Η συνάντηση Τραμπ-Μητσοτάκη στον Λευκό Οίκο βρέθηκε στο επίκεντρο της συζήτησης στις αρμόδιες επιτροπές της Βουλής που επεξεργάστηκαν το νομοσχέδιο του υπουργείου Εξωτερικών με τίτλο «Ρυθμίσεις για την αποχώρηση του Ηνωμένου Βασιλείου από την Ευρωπαϊκή Ένωση».
Αυτό που έχει πολύ μεγάλη σημασία είναι ότι η σχέση ΗΠΑ-Ελλάδας, έτσι όπως περιγράφηκε από τον Πρόεδρο Τραμπ, βρίσκεται στο καλύτερο δυνατό επίπεδο των τελευταίων ετών, τόνισε ο παριστάμενος αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών Μιλτιάδης Βαρβιτσιώτης, απαντώντας στην κριτική βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ για επίσκεψη «κατώτερης των προσδοκιών».
Σε μια δύσκολη περίοδο για τα εθνικά μας θέματα, ο Κυριάκος Μητσοτάκης απέδειξε χθες με τη στάση του ότι έχει και λόγο και ρόλο, διότι θέτει με παρρησία το θέμα της υπεράσπισης των κυριαρχικών μας δικαιωμάτων, ενώ έχει πλέον καταστεί και ο ίδιος και η χώρα ένας αξιόπιστος εταίρος και για τους υπερατλαντικούς μας φίλους και για τους Ευρωπαίους εταίρους μας, τόνισε ο κ. Βαρβιτσιώτης.
Όπως σημείωσε ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών, «δεν είμαστε στη φάση κατά την οποία ο Έλληνας πρωθυπουργός να βρίσκεται στη δυσάρεστη θέση, όπως βρέθηκε ο κ. Τσίπρας, να δηλώνει μεταμέλεια για προηγούμενες δηλώσεις του για τον Πρόεδρο Τραμπ. Είμαστε στην περίοδο κατά την οποία η υπεράσπιση των δικαιωμάτων μας, η ανάδειξη της χώρας μας ως πυλώνα σταθερότητας στην περιοχή, η καλλιέργεια πολυμερών σχέσεων με όλες τις χώρες της περιοχής, και βέβαια η σταθερότητα με την οποία υπηρετούμε τις στρατηγικές σχέσεις μας με τις ΗΠΑ, αποτελούν βασικούς άξονες της εξωτερικής μας πολιτικής, τόνισε ο κ. Βαρβιτσιώτης: «Αυτό φάνηκε ξεκάθαρα εχθές» είπε ο υπουργός και συνεχίζοντας σκωπτικά είπε «σε όσους ανέμεναν θεαματικά αποτελέσματα ή θεαματική ανατροπή του παγκόσμιου σκηνικού από μια επίσκεψη στο Λευκό Οίκο, θα έλεγα ότι μάλλον καλλιεργούσαν φρούδες ελπίδες…».
Ο κ. Βαρβιτσιώτης υπογράμμισε τον ρόλο των ΗΠΑ στην περιοχή, σημειώνοντας ότι συμμετέχουν μέσα από το σχήμα 3+1, στον άξονα Ελλάδας-Κύπρου-Αιγύπτου, και βεβαίως, με τις δηλώσεις τους έχουν εκδηλώσει την υποστήριξή τους προς τη συμφωνία του αγωγού της Ανατολικής Μεσογείου (East Med): Δεν περιμέναμε από τον Πρόεδρο Τραμπ να πει κάτι διαφορετικό από αυτά που είπε ο εκπρόσωπος του Στέητ Ντηπάρτμεντ την προηγούμενη εβδομάδα όταν χαιρέτησε την υπογραφή του East Med, και βεβαίως να πει κάτι διαφορετικό από τον υπουργό Εξωτερικών που συμμετείχε στην προηγούμενη σύνοδο της τριμερούς στο Κάιρο, επισήμανε ο κ. Βαρβιτσιώτης.
Απευθυνόμενος κυρίως στην αξιωματική αντιπολίτευση, ο κ. Βαρβιτσιώτης είπε ότι όσοι θέλουν να δημιουργήσουν μια εικόνα ότι ήταν μία επίσκεψη κατώτερη των προσδοκιών, ξεχνούν τρία βασικά πράγματα: Την αστάθεια που επικρατεί στην περιοχή, ότι δεν είναι απομονωμένη η επίσκεψη αυτή από το διεθνές σκηνικό, αλλά εντάσσεται σε ένα διπλωματικό μαραθώνιο στον οποίο έχει επιδοθεί η χώρα μας και το τρίτο που ξεχνούν και κρίνουν εξ ιδίων τα αλλότρια, είναι ότι για εμάς η στρατηγική σχέση με τις ΗΠΑ, δεν είναι ένα νέο στοιχείο στην πολιτική μας, και υπήρξε πάντα για αυτή την παράταξη, ακρογωνιαίος λίθος της εξωτερικής πολιτικής της χώρας.
Ως αποτυχημένη προσπάθεια προώθησης των ελληνικών θέσεων περιέγραψε τη μετάβαση του πρωθυπουργού στις ΗΠΑ, ο τέως υπουργός Εξωτερικών, Γιώργος Κατρούγκαλος. Η συνάντηση με τον Πρόεδρο Τραμπ δυστυχώς δεν ήταν επιτυχία, αλλά υποχώρηση. Προχώρησε σε σημαντικές παραχωρήσεις προς την άλλη πλευρά, όπως για παράδειγμα, η υποστηρικτική δήλωση για την δολοφονία Σουλεϊμανί ή η προσχώρηση στη θέση των ΗΠΑ για το 5G, χωρίς να πάρει τίποτα, ούτε υποστήριξη των ελληνικών θέσεων σε σχέση με τις τουρκικές προκλήσεις, ούτε και υποστήριξη για τον αγωγό East Μed είπε ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ. Αν αντιπαραβάλει κανείς την πολύ επιτυχημένη επίσκεψη Τσίπρα στην Αμερική το 2017 με τη χθεσινή του κ. Μητσοτάκη είναι πράγματι «η μέρα την νύχτα» εκτίμησε ο κ. Κατρούγκαλος.
Για βιασύνη του πρωθυπουργού να πάρει θέση στο θέμα της εκτέλεσης Σουλεϊμανί, μίλησε η κοινοβουλευτική εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ, Μαριλίζα Ξενογιαννακοπούλου, περιγράφοντας την εικόνα από τη συνάντηση Τραμπ-Μητσοτάκη ως «κατώτερη των προσδοκιών». Σύμφωνα με την ίδια, η θέση Μητσοτάκη ξεπερνά και τη συντηρητική θέση των Ευρωπαίων ηγετών και παρατήρησε ότι τις επόμενες ημέρες συνεδριάζει το συμβούλιο των υπουργών Εξωτερικών της ΕΕ για τη χάραξη ενιαίας γραμμής. Μίλησε επίσης για «βροντερή σιωπή» Τραμπ για ζητήματα που άπτονται των ελληνοτουρκικών ή της γεωπολιτικής σταθερότητας της περιοχής μας.
Σχολιάζοντας την τοποθέτηση της κ. Ξενογιαννακοπούλου, η βουλευτής της ΝΔ Μ. Γιαννάκου σημείωσε ότι, πριν καν γίνει η ενημέρωση των αρχηγών από τον πρωθυπουργό για την επίσκεψή του στις ΗΠΑ, δεν πρέπει να παριστάνουμε τους παρατηρητές κάνοντας σχόλια. Η συνάντηση είχε «πολλά ντεσού» για τα οποία θα ενημερωθούν οι αρχηγοί, σημείωσε η κ. Γιαννάκου.
Για εκκωφαντική σιωπή Τραμπ στην επιθετικότητα της Τουρκίας στην ανατολική Μεσόγειο, έκανε λόγο ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΚΚΕ, Νίκος Καραθανασόπουλος.