Η ρωσική διπλωματία ενθάρρυνε σήμερα μια συντονισμένη επιστροφή των Ηνωμένων Πολιτειών και του Ιράν στη συμφωνία για το πυρηνικό πρόγραμμα του Ιράν που είχε επιτευχθεί το 2015, αν και οι δύο πλευρές εξακολουθούν να αρνούνται να κάνουν το πρώτο αποφασιστικό βήμα για να σώσουν τη συμφωνία αυτή.
Η Ρωσία θεωρεί ότι είναι εφικτό να υπάρξουν συγχρονισμένα βήματα και από το Ιράν και από τις ΗΠΑ ώστε να αποκατασταθεί το Κοινό Ολοκληρωμένο Σχέδιο Δράσης(ΚΟΣΔ) για το ιρανικό πυρηνικό πρόβλημα, δήλωσε σήμερα ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών Σεργκέι Λαβρόφ κατά την διάρκεια κοινής συνέντευξης τύπου με τον υπουργό Εξωτερικών και διεθνούς συνεργασίας των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων (ΗΑΕ) Αμπντάλ μπεν Ζαΐντ Αλ Ναχαγιάμ, χαιρετίζοντας παράλληλα την απόφαση της Ουάσιγκτον να επιστρέψει στο πυρηνικό πρόγραμμα του Ιράν.
«Για να λυθεί αυτό το άμεσο ζήτημα , θεωρούμε ότι είναι καθ’ όλα εφικτό να υπάρξουν συγχρονισμένες, ταυτόχρονες πρωτοβουλίες σταδιακά, τις οποίες πρέπει να λάβουν οι Ιρανοί και οι ΗΠΑ. Γιατί αν αυτή την στιγμή εμείνουμε στο ποιος θα πρέπει να επιστρέψει πρώτος στην τήρηση των δεσμεύσεων του, το παζάρι μπορεί να συνεχισθεί επ’ άπειρον», δήλωσε ο Λαβρόφ.
Ο Λαβρόφ δήλωσε ότι η Μόσχα χαιρετίζει την πρόθεση της Ουάσιγκτον να επιστρέψει στη συμφωνία για το πυρηνικό πρόγραμμα του Ιράν. «Η ίδια (πρόθεση) δεν έχει ακόμη υλοποιηθεί, επειδή στις ΗΠΑ, όπως αντιλαμβάνομαι, αυτή τη στιγμή συντελείται μια διαδικασία για το πώς μπορεί να γίνει αυτό. Υπάρχουν εκείνοι που λένε όλο και πιο δυνατά ότι το ΚΟΣΔ πρέπει να αναβιώσει σε ανανεωμένη, εκσυγχρονισμένη μορφή. Όπως γνωρίζετε, αναφέρονται στην αναγκαιότητα να συζητηθεί το πυραυλικό πρόγραμμα του Ιράν, η περιφερειακή πολιτική που ακολουθεί το Ιράν με τις γειτονικές χώρες και γενικά στην περιοχή της Μέσης Ανατολής και της Βορείου Αφρικής».
Ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών δήλωσε ότι η διεξαγωγή διάσκεψης με θέμα την ασφάλεια στην περιοχή του Περσικού που προτείνει η Ρωσία θα μπορούσε να γίνει το πεδίο όπου θα μπορούσε να συζητηθεί η αποκατάσταση της συμφωνίας για το πυρηνικό πρόγραμμα του Ιράν.
Οι Ηνωμένες Πολιτείες με απόφαση του Αμερικανού πρώην προέδρου Ντόναλντ Τραμπ, αποσύρθηκαν το 2018 από τη διεθνή συμφωνία του 2015 για το πυρηνικό πρόγραμμα του Ιράν, η οποία θα εμπόδιζε το Ιράν να αποκτήσει ατομική βόμβα, καθώς την θεώρησαν ανεπαρκή και έθεσαν εκ νέου σε ισχύ όλες τις κυρώσεις κατά του Ιράν.
Η Τεχεράνη σε αντίποινα άρχισε να αποδεσμεύεται από τους περιορισμούς που έθετε η εν λόγω συμφωνία για το πυρηνικό της πρόγραμμα.
Ο νέος Αμερικανός πρόεδρος, Τζο Μπάιντεν, δήλωσε ότι είναι έτοιμος να επιστρέψει στη συμφωνία «εάν» το Ιράν επιστρέψει στην συμφωνία και τηρήσει τις δεσμεύσεις του.
Την περασμένη εβδομάδα, οι Ηνωμένες Πολιτείες δήλωσαν ότι είναι ακόμη «έτοιμες να συναντήσουν το Ιράν» για να σώσουν την πυρηνική συμφωνία, παρά την άρνηση της Τεχεράνης, η οποία θεωρεί ότι ο χρόνος δεν είναι ακόμη «κατάλληλος».