Ο Μητσοτάκης αλλάζει και πάλι τον εκλογικό νόμο για να φέρει την αυτοδυναμία στα μέτρα του
(ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΠΑΠΑΜΗΤΣΟΣ/ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΥ/EUROKINISSI)

Ο Μητσοτάκης αλλάζει και πάλι τον εκλογικό νόμο για να φέρει την αυτοδυναμία στα μέτρα του

Μετά την επιστροφή του από τις ΗΠΑ ο Κυριάκος Μητσοτάκης θα προχωρήσει σε ορισμένες πολιτικές κινήσεις που θα προκαλέσουν αντιδράσεις.

Η πρώτη θα είναι να αλλάξει και πάλι τον εκλογικό νόμο για να φέρει την αυτοδυναμία στα μέτρα του. Πρόκειται για μια κίνηση με σκοπιμότητα, αφού τα δημοσκοπικά κουκιά δεν βγαίνουν και ο Πρωθυπουργός έχει διαμηνύσει προς κάθε κατεύθυνση ότι στις εθνικές εκλογές του 2027 θα διεκδικήσει μια τρίτη συνεχόμενη -αυτοδύναμη- κυβερνητική θητεία.

Ο αρμόδιος υπουργός Εσωτερικών, Θεόδωρος Λιβάνιος, έχει ήδη καταστρώσει τα πλάνα του και παρουσιάσει στο Μέγαρο Μαξίμου τις πρώτες σκέψεις. Προφανώς ο πήχης της αυτοδυναμίας δεν μπορεί να πέσει κάτω από το 36%, όμως σύμφωνα με πληροφορίες θα τεθεί γύρω στο 37%-38%, ώστε να είναι πιο διαχειρίσιμος τους επόμενους μήνες, εφόσον η κυβέρνηση αποκαταστήσει τη σχέση της με τους πολίτες οι οποίοι σήμερα κρατούν αποστάσεις από τον Πρωθυπουργό.

Επιστολική ψήφος και ποσοστό εισόδου στη Βουλή

Η δεύτερη παρέμβαση θα αφορά την εφαρμογή της επιστολικής ψήφου και στις εθνικές εκλογές. Για το συγκεκριμένο θέμα θα αναζητηθεί συναίνεση με τα κόμματα της αντιπολίτευσης, όμως η πρόθεση είναι δεδομένη. Οι σχετικές αναφορές έγιναν στην περίοδο των ευρωεκλογών, το μοντέλο δοκιμάστηκε και πέτυχε και τώρα έρχεται η ώρα να εφαρμοστεί και στις βουλευτικές εκλογές του 2027. Σίγουρα θα υπάρξουν αντιδράσεις από ΣΥΡΙΖΑ και ΠΑΣΟΚ, όμως η επιθυμία της κυβέρνησης είναι να προχωρήσει και σε αυτήν την τομή.

Η τρίτη παρέμβαση, όπως έχουμε ήδη γράψει, έχει σχέση με την αύξηση του ποσοστού εισόδου στη Βουλή. Η ΝΔ θέλει να κόψει το δρόμο στα κόμματα που βρίσκονται στα δεξιά της και για αυτόν τον λόγο υπάρχει η σκέψη το 3% που ισχύει σήμερα να γίνει 5%. Το θέμα είναι προς συζήτηση και ακόμα δεν υπάρχουν οριστικές αποφάσεις. Οι προθέσεις, όμως, είναι ενδεικτικές των δεδομένων που αξιολογεί το Μέγαρο Μαξίμου.

Και ο Παναγιώτης Πικραμμένος για Πρόεδρος της Δημοκρατίας

Σχετικά, τώρα, με το θέμα της εκλογής νέου Προέδρου της Δημοκρατίας, στο μπλοκάκι του Πρωθυπουργού προστέθηκε ακόμα ένα όνομα. Δίπλα σε αυτό του σημερινού Προέδρου της Βουλής, Κωνσταντίνου Τασούλα, προστέθηκε και του Παναγιώτη Πικραμμένου. Είναι εισήγηση του Άκη Σκέρτσου, η οποία αξιολογείται από τον Κυριάκο Μητσοτάκη, δίχως να αποκλείεται η τελική επιλογή να είναι έκπληξη.

Loading

Play