Αναλύοντας κανείς τις στρατηγικές πολιτικές επιλογές της Κυβέρνησης τους τελευταίους δυο μήνες καταλήγει εύλογα στο συμπέρασμα ότι ο Κυριάκος Μητσοτάκης αναζητά εναγωνίως ένα success story προκειμένου να το αξιοποιήσει και να μπει στην τελική ευθεία των εκλογών το 2023. Ο χρόνος που διανύουμε δεν είναι ο καλύτερος δυνατός για τους παροικούντες στο Μέγαρο Μαξίμου, αφού σε περίπου 4 μήνες γκρεμίστηκαν όσα έχτιζαν μεθοδικά τα δυο χρόνια που προηγήθηκαν. Γι’ αυτό άπαντες αναγνωρίζουν ότι η κυβέρνηση χρειάζεται ένα νέο αφήγημα προκειμένου να μπει στην τελική ευθεία της συνταγματικής της θητείας.
Οι σκέψεις αυτές απαντούν στο ερώτημα γιατί επιταχύνονται τώρα οι έρευνες για την εμπορική εκμετάλλευση των υδρογονανθράκων στο Αιγαίο, κάτι που τα προηγούμενα χρόνια θεωρούνταν τουλάχιστον ως… ανέκδοτο. Παρόλα αυτά σήμερα όλοι συμφωνούν και καταλήγουν στο συμπέρασμα πως η ρωσική εισβολή στην Ουκρανία διαμορφώνει μια νέα πραγματικότητα.
Αυτό σημαίνει πως η πορεία των τιμών φυσικού αερίου διεθνώς, τα σχέδια απεξάρτησης από το ρωσικό αέριο, αλλά και η σημασία που θα έχει το φυσικό αέριο για τα επόμενα χρόνια, για τις επόμενες δεκαετίες ως καύσιμο μετάβασης, ουσιαστικά υποχρεώνει τη χώρα μας να επαναπροσδιορίσει τη στρατηγική της.
Λύση ανάγκης και όχι συνειδητή επιλογή
Κυβερνητικοί αξιωματούχοι παρατηρούν ότι η μείωση της εξάρτησής μας από το ρωσικό φυσικό αέριο και η αναζήτηση εναλλακτικών λύσεων για ορυκτά καύσιμα μετάβασης, όπως το φυσικό αέριο, που θα εγγυηθούν από τη μία επάρκεια ενεργειακής ισχύος κι από την άλλη σταθερές και καλύτερες τιμές ενέργειας, αποτελούν σήμερα μονόδρομο για την Ελλάδα. Χωρίς, φυσικά, όπως σημειώνουν να τίθεται σε κίνδυνο ούτε η ενεργειακή μας ασφάλεια, ούτε η ανταγωνιστικότητα της οικονομίας και της βιομηχανίας, αλλά ούτε και οι προτεραιότητες και το αίτημα των νοικοκυριών να μπορούν να προμηθεύονται ενέργεια σε λογικές τιμές.
Στα όρια της η κυβέρνηση
Οι παραπάνω αναφορές αιτιολογούν τη στροφή της κυβέρνησης. Μόνο που δεν αποτελεί συνειδητή επιλογή αλλά λύση ανάγκης. Όπως και να έχει το ζητούμενο είναι να αξιοποιήσουμε τους υδρογονάνθρακες που υπάρχουν εντός της ελληνικής ΑΟΖ, ιδίως τώρα που αντιμετωπίζουμε μεγάλες ιστορικές προκλήσεις. Γιατί, όπως γράψαμε και σε άλλο ρεπορτάζ, δεύτερος χειμώνας με τα ίδια επίπεδα ακρίβειας δεν μπορεί να υπάρξει. Θα είναι καταστροφικός τόσο για την οικονομία και την κοινωνία, όσο και για την κυβέρνηση.
Δείτε επίσης: Κ. Σακελλαροπούλου: «Μέσα από την ελληνική παιδεία θα θεμελιωθεί η ιδέα του νέου Ελληνισμού»
- Εθνική γυναικών: θρίαμβος 3-0 επί της Νορβηγίας και πρόκριση στο Ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα 2025
- Ζοσέ Ταβάρες: «Αντιλαμβανόμαστε την δύναμη του Ολυμπιακού, αλλά αποστολή μας είναι η νίκη στο Europa League»
- Μίμης Δομάζος: Κρίσιμη κατάσταση νοσηλείας και ιατρικό ανακοινωθέν
- Εμμανουήλ Βλαχογιάννης: Επίτιμος πρόεδρος του ΕΒΕΘ για πρώτη φορά στην ιστορία του
- Νίκη και απολογία: ο πρίγκιπας Χάρι κλείνει το κεφάλαιο με τον Ρούπερτ Μέρντοχ