης απάντησε:

«Μακάρι οι φοιτητικές παρατάξεις να ήταν πολιτικές. Το πρόβλημα που έχω με τη ΔΑΠ είναι ότι λειτουργεί ως μία συμμορία. Σε καμία περίπτωση δε θέλουμε καμία κατάργηση, καμία απαγόρευση, αυτά είναι για την κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας, για τον κ. Χρυσοχοΐδη. Να στέλνει τα ΜΑΤ, να απαγορεύει, να συλλαμβάνει. Μακριά από εμάς οι απαγορεύσεις. Εάν εμείς είχαμε ως ΜέΡΑ15 μία φοιτητική παράταξη που θα λειτουργούσε όπως λειτουργεί η ΔΑΠ θα είχαμε ηθική υποχρέωση εμείς να την καταργήσουμε. Η πολιτικοποίηση των φοιτητών είναι απαραίτητο συστατικό της πανεπιστημιακής δουλειάς και της πανεπιστημιακής ζωής. ‘Αλλο ο κομματισμός, άλλο η λειτουργία, σα φυτώριο στελέχη ενός κομματικού μηχανισμού και άλλο η πολιτικοποίηση.

Όταν οι νέοι και οι νέες του ΜέΡΑ25 στα πανεπιστήμια δημιουργήσουν φοιτητική παράταξη και κατέβουν στις φοιτητικές εκλογές, εμείς ως κόμμα θα σταθούμε μακριά, θα απαιτήσουμε από τα μέλη μας, τη νεολαία μας στα πανεπιστήμια, να μη λειτουργήσουν με αυτό τον τρόπο. Να λειτουργήσουν πανεπιστημιακά, πολιτικά, συνεκτικά, σε πλαίσιο συνεργασιών στις σχολές, με θέματα που αφορούν τους φοιτητές, και να μη χρησιμοποιούν την πολιτικοποίηση στο πλαίσιο των σχολών ως ένα μηχανισμό ανέλιξής τους, είτε στο κόμμα μας, είτε σε κάποιο άλλο θεσμό. Ναι λοιπόν στην πολιτικοποίηση, όχι στην κομματικοποίηση, όχι στους κομματικούς σωλήνες και όχι στη δημιουργία εξουσιαστικών μηχανισμών.

 

Υπόθεση Λιγνάδη

Σε ερώτηση σχετικά με την υπόθεση Λιγνάδη και τις αποκαλύψεις της Σοφίας Μπεκατώρου, ο Γ. Βαρουφάκης είπε ότι «ο κ. πρωθυπουργός όταν η Σοφία Μπεκατώρου έκανε τις αποκαλύψεις της πάρα πολύ σωστά την κάλεσε στο Μαξίμου. Όταν όμως άρχισαν οι αποκαλύψεις για την υπόθεση Λιγνάδη, δεν είδα μία πρόσκληση κάποιου από τα θύματα». Πρόσθεσε ότι η στήριξη των θυμάτων σημαίνει μηχανισμούς, σημαίνει τρόπους με τους οποίους να γίνονται οι καταγγελίες χωρίς τα θύματα να νιώθουν ότι καταγγέλλοντας βρίσκονται ακόμη περισσότερο στο μάτι του κυκλώνα, σημαίνει μία λελογισμένη αντιμετώπιση των παιδεραστών, των παιδόφιλων που έχουν καταδικαστεί να μην μπορούν εύκολα να βρουν δουλειά σε χώρους όπου υπάρχουν παιδιά.

Σε ερώτηση τέλος σχετικά με την συνεπιμέλεια των παιδιών, ο κ. Βαρουφάκης απάντησε μεταξύ άλλων, ότι «όταν νομοθετούμε είναι αδύνατον ο νομοθέτης να νομοθετήσει και να επιβάλλει τη σύμπνοια των χωρισμένων, διαζευγμένων γονιών. Το δικαστήριο πρέπει να αποφαίνεται για το τι γίνεται στην περίπτωση που αυτή η σύμπνοια δεν υπάρχει, που υπάρχει πόλεμος, περιπτώσεις κακοποίησης, περιπτώσεις απειλών, βίας.

Η θέση του ΜέΡΑ25, είναι ότι σε αυτές τις περιπτώσεις, όπου υπάρχει σύγκρουση μεταξύ των γονιών και δεν υπάρχει σύμπνοια, δεν μπορεί το δικαστήριο να επιβάλλει τη συνεπιμέλεια των ίσων χρόνων». 

©Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Loading

Play