Η διασφάλιση της ενεργειακής αυτονομίας των κρατών που ωφελούνται από αυτήν αποτελεί, στην ουσία, εγγύηση για την ελευθερία των λαών να κάνουν επιλογές απαλλαγμένες από εκβιασμούς, τόνισε ο υπουργός Επικρατείας, Μάκης Βορίδης, στο συνέδριο του Economist, κατά τη διάρκεια της συνεδρίας με θέμα: Πόσο σημαντικός είναι ο ρόλος της Αλεξανδρούπολης σε ταραγμένες εποχές – Τελευταίες ενεργειακές προτεραιότητες των ΗΠΑ για τη ΝΑ Ευρώπη – Συνέργειες και στρατηγικές συνεργασίες σε εξέλιξη.
Αυτό που κάνουμε, αν και φαίνεται ότι αφορά μόνο την ενέργεια, στην πραγματικότητα αφορά την ελευθερία και τη δημοκρατία, ώστε οι πολίτες αυτών των χωρών να μπορούν να αποφασίζουν ελεύθερα για το μέλλον τους. Υπηρετούμε λοιπόν ένα βαθύτερο ηθικοπολιτικό σχέδιο, το οποίο πρέπει να εξηγούμε και στην Ελλάδα, ότι αυτό είναι κάτι πολύ μεγαλύτερο και σημαντικότερο, που σχετίζεται με τις αξίες της Ευρωπαϊκής Ένωσης και της Ελλάδας. Αυτές τις αξίες υπηρετούμε με την διασφάλιση της ενεργειακής αυτονομίας και ασφάλειας.
Ο κ. Βορίδης αναφέρθηκε στους σχεδιασμούς για τρία σημαντικά έργα στη Βόρεια Ελλάδα: το σταθμό υγροποιημένου αερίου της Αλεξανδρούπολης, το διασυνδετήριο αγωγό Ελλάδας – Βουλγαρίας και τον Διαδριατικό αγωγό φυσικού αερίου προς την Ιταλία, υπογραμμίζοντας ότι αυτά στοχεύουν στην εξασφάλιση της ενεργειακής αυτονομίας και της ασφάλειας στην ευρύτερη περιοχή.
Αυτό είναι ένα μάθημα που δεν πρέπει να ξεχνάμε. Ακόμη και αν θεωρούσαμε ότι θα μπορούσαμε να επιλύσουμε το θέμα της Ουκρανίας και να σταματήσει ο πόλεμος, αυτό το μάθημα είναι σημαντικό για το μέλλον, καθώς δεν αποκλείεται να επαναληφθεί, ανέφερε ο κ. Βορίδης.
Ο υπουργός τόνισε επίσης ότι η Ελλάδα έχει θέσει ως προτεραιότητα την καθαρή ενέργεια και πρόσθεσε: Αυτή είναι μια δεύτερη συζήτηση που πρέπει να συνδυάσουμε, ενσωματώνοντας περιβαλλοντικές και γεωπολιτικές προτεραιότητες. Η στρατηγική αυτή περιλαμβάνει την αναγκαιότητα για καθαρή ενέργεια και την απανθρακοποίηση, καθώς και την ανάγκη διαφοροποίησης του ενεργειακού μείγματος, με προτεραιότητα στις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας και την αξιοποίηση του φυσικού αερίου.
Ο υπουργός αναφέρθηκε σε όλο το πλέγμα έργων υποδομής, που μπορεί να αναδείξει την Αλεξανδρούπολη σε κόμβο μεταφοράς ενέργειας στην Ανατολική Ευρώπη και τόνισε τη σημασία της καθαρής στρατηγικής και του περιβαλλοντικού σχεδιασμού του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη. Η Αλεξανδρούπολη αποκτάει νέο ρόλο και γεωπολιτική βαρύτητα, καλύπτοντας πραγματικές ανάγκες.
Ο υφυπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ για ενεργειακούς πόρους, Geoffrey Pyatt, υπογράμμισε την επιτυχία της Ευρώπης στην απεξάρτησή της από τη Ρωσία, τονίζοντας τον ρόλο του υγροποιημένου αερίου από την Αμερική στην προσπάθεια αυτή. Η ενεργειακή απεξάρτηση θα έχει ολοκληρωθεί έως το 2027, σημείωσε ο κ. Pyatt, προσθέτοντας ότι η Ελλάδα διαδραματίζει ηγετικό ρόλο σε αυτήν την προσπάθεια.
Ο κ. Pyatt αναφέρθηκε στη συνεργασία που είχε ως πρέσβης στην Ελλάδα, χαρακτηρίζοντας τον σταθμό της Αλεξανδρούπολης ως στρατηγικής σημασίας. Αυτό είναι το όραμα που στηρίζουμε και συνδυάζεται με τους στόχους της κυβέρνησης του κ. Μητσοτάκη, να καταστήσει την Ελλάδα ενεργειακό κόμβο για την Ανατολική Ευρώπη.
Τέλος, ο CEO του Οργανισμού Λιμένος της Αλεξανδρούπολης, Κωνσταντίνος Χατζηκωνσταντίνου, σημείωσε ότι η Αλεξανδρούπολη αναδεικνύεται ως ενεργειακός και εμπορικός κόμβος, με προοπτικές ανάπτυξης και διεθνούς επενδυτικού ενδιαφέροντος, τονίζοντας την ανάγκη δημιουργίας ενός μεγάλου διαμετακομιστικού κέντρου.