Ο ισχύων νόμος του ειδικού χωροταξικού για τις ΑΠΕ ισχύει παντού

Ο ισχύων νόμος του ειδικού χωροταξικού για τις ΑΠΕ ισχύει παντού

«Ο ισχύων νόμος αναφέρει το θεσμικό πλαίσιο που αφορά το ειδικό χωροταξικό για τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας. Ισχύει παντού, θα ισχύσει και στα Κύθηρα. Αυτό να το θεωρείτε δεδομένο και δεν έχει αλλάξει» τόνισε ο υφυπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας Νίκος Ταγαράς, απαντώντας σε σχετική επίκαιρη ερώτηση του βουλευτή του ΜέΡΑ 25 Κρίτωνα Αρσένη.

Ο υφυπουργός ανέφερε πως η τροποποίηση αυτού του ειδικού χωροταξικού πλαισίου για τις ΑΠΕ, στόχο έχει «να είναι ακόμη πιο αυστηρό και πιο συγκεκριμένο το πλαίσιο, θέτοντας προτεραιότητες σε ό,τι αφορά την ανάπτυξη αιολικών πάρκων σε όλη την Ελλάδα».

Υπογράμμισε την συμβολή των ΑΠΕ στη συνολική παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας στην πατρίδα μας, λέγοντας πως «όλα αυτά προσαρμόζονται και στο εθνικό σχέδιο για την ενέργεια, το κλίμα, αλλά και σε θέματα προστασίας του περιβάλλοντος». Επιδιώκουμε, ανέφερε «όλα αυτά να μπουν σε τάξη». Για τις ειδικές περιβαλλοντικές μελέτες σε προστατευόμενες περιοχές, είπε ότι «οι χρήσεις που θα οριστούν θα κατισχύουν όλων των άλλων χρήσεων από όλους τους άλλους σχεδιασμούς. Είναι κρίσιμη αυτή η παράμετρος. Και σε έναν χρόνο, έτσι είναι το χρονοδιάγραμμα, θα έχουν ολοκληρωθεί με Προεδρικό Διάταγμα προκειμένου να υπάρχει ασφάλεια δικαίου».

Απαντώντας στον βουλευτή του ΜέΡΑ 25 σχετικά με βεβαιώσεις παραγωγής που έχουν εκδοθεί από την ΡΑΕ, ο υφυπουργός είπε πως αυτές «δεν σημαίνουν κατ’ ανάγκην ότι στο τέλος θα δοθεί έγκριση για άδεια κατασκευής και λειτουργίας ενός αιολικού πάρκου». Η έγκριση δίνεται από την διεύθυνση Περιβαλλοντικής Αδειοδότησης η οποία τελικά κρίνει το εάν πληρούνται τα κριτήρια του νόμου και του ισχύοντος θεσμικού πλαισίου. Αν δεν πληρούνται, δεν θα δοθεί απόφαση έγκρισης περιβαλλοντικών όρων, και δεν θα προχωρήσει η επένδυση. Για δε τους αρχαιολογικούς χώρους, το ισχύον θεσμικό πλαίσιο αναφέρει για πλήρη απαγόρευση στη Ζώνη Α΄ των αρχαιολογικών χώρων, όπως υπάρχει και μια σειρά από άλλους περιορισμούς, όπως οι αποστάσεις από όρια οικισμών, από δρόμους, από ευαίσθητους χώρους.

Ο βουλευτής του ΜέΡΑ 25 Κρίτων Αρσένης κατήγγειλε παραβίαση του χωροταξικού των ΑΠΕ από την έκδοση άδειας παραγωγής αιολικών πάρκων μέσα στις ζώνες απαγόρευσης εγκατάστασης στα Κύθηρα, καθώς γειτνιάζουν με τον αρχαιολογικό χώρο της καστροπολιτείας της Παλαιόχωρας Κυθήρων, του παραδοσιακού οικισμού του Μυλοποτάμου και των οικισμών Κουσουνάρι, Λαζαριάνικα και Ρίζες. Ανέφερε πως πλήθος πολιτών, ο δήμος και η επιτροπή Εγχωρίου Περιουσίας Κυθήρων και Αντικυθήρων, έκαναν ένσταση στη ΡΑΕ βασιζόμενοι και στην παραβίαση των περιοχών αποκλεισμού και ζωνών ασυμβατότητας του υφιστάμενου χωροταξικού πλαισίου.

Ο βουλευτής ανέφερε μεταξύ άλλων, ότι το χωροταξικό των ΑΠΕ παραβιάστηκε επίσημα κατά την πρόσφατη έγκριση από την διυπουργική επιτροπή των 8 νέων αιολικών στην Εύβοια, ενώ ο πρώην υφυπουργός της κυβέρνησης, Δ. Οικονόμου, είχε δεσμευτεί ότι λόγω των αρνητικών γνωμοδοτήσεων θα απορριφθεί το αιολικό στη Σαμοθράκη.

Τόνισε πως η Ελλάδα βρίσκεται στον προθάλαμο του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου για το θέμα της αδειοδότησης αιολικών σε προστατευόμενες περιοχές και είπε πως «είναι προφανές ότι δεν σας ενδιαφέρει η προστασία της φύσης και η αντιμετώπιση της κλιματικής κρίσης» αλλά αντίθετα «επιλέγετε να καταστρατηγήσετε κάθε ευρωπαϊκό και ελληνικό θεσμικό πλαίσιο και να χωροθετήσετε αιολικά σε κάθε βουνό, ραχούλα, αρχαιολογικό χώρο και παραδοσιακό οικισμό».

©Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Loading

Play