Το τελευταίο διάστημα πολλά είναι τα «κατηγορώ» του καθηγητή και πρώην υφυπουργού εξωτερικών της κυβέρνησης του Κώστα Καραμανλή, Ιωάννη Βαληνάκη, στο πρόσωπο του Κυριάκου Μητσοτάκη και στο πως η χώρα απαντά στις τουρκικές προκλήσεις
Ο κ. Βαληνάκης, σε πρόσφατες αναρτήσεις του φαίνεται να εμφανίζεται ιδιαίτερα επικριτικός ως προς τον τρόπο με τον οποίο η κυβέρνηση Μητσοτάκη χειρίζεται τα ελληνοτουρκικά.
Ο καθηγητής Διεθνών Σχέσεων υποστηρίζει ότι για πέντε λόγους η Πράγα δεν ήταν επιτυχία. Μεταξύ άλλων, σημειώνει ότι η νέα Ευρωπαϊκή Πολιτική Κοινότητα δεν συμφέρει την Ελλάδα, γιατί ανά εξάμηνο ο Τούρκος πρόεδρος (όπως ζητούσε) θα συζητά θέματα εξωτερικής πολιτικής και ασφάλειας με την ηγεσία της Ε.Ε., που σημαίνει ότι μπαίνει στον προνομιακό μας χώρο, ενώ στην Πράγα μόνο απομονωμένος δεν ήταν.
Αναλυτικά η ανάρτησή του:
- Η νέα Ευρωπαϊκή Πολιτική Κοινότητα δεν συμφέρει την Ελλάδα, ανά εξάμηνο ο Ερντογάν (όπως ζητούσε) θα συζητά εξωτερική πολιτική και ασφάλεια με την ηγεσία της Ε.Ε. (μπαίνει στον πιο προνομιακό μας χώρο!)
- Προσπαθήσαμε ανεπιτυχώς να μην προσκληθεί η Τουρκία.
- Παρά την ευνοϊκή συγκυρία, δεν ζητήσαμε υπογράμμιση “απαραβίαστου συνόρων” στην κοινότητα αξιών που συμβολίζει η Ευρωπαϊκή Πολιτική Κοινότητα.
- Επιλέξαμε συμμετοχή σε πάνελ ενέργειας, όχι ασφάλειας, όπου ο Ερντογάν αλώνισε.
- Και η… “απομόνωσή” του: Κύριος ομιλητής στο δείπνο ηγετών, καμία δήλωση εναντίον Τουρκίας, εναγκαλισμοί με όλους».
Επιτυχία η #Πράγα; 1.Η νέα Ευρ.Πολιτ.Κοινότητα δεν συμφέρει την 🇬🇷: ανά 6μηνο ο #Ερντογάν (όπως ζητούσε)θα συζητά εξωτερ.πολιτική & ασφάλεια με ηγεσία ΕΕ (μπαίνει στον πιο προνομιακό μας 🇪🇺χώρο!). 2.Προσπαθήσαμε ανεπιτυχώς η 🇹🇷 να μην προσκληθεί.3.Παρά ευνοική συγκυρία (🇺🇦) δεν/1
— Γιάννης Βαληνάκης (@ivalinakis) October 9, 2022
Ο κ. Βαληνάκης αναφέρει μεταξύ άλλων ότι η Ελλάδα απέτυχε, πάντα κατά τον ίδιο, να εμποδίσει την συμμετοχή της Τουρκίας στην άτυπη Σύνοδο Κορυφής, ότι η κυβέρνηση δεν ζήτησε υπογράμμιση του “απαραβίαστου των συνόρων” στην κοινότητα των ευρωπαϊκών αξιών που συμβολίζει η Ευρωπαϊκή Πολιτική Κοινότητα και ότι ο Ερντογάν ήταν κύριος ομιλητής στο δείπνο των ηγετών, όπου αντάλλαξε “εναγκαλισμούς με όλους”. Ο πρώην υφυπουργός Εξωτερικών τονίζει επίσης ότι “δεν καταφέραμε να αποσπάσουμε κάποια δήλωση εναντίον της Τουρκίας”.
Σε άλλη πρόσφατη τοποθέτηση του, εμμένει στην θέση ότι έπρεπε να αποκλειστεί η Τουρκία από την Σύνοδο Κορυφής της Πράγας, καθώς θα έπρεπε να είχε τεθεί ως προαπαιτούμενο το απαραβίαστο των συνόρων και να προσκληθούν όσοι ασπάζονται τις ευρωπαϊκές αξίες.
Στην #Πράγα έπρεπε να προσκληθούν όσοι ασπάζονται τις ευρωπαικές αξίες με 1η το απαραβίαστο συνόρων.Κακώς δεν τέθηκε ως προυπόθεση.Επιπλέον ο #Ερντογάν παζαρεύει ανταλλάγματα για τυχόν συμμετοχή +για συνάντηση με Π/Θ μας.Νομίζουμε ότι θα’ρθει χωρίς όρους; Βλ.www.valinakis.gr pic.twitter.com/er3WGyuODm
— Γιάννης Βαληνάκης (@ivalinakis) October 3, 2022
Σχολιάζοντας την συμφωνία Τουρκίας-Λιβύης, ο κ. Βαληνάκης έριξε εμμέσως τα βέλη του προς την κυβέρνηση, αναφέροντας πως “δεν αρκούν οι ενημερώσεις τρίτων και οι φραστικές καταδίκες από ΗΠΑ και ΕΕ”, ζητώντας πρακτικά μέτρα αποτροπής και κυρώσεις κατά της Τουρκίας.
Ίσως μετά τη νέα συμφωνία🇹🇷με #Λιβύη αντιληφθούμε ότι δεν αρκούν οι «ενημερώσεις» τρίτων +φραστικές καταδίκες #ΕΕ+ #ΗΠΑ. Ανάγκη για πρακτικά μέτρα αποτροπής + #κυρώσεις.Οι 🇬🇷θεωρίες περί 🇹🇷 «μπλόφας» δεν συμβάλλουν στην αναγκαία προετοιμασία!Βλ.iEidiseis: https://t.co/7pLTlX4FTg
— Γιάννης Βαληνάκης (@ivalinakis) October 5, 2022
Τέλος, σε άλλη ανάρτηση του, ζητάει την σύγκληση του ΚΥΣΕΑ για να υπάρξει καλύτερος συντονισμός στα ελληνοτουρκικά ανάμεσα σε Μαξίμου, ΥΠΕΞ και ΓΕΕΘΑ. Παράλληλα, σχολιάζει αρνητικά την μη ίδρυση του Εθνικού Συμβουλίου Ασφαλείας, κάτι που αποτελούσε και προεκλογική δέσμευση του Κυριάκου Μητσοτάκη. “Θεωρούνται περιττά;” ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Βαληνάκης.
Απορίες: παρά τις κρίσεις με τ/λιβυκό μνημόνιο, #Έβρος,#Ορουτς_Ρέις,#Ουκρανία, +απειλές κατά νησιών, ακόμη δεν ιδρύθηκε το Συμβούλιο Εθν.Ασφάλειας (προεκλογ. αλλά & πρόσφατη εξαγγελία του Π/Θ).Ούτε το #ΚΥΣΕΑ συγκαλείται για συντονισμό #Μαξίμου, #ΥΠΕΞ, #ΓΕΕΘΑ. Θεωρούνται περιττά;
— Γιάννης Βαληνάκης (@ivalinakis) September 27, 2022
Δείτε επίσης: Τσαβούσογλου: «Είμαστε υποχρεωμένοι να προστατέψουμε τα συμφέροντα και τα δικαιώματα της Τουρκίας»