Ο «Μεσοπρόθεσμος κύκλος ανάπτυξης» του Μητσοτάκη και η δύσκολη καθημερινότητα των νοικοκυριών
(ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΥ/EUROKINISSI)

Ο «Μεσοπρόθεσμος κύκλος ανάπτυξης» του Μητσοτάκη και η δύσκολη καθημερινότητα των νοικοκυριών

Καλές και εύηχες οι εξαγγελίες του Κυριάκου Μητσοτάκη για τον μεσοπρόθεσμο κύκλο ανάπτυξης στον οποίο βρίσκεται η Ελλάδα, όμως η σκληρή πραγματικότητα των νοικοκυριών είναι η δύσκολη καθημερινότητα που ζουν και κυρίως οι ανατιμήσεις που αδειάζουν οικογενειακούς προϋπολογισμούς και καρότσια του σούπερ μάρκετ.

Στο Ριάντ της Σαουδικής Αραβίας ο πρωθυπουργός επισήμανε ότι η Ελλάδα βρίσκεται στο ξεκίνημα ενός μακροπρόθεσμου κύκλου ανάπτυξης. Θεωρητικά έτσι είναι… Στην πράξη όμως το σχέδιο χωλαίνει, δεδομένου ότι τα εισοδηματικά… κουκιά δεν βγαίνουν και το πρόβλημα αρχίζει να γίνεται εμφανές. Και όταν το πρόβλημα είναι πλέον ορατό, θολώνει το κυβερνητικό αφήγημα και «σπάνε» οι δεσμοί εμπιστοσύνης κοινωνίας και κυβέρνησης που αποτελεί σήμερα το  ισχυρό χαρτί του Μεγάρου Μαξίμου. Το ερώτημα είναι πόσο μπορούν να αντέξουν αυτοί οι δεσμοί εάν δεν βρεθεί σύντομα λύση.

Μιλώντας, πάντως,  στο forum «Future Investment Initiative» στο Ριάντ, ο Κυριάκος Μητσοτάκης επισήμανε πως η κυβέρνησή του εφάρμοσε πολύ σημαντικές μεταρρυθμίσεις. «Μειώσαμε τους φόρους, το επενδυτικό κλίμα είναι πολύ καλύτερο και προσελκύουμε σήμερα σημαντικές ξένες επενδύσεις σε επίπεδα πρωτοφανή. Η Ελλάδα βρίσκεται ακριβώς στο ξεκίνημα ενός μακροπρόθεσμου κύκλου ανάπτυξης. Και θέλω τα κεφάλαια που θα προέλθουν από αυτή την περιοχή του κόσμου να αποτελέσουν μέρος του success story μας. Έχουμε την τεχνογνωσία και η Σαουδική Αραβία μπορεί να κάνει σπουδαία πράγματα στον τομέα της φιλοξενίας» τόνισε στην αρχή της εισαγωγικής του τοποθέτησης. Μόνο που πλέον αυτές οι παρεμβάσεις δεν αρκούν…

Ρευστότητα VS σκληρής πραγματικότητας

Οι πολίτες δεν «καίγονται» για το αν το κόστος δανεισμού μας είναι σε «ιστορικά χαμηλά επίπεδα». Θέλουν ρευστότητα και εδώ μπαίνει ο παράγοντας «ανάπτυξη υψηλότερη του 6% φέτος». Μπορεί να επιτευχθεί ο στόχος; Είναι ρεαλιστικός; Ο χρόνος θα δείξει, με τις εκτιμήσεις να είναι συγκρατημένες.

Πολλά θα κρίνει η πορεία του τουρισμού. Σύμφωνα με τον πρωθυπουργό «φέτος πιθανότατα θα είμαστε στο 60%, ίσως στο 70%, σε σχέση με τα επίπεδα του 2019 όσον αφορά τα έσοδα από τον τουρισμό, αλλά του χρόνου θα βρεθούμε πολύ υψηλότερα».
Όσον αφορά στους επενδυτές ουδείς διαφωνεί ότι έστρεψαν το βλέμμα τους προς την Ελλάδα γιατί «έχουμε απίστευτα ταλαντούχους νέους Έλληνες, πολύ καλά μορφωμένους με ανταγωνιστικούς μισθούς. Αναμένω ότι οι μισθοί θα αυξηθούν και θα συγκλίνουν προς το μέσο όρο της Ε.Ε.».

Δείτε επίσης: Συμβούλιο Υπουργών Ενέργειας – Γ. Αμυράς: «Η Ελλάδα αναγνωρίζει την υποχρέωση απέναντι στους πολίτες για προσιτές τιμές»

Ακολουθήστε το politic.gr Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Politic.gr

Loading

Play