«Σίγουρα θα ήθελα ένα επιτροπείο που θα αναδεικνύει την πρόοδο της Ελλάδας οικονομικά, αλλά και τη στρατηγική θέση της Ελλάδας στη νοτιοανατολική πλευρά της Ευρώπης και του ΝΑΤΟ», δήλωσε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης σε συνέντευξή του στο Politico.
Ερωτούμενος εάν η Ελλάδα αναζητά τη θέση του επιτρόπου για τη Μεσόγειο, ο πρωθυπουργός απάντησε: «Δεν μπορώ να το διαπιστώσω αυτό, αλλά υπάρχουν άλλοι τομείς που μας ενδιαφέρουν. Είμαι βέβαιος όμως ότι η ιδέα ενός επιτρόπου για τη Μεσόγειο είναι θετική. Πιθανόν να προέλθει από μια μεσογειακή χώρα. Δεν δίνω προτεραιότητα διότι υπάρχουν άλλοι τομείς που μπορεί να ενδιαφέρουν εξαιρετικά για μας και στο τέλος είναι μια απόφαση του προέδρου».
Το Politico αναφέρει ότι για τη θέση επιτρόπου ακούγονται ονόματα όπως ο περιφερειάρχης Κεντρικής Μακεδονίας, Απόστολος Τζιτζικώστας και η υπουργός Εργασίας Νίκη Κεραμέως. Τονίζεται ότι μετά την αποδυνάμωση του Γάλλου προέδρου Εμανουέλ Μακρόν και του Γερμανού καγκελαρίου Όλαφ Σολτς, καθώς και την αποχώρηση από το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο των Ρουτ και ντε Κρόο, ο Έλληνας πρωθυπουργός ενδέχεται να αναδειχθεί ως πρώτος σειράς ως «ηγέτης των ηγετών», όπως αναφέρει το άρθρο.
Στην ίδια συνέντευξη, ο πρωθυπουργός υπογράμμισε την προσπάθειά του να λάβει αποφάσεις που ενισχύουν την Ευρώπη, υπερασπίζοντας την «ανοιχτή» προσέγγισή του στην διαχείριση του θέματος των υποκλοπών. Προέβη επίσης σε δηλώσεις σχετικά με τις προκλήσεις που αντιμετωπίζει η Ευρώπη σχετικά με το κλίμα, την ανταγωνιστικότητα και την άμυνα.
Συνολικά, το μήνυμα που περνάει είναι η αναγνώριση της σημασίας της συνεργασίας και της δράσης σε επίπεδο Ευρώπης, με στόχο την ενίσχυση της στρατηγικής αυτονομίας και της δυνατότητας χρηματοδότησης σημαντικών έργων στον τομέα της άμυνας.
«Πέντε χρόνια αποτελούν σημαντική περίοδο στην πολιτική», ανέφερε απαντώντας σε φήμες που τον έφερναν ως εναλλακτική επιλογή στην κας. Φον Ντερ Λάιεν, σε περίπτωση απουσίας υποστήριξης για μια δεύτερη θητεία.
ΦΩΤΟ ΑΡΧΕΙΟΥ