Ο μεγαλύτερος φόβος του Κυριάκου Μητσοτάκη και η «μάχη» του προϋπολογισμού

Ο μεγαλύτερος φόβος του Κυριάκου Μητσοτάκη και η «μάχη» του προϋπολογισμού

Διανύοντας τα πρώτα μέτρα μιας παρατεταμένης προεκλογικής περιόδου ο μεγαλύτερος φόβος του Κυριάκου Μητσοτάκη είναι η χαλάρωση που προκαλεί το σταθερό δημοσκοπικό προβάδισμα της Νέας Δημοκρατίας.

Ο Πρωθυπουργός ξέρει ότι ο μεγαλύτερος αντίπαλός του είναι ο κακός εαυτός των υπουργών και των βουλευτών του, γι’ αυτό επιμένει να ζητά από όλους να έχουν τα μάτια τους… δεκατέσσερα και την προσοχή τους στραμμένη στην οικονομία. Εκεί όπου όλα είναι έτοιμα για τη «μάχη» του προϋπολογισμού.

Η συζήτηση επί του προσχεδίου ξεκίνησε στη Διαρκή Επιτροπή Οικονομικών Υποθέσεων της Βουλής, με τον προϋπολογισμό του 2023 να είναι ο πρώτος τα τελευταία 12 χρόνια που καταρτίζεται εκτός πλαισίου μνημονιακής επιτήρησης. Αυτό δεν σημαίνει ότι τα πράγματα γίνονται ευκολότερα για το οικονομικό επιτελείο αλλά, όπως λένε κυβερνητικοί αξιωματούχοι, «μεγιστοποιεί την εθνική ευθύνη απέναντι στις θυσίες που όλοι κάναμε». Με λίγα λόγια, η Κυβέρνηση θα προχωρήσει «σεμνά και ταπεινά» πετυχαίνοντας καθημερινά μικρούς μα αναγκαίους στόχους προκειμένου να μην επιστρέψουμε στα… παλιά.

Συνεργάτες του Χρήστου Σταϊκούρα εξηγούν ότι ο νέος προϋπολογισμός καταρτίζεται σε συνθήκες παγκόσμιας αβεβαιότητας, καθώς συνεχίζεται η ρωσική εισβολή στην Ουκρανία και ο ενεργειακός πόλεμος που έχει κηρύξει ο Ρώσος Πρόεδρος στην Ευρώπη. Γι’ αυτό ο μεγάλος στόχος του Μεγάρου Μαξίμου είναι να διατηρηθεί η δημοσιονομική ισορροπία ώστε να υπηρετηθεί την ανάπτυξη, αλλά και να υποστηριχθεί ένα ευρύ φάσμα παρεμβάσεων για την ανακούφιση των πολιτών και ιδίως των οικονομικά αδύναμων.

Οι οικονομικοί στόχοι που τίθενται για το 2023 είναι σαφείς, αφού η χώρα καλείται να ανταποκριθεί στις δημοσιονομικές υποχρεώσεις της για την η επίτευξη επενδυτικής βαθμίδας. Επιδιώκεται, παράλληλα η διατήρηση της αναπτυξιακής δυναμικής της χώρας τη στιγμή που ολόκληρη η Ευρώπη θα πιέζεται από τις υφεσιακές τάσεις της ενεργειακής κρίσης. Εκτιμάται μάλιστα ότι η ανάπτυξη στη χώρα μας το 2023, θα κινηθεί 2,1% πολύ πιο πάνω από το μέσο όρο στην Ευρωζώνη. Διασφαλίζονται ταυτόχρονα, τα περιθώρια για μόνιμα μέτρα, αλλά και έκτακτες παρεμβάσεις στήριξης της κοινωνίας.

Κανονικά τα μέτρα που εξαγγέλθηκαν από τη ΔΕΘ

Εκείνο που έχει ξεχωριστή πολιτική σημασία είναι ότι στον προϋπολογισμό του 2023 η Κυβέρνηση περιλαμβάνει το σύνολο των μέτρων, ύψους 3,5 δισ. ευρώ, που εξαγγέλθηκαν από τον Πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη στη Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης. Επιπλέον προβλέπεται επιπλέον 1 δισ. ευρώ για έκτακτες δαπάνες αντιμετώπισης της ενεργειακής κρίσης.

Στα μέτρα αυτά περιλαμβάνονται:
–1ον: Η οριστική κατάργηση της εισφοράς αλληλεγγύης για όλους. Οριστικοποίηση δηλαδή της αναστολής που ισχύει για τον ιδιωτικό τομέα και επέκταση στο Δημόσιο και στους συνταξιούχους.
–2ον. Η αύξηση των συντάξεων από την 1η του 2023 που εκτιμάται στο 7%. Ύστερα από πολλά χρόνια, σχεδόν 2,5 εκατομμύρια συνταξιούχοι από τα συνολικά 2,6 εκατομμύρια θα δουν για πρώτη φορά αύξηση στις συντάξεις τους.
–3ον. Η μονιμοποίηση της μείωσης κατά τρεις ποσοστιαίες μονάδες των ασφαλιστικών εισφορών περίπου 2,2 εκατ. εργαζομένων του ιδιωτικού τομέα.
–4ον. Η αναμόρφωση του ειδικού μισθολογίου των 20.000 γιατρών του Εθνικού Συστήματος, από την 1η Ιανουαρίου 2023, με αύξηση του βασικού μισθού, του επιδόματος νοσοκομειακής απασχόλησης και του επιδόματος θέσης ευθύνης, που μεσο-σταθμικά εκτιμάται στο 10%.
–5ον. Η διάθεση επιπλέον 180 εκατ. ευρώ για την κάλυψη του μισθολογικού κόστους έκτακτου υγειονομικού προσωπικού.
–6ον.Μισθολογικές παρεμβάσεις για τη στήριξη των στελεχών των Ενόπλων Δυνάμεων. Αφορούν: Τη μισθολογική εξέλιξη Εθελοντών Μακράς Θητείας και Οπλιτών Βραχείας Ανακατάταξης. Την επέκταση της μάχιμης πενταετίας ένστολων και σε λοιπές κατηγορίες προσωπικού. Την καταβολή της ειδικής αποζημίωσης για τη νυχτερινή απασχόληση των στελεχών των Ενόπλων Δυνάμεων. Την ειδική πρόσθετη αμοιβή για πληρώματα πολεμικών πλοίων.
–7ον.Κατάργηση της ειδικής εισφοράς 1% υπέρ του Ταμείου Πρόνοιας Δημοσίων Υπαλλήλων.
–8ον. Αύξηση του φοιτητικού επιδόματος στα 1.500 ευρώ και για συγκατοίκηση στα 2.000 ευρώ.
–9ν. Επέκταση του επιδόματος μητρότητας στον ιδιωτικό τομέα από τους 6 στους 9 μήνες.
–10ον.Παράταση της αναστολής του Φ.Π.Α. για νέες οικοδομές.
–12ον.Παράταση του μειωμένου Φ.Π.Α. σε υπηρεσίες μεταφοράς προσώπων και διάθεσης μη αλκοολούχων ποτών και ροφημάτων, καθώς και στα εισιτήρια κινηματογράφων, θεατρικών παραστάσεων και συναυλιών, στα γυμναστήρια, τις σχολές χορού και το τουριστικό πακέτο.
–12ον. Εφαρμογή του πλαισίου δράσεων για τη νέα στεγαστική πολιτική, με επίκεντρο τη νέα γενιά, όπως εξαγγέλθηκε από τον Πρωθυπουργό στη Δ.Ε.Θ.

Δείτε επίσης: Δημοσκόπηση Alco: 8,3% η διαφορά μεταξύ ΝΔ και ΣΥΡΙΖΑ – Πως επηρεάζουν την κοινωνία ακρίβεια, θέρμανση και ελληνοτουρκικά

Loading