Ο Μητσοτάκης αναζητά «καθαρό δίμηνο» για τις εκλογές και έχει ανοικτές κεραίες για το δείπνο Σαμαρά-Καραμανλή

Στην κεντρική πολιτική σκηνή, η ατάκα του Μάκη Βορίδη ότι ο Κυριάκος Μητσοτάκης αναζητά «καθαρό δίμηνο» για να προκηρύξει τις εκλογές έδειξε, ενδεχομένως, τον χρόνο που θα στηθούν οι κάλπες.

Χθες σας γράψαμε για το άνοιγμα του Αντώνη Σαμαρά προς τον Κώστα Καραμανλή και τις ανοικτές κεραίες του Πρωθυπουργικού περιβάλλοντος με το βλέμμα στραμμένο στο εσωκομματικό μέτωπο. Το χθεσινό δείπνο των δυο πρώην Πρωθυπουργών άναψε φωτιές στο εσωτερικό της Νέας Δημοκρατίας και προκάλεσε ψιθύρους και συζητήσεις. Στην κεντρική πολιτική σκηνή, ωστόσο, η ατάκα του Μάκη Βορίδη ότι ο Κυριάκος Μητσοτάκης αναζητά «καθαρό δίμηνο» για να προκηρύξει τις εκλογές έδειξε, ενδεχομένως, τον χρόνο που θα στηθούν οι κάλπες. Και αυτός δεν είναι… μακριά.

Στην πολιτική τα πράγματα και οι ημερομηνίες είναι απλές. Ο Υπουργός Εσωτερικών ρωτήθηκε για το χρόνο των εκλογών και η απάντηση που έδωσε τα έλεγε όλα: «Είναι προφανές ότι ο Πρωθυπουργός αναζητεί ένα “καθαρό δίμηνο” προκειμένου να διεξαχθούν οι εκλογές». Και αμέσως άνοιξαν τα ημερολόγια του 2023. Το γιατί είναι προφανές.

Ανοικτός ορίζοντας για εκλογές στις αρχές του 2023

Τον Απρίλιο θα γιορτάσουμε το Πάσχα. Στις 2 Ιουνίου ξεκινούν οι πανελλαδικές εξετάσεις και αμέσως μετά οι θερινές διακοπές. Δεδομένου ότι ο Κυριάκος Μητσοτάκης αναζητεί -σύμφωνα με τον Μάκη Βορίδη- ένα δίμηνο που θα του επιτρέψει τις διπλές εκλογές και τον σχηματισμό κυβέρνησης, τότε αυτό το περιθώριο το έχει μόνο στις αρχές του 2023. Διαφορετικά θα πρέπει να τις μεταθέσει τον Ιούλιο, όταν θα αρχίσουν να γεμίζουν οι παραλίες. Και αυτή δεν είναι καλή συνθήκη για κανένα κόμμα.

Υπό αυτό το πρίσμα η μάχη στη Βουλή για τον προϋπολογισμό αποκτά ξεχωριστό ενδιαφέρον δεδομένου ότι εδώ και ημέρες καλλιεργείται ένα κλίμα που θέλει τον Κυριάκο Μητσοτάκη να προκηρύσσει εκλογές από το Βήμα της Ολομέλειας της Βουλής στη συζήτηση για τον προϋπολογισμό του 2023. Απομένει να φανεί στην πράξη…

Το «μενού» του δείπνου Σαμαρά-Καραμανλή

Από εκεί και πέρα ο Κυριάκος Μητσοτάκης έχει ζητήσει από τους συνεργάτες του να έχουν ανοιχτά τα μάτια τους για το πώς διαμορφώνεται η σχέση του Αντώνη Σαμαρά με τον Κώστα Καραμανλή. Οι δυο πρώην Πρωθυπουργοί δεν είναι «κολλητοί», αλλά από τον Σεπτέμβριο μέχρι σήμερα έχουν αναπτύξει διαύλους πολιτικής επικοινωνίας. Έφαγαν μαζί στη Θεσσαλονίκη, μετά από πρόταση Καραμανλή, μετά το τέλος της ομιλίας Μητσοτάκη στη ΔΕΘ, ενώ χθες ο Αντώνης Σαμαράς ανταπέδωσε το δείπνο στα Βόρεια Προάστια ενόψει των εγκαινίων του ιδρύματος «Αντώνης Σαμαράς». Εκδήλωση στην οποία υπάρχουν ισχυρές ενδείξεις ότι ο Κώστας Καραμανλής θα παρευρεθεί. 

Δείτε επίσης: Μητσοτάκης: «Η Ελλάδα είναι εξαγωγέας ενεργειακής ασφάλειας – Η κρίση αλλάζει τον ενεργειακό χάρτη της Ευρώπης»